25.9.2020

4K-videokuvaus

Videokuvauksen suosio on kasvanut huimasti viimeisten vuosien aikana. Yhtenä syynä suosion kasvuun on ollut osaltaan se, että laadukkaan videon tuottaminen on mahdollista entistä kompaktimmalla kalustolla. Tässä artikkelissa käsittelemme 4K-videokuvausta ja sen hyötyjä.Mikä ihmeen 4K?


4K on lyhenne, jota käytetään noin 4 000 kuvapisteen eli pikselin kuvan tarkkuudesta. Tarkkaan määriteltynä 4K tarkoittaa resoluutiota, jossa kuvan leveys on pikseleissä 3 860 ja korkeus 2 160 pikseliä.

Videokuvauksessa 4K-laatuinen kuvaus on entistä suositumpaa siitä yksinkertaisesta syystä, että yhä useammat järjestelmäkamerat mahdollistavat videokuvauksen 4K-laadulla.


Laadukkaampi kuva, enemmän mahdollisuuksia


4K-videokuvan keskeisenä hyötynä on kuvan laatu. Saat laadukkaampaa videokuvaa ja avaat uusia mahdollisuuksia videoiden jälkikäsittelyyn.


Enemmän mahdollisuuksia videon muokkaamiseen

Moni idea syntyy vasta, kun olet editoimassa videota. Kuvaamalla 4K-laadulla voit entistä helpommin muokata videokuvaa editointivaiheessa muun muassa muutamalla kuvan rajausta.

4K-laatuisesta videokuvasta saat myös irrotettua parempilaatuisia stillkuvia. Näin saat kuvaamastasi videosta monipuolisempaa materiaalia irti.

 


Mitä on hyvä huomioida 4K-videokuvauksessa?

4K-videot vievät enemmän tallennustilaa

Korkealaatuinen videokuva vaatii myös enemmän tallennustilaa. Esimerkiksi 1 minuutti 4K-videota (30 kuvaa/sekunti) vaatii tallennustilaa lähes 400 megatavua. Näin esimerkiksi tunti 4K-videokuvaa vaatii tallennustilaa yli 22 gigatavua. Siksi onkin hyvä varmistaa, että kameran muistikortissa on riittävästi tallennustilaa.

Jos kamerassa on mahdollisuus langattomaan tiedonsiirtoon, helpottaa tämä kameran tallennustilan hallintaa – voit siirtää videotiedostoja suoraan esimerkiksi tietokoneellesi.


Kameroissa on eroja


Vaikka monilla järjestelmäkameroilla on mahdollista tallentaa 4K-laatuista videokuvaa, on hyvä huomioida kamerakohtaiset erot. Kameran kenno tai esimerkiksi eri 4K-videokuvausasetukset (kuten kuvien määrä/sekunti) vaikuttavat siihen, minkälaista videota kameralla voidaan kuvata. Tämä kannattaa ottaa huomioon eri kameravaihtoehtoja vertailtaessa.

 

Rajala suosittelee:

Canon EOS M6 Mark II – suorituskykyä kompaktissa koossa. 

 

canon-eos-m6-mark-ii-18-150mm-evf-dc2-kit_1

 

Tutustu ja katso päivän hinta ››