26.8.2020

5 vinkkiä ammattimaiseen tulostusjälkeen

Valokuvien tulostaminen upeiksi, ammattimaisiksi printeiksi tuo kuviisi uuden ulottuvuuden. Digiaikana kuvien tulostaminen voi tuoda lisäarvoa kuvausbisnekseesi. Tulostettuja kuvia voi myydä, laittaa esille näyttelyihin sekä kilpailuihin ja paljon muuta. Lue Canonin spesialistien vinkit upeiden valokuvien tulostamiseen.

Sosiaalinen media on täynnä valokuvia. Pelkästään Instagramiin ladataan päivittäin miljoonia kuvia ja videoita. Useimmat niistä on kuvattu älypuhelimella ja niitä selataan nopeasti pieneltä ruudulta. "Tämä voi johtaa vähitellen valokuvauksen ja valokuvan arvon häviämiseen, mutta ainutlaatuinen, kaunis tulostettu kuva tuo arvokkaan vastakohdan kuvantäytteiseen sosiaaliseen mediaan," sanoo Canon Ambassador Clive Booth.

"Kukaan ei tule ripustamaan sosiaalisen median kuvia seinälleen. Uutta sisältöä tulee jatkuvasti lisää sosiaaliseen mediaan, joten valokuvan tulostaminen tekee siitä erikoisen," Clive jatkaa. Hän työskenteli 20 vuotta graafikkona ennen ammattikuvaajaksi ryhtymistä. "Tuloste on herkkä ja henkilökohtainen. Valokuvatuloste yhdistetään selkeästi laatuun. Olen nähnyt ihmisissä erittäin vahvoja reaktioita antaessani heille tulostetun valokuvan käteen."

Jotta saadaan aikaan Pro -tason laatua ja entistä parempaa kuvien hallittavuutta, voi olla tarpeen päivittää ammattitasoiseen tulostimeen. Canonin tulostinspesialisti Suhaib Hussain painottaa laadun tärkeyttä. "Kun valokuvaajat ymmärtävät tarvitsevansa parasta laatua ja täyttä hallittavuutta upeiden tulosteiden luomiseen, tulee ammattitulostimesta pakko-ostos," hän sanoo. Nyt Clive ja Suhaib kertovat 5 vinkkiä, miten voit tulostaa ammattimaisia kuvia itse ja miten voit hyötyä virtaviivaistetusta työnkulusta, kun teet tulosteesi itse.

 

Screenshot 2020-08-14 at 10.29.18


Hallitse työnkulkua ja tulosta kuvat itse

Kun valokuvaaja tarvitsee kuvistaan tulosteita, usein palvelu päädytään ulkoistamaan ja tulosteet hankitaan muualta. Omien kuvien tulostaminen voi alkuun kuulostaa jopa pelottavalta. Vaihtoehtoja on niin paljon, että tulostamisen ulkoistaminen kuulostaa helpolta ja vaivattomalta ratkaisulta. Pitkällä aikavälillä tulosteiden printauttaminen voi kuitenkin muuttua hintavaksi ja aikaa vieväksi, varsinkin silloin kun vaatimustasosi laadun ja värintoiston suhteen kasvaa täsmällisemmäksi.

"Tulostamisen ulkoistaminen voi olla kallista, etkä pysty samalla tavalla hallinnoimaan työnkulkua ja lopputulosta," Clive sanoo. "Usein voi käydä niin, että mitä näet tietokoneesi näytöltä ei vastaakaan sitä mitä saat kuvapalvelusta." Clive työskentelee aina RAW-kuvien kanssa, jotta hän saa maksimaalisen hallinnan työnkulussaan. Raw-kuvilla työskentely tuottaa hänelle parhaan mahdollisuuden tuottaa kuvien värit ja yksityiskohdat kuvankäsittelyssä juuri kuten hän haluaa.

Tulostusekspertti Suhaib on samaa mieltä: "Kun valokuvaajat haluavat tuottaa tulosteensa parhaalla mahdollisella laadulla ja tarkalla värimäärittelyllä, he alkavat miettiä tulostamisen ottamista omiin käsiinsä." Lopputuote on persoonallisempi, kun tulostusprosessi on tehty itse. "Kaikkein tärkeintä on se, että tuloste näyttää juuri siltä, miltä kuvaaja haluaa sen näyttävän," Suhaib lisää.

Canonin Print Studio Pro plug-in toimii osana työnkulkua kameran kuvasta tulostettuun lopputuotteeseen. Erityisesti Canon Pro -tulostimille suunniteltu ohjelmisto mahdollistaa kuvan tarkan hienosäädön ja live-esikatselun, jolla voit katsoa, miltä lopullinen kuva ja siihen tehdyt muutokset näyttävät eri papereilla.

 

Screenshot 2020-08-14 at 10.28.53

 

 

Näytön kalibrointi ja työnkulun värien hallinta

Yksi yleisimmistä ongelmista tulostamista aloittaessa on se, että ihmiset eivät näe paperilla samaa, mitä näkevät näytöllä. "Siihen on kaksi syytä," Clive sanoo. "Toinen on värilämpötila; näyttö on sävyiltään liian kylmä (sininen) tai liian lämmin (keltainen). Toinen syy on kirkkaustaso: esimerkiksi jos näyttö on todella kirkas, voi tulostetusta kuvasta tulla todella tumma."

Tämän takia on tärkeää, että tietokoneen näyttö on kalibroitu. Parhaassa tapauksessa värienhallinta lähtee jo kamersta ja päättyy lopputuotteeseen. "Näytön kalibrointi on melko helppoa ja tähän tarkoitettuja tuotteita on saatavilla edullisesti," Clive sanoo. Voit myös investoida kokonaiseen värienhallintajärjestelmään, joka mahdollistaa kamera-, näyttö-, projektori-, ja tulostinprofiilit, jolloin oikeat värit kulkevan työnkulussa alusta loppuun.

Nimenomaan värien hallinta on ammattimaisten tulosteiden suurin etu verrattuna kuvien katseluun näytöltä. "Et voi hallita kaikkien näyttöjä ja niiden kalibrointia, mutta voit kontrolloida tulosteen kirkkautta ja värilämpötilaa," Clive jatkaa. "Ja tiedät, että kun annat jollekin itse tulostamasi kuvan, se näyttää juuri siltä kuin haluat."

 

Screenshot 2020-08-14 at 10.30.29

 

 

Tulostamisen tauloudelliset hyödyt

Parhaat värienhallintajärjestelmät eivät ole halpoja, mutta jos tulostat paljon, siihen kannattanee panostaa. "Säästyt mm. turhien aikaa ja rahaa vievien vedoksien tulostamiselta," Clive painottaa. "Canon imagePRoGraf PRO-1000 on hyvä tulostin, koska se ei vie liikaa tilaa ja sillä saa kuitenkin reunattomat A2-kokoiset tulosteet," Clive toteaa. "Se on suhteellisen nopea ja suurempien värisäiliöiden ansiosta myös taloudellinen tulostin."

"Jos myyt tulosteitasi, imageProGraf PRO-1000 on varmasti taloudellisesti hyvä vaihtoehto. Yksittäinen tuloste on suhteellisen edullinen tulostaa verrattuna siihen, mihin hintaan se on mahdollista myydä. Myyntihinta saattaa olla useamman sata euroakin." Clive laskee, että Englannissa hänen A2-koon tulosteen kulut Pro-1000 -tulostimella ja Canon Pro Platinum -valokuvapaperilla ovat vähemmän kuin 2% kuvan mahdollisesta myyntihinnasta. Hahnemuhlen 285gsm Fine Art -valokuvapaperilla sama on alle 3% ja tulosteet säilyvät kauniina vuosia. Jos A2 -koon kuvia ei tarvitse, kannattaa tutustua Pro -sarjan tulostimien uusimpaan tulokkaaseen, A3+ -kokoisia kuvia tekevään Canon imageProGraf Pro-300 -tulostimeen.

 

Screenshot 2020-08-14 at 10.30.47

 

 

Älä aliarvioi valokuvapaperin valinnan tärkeyttä

Sopivan valokuvapaperin valinta on erittäin tärkeää. "Sitä voisi verrata oikean objektiivin valintaan halutunlaisen kuvan aikaansaamiseksi," Suhaib toteaa.

"Mattapintainen paperi on hyvä valinta kuville, joissa on pehmeämpiä sävyjä, mustavalkokuville sekä kuville, joissa on vähemmän värikylläisyyttä. Puolikiiltävät ja kiiltävät paperit sopivat hyvin kuville jotka ovat yksityiskohtaisia, konstrastikkaita ja värikylläisiä. Korkeakiilto-paperit taas toimivat hyvin erityisen vivahteikkaiden kuvien kanssa," Suhaib täsmentää. "Print Studio Pro:n ICC-paperiprofiilit mahdollistavat useampien papereiden käytön tulostimessa, mikäli haluaa lähteä kokeilemaan luovasti eri paperilaaduilla," Clive lisää. Canon -papereille on profiilit asennettu valmiiksi. Prin Studio Pro:ssa on myös "soft proofing" -ominaisuus, jonka avulla voit saada näytölle erittäin hyvän jäljitelmän siitä, miltä lopullinen tuloste tulisi näyttämään eri paperiprofiileja käytettäessä, olettaen että sinulla on käytössäsi kalibroitu näyttö.


Screenshot 2020-08-14 at 10.31.13

 

Canon Pro -tulostimien edut

Jos haluat työnkulustasi saumatonta, kannattaa harkita tulostimen ja kameran hankintaa samalta valmistajalta. Canonin tulostinteknologiat on suunniteltu Canon -kameroiden suorituskykyä silmällä pitäen. "HDR -tulostaminen ja kuvan terävöittäminen tulostimessa on mahdollista, mikäli sinulla on käytössäsi Canon -kamera ja Canon -tulostin," Clive sanoo. "Tätä hyödyntämällä tulosteet näyttävät lähes kolmiulotteisilta."

Canonin ammattitulostimissa hyödynnetyt teknologiat ratkovat yleisimmät ongelmat ja yksityiskohtaisimmatkin tarpeet. "Esimerkiksi imageProGraf PRO-1000 -tulostimessa on herkät sensorit, jotka valvovat tulostuspäiden toimintaa tulostettaessa ja jos tukoksia huomataan, muut tulostuspäät kompensoivat välittömästi. Tämä vähentää mahdollisten raitojen muodostumista, tulostuspäiden puhdistamisen tarvetta sekä pidentää huoltoväliä ," Suhaib kertoo.

Canon imageProGraf Pro-300 -tulostimen uudet teknologiat tuottavat mustavalkotulostuksessa todella syvät mustat alueet, paranneltu väriavaruus ja prosessointi tuottaa harmaasävyihin syvyyttä käyttämällä pääasiassa mattamustaa, photo-mustaa ja harmaata mustetta. Canonin Chroma Optimizer -muste tuottaa kuvan pinnalle tasaisen kiillon kiiltävälle paperille tulostettaessa. "Tulostetun kuvan päälle levitettävä Chroma Optimizer -muste säätelee tulosteen pinnan heijastuksia, jolloin valmiin tulosteen värit näyttävät luonnollisilta. Näin mustan värin tummuus on erittäin syvä, eikä kuvan mustilla alueilla näy haalistuneita ruskean sävyjä."

 

Tutustu Canon Pro -tulostimiin

Tutustu »

 

Alkuperäinen artikkeli: https://www.canon.fi/pro/stories/professional-photo-printing-tips/