22.1.2021

5 vinkkiä parempii kuviin ja videoihin puhelimella

Lähes jokaiselta löytyy nykyään taskustaan varsin laadukas kamera. Älypuhelimien kamerat ja niiden kuvanlaatu on kehittynyt huimasti viime vuosien aikana. Tässä 5 vinkkiä, miten parannat kännykkäkuviesi tasoa helposti!

Valo ja valaisu

Kiinnitä huomiota valo-olosuhteisiin ja tarvittaessa käytä lisävaloa. Tarkastele mistä suunnasta valo tulee ja millaisen varjon se luo kuvaan.

Suoraa auringonvaloa kannattaa yleisesti välttää ja suosia sen sijaan varjoisia kuvauspaikkoja. Puhelimen oman salamavalon sijaan kannattaa harkita jonkinlaista irrallista lisävaloa. Edukkailla LED -valoilla voit helposti muokata valaisua halutunlaiseksi.

 

pexels-cottonbro-4620816

 

NanLite Halo14 LED-rengasvalo tuottaa viehättävän, pehmeän ja lähes varjottoman valaisun. Säädettävä värinlämpö sallii värinvalon säädettäväksi muiden valaisinten, ympäristön valotason ja käyttäjän luovuuden mukaan.

 

Lume Cube Air on ammattilaistason kirkkauden, kevyen ja kestävän rakenteen, monipuoliset kiinnitysvaihtoehdot ja laajan himmenninvalikoiman yhdistävä LED-valo, joka on monipuolinen valaistustyökalu kaikille paremman valokuvan ja laadukkaamman videosisällön etsijöille.

 

Muista sommittelun kultaiset säännöt

Kolmanneksen sääntö on helppo tapa sommitella kuvassa näkyvät elementit miellyttävästi. Kuva-ala jaetaan kolmanneksiin pysty- ja vaakasuunnassa ja kuvan kohde asetellaan näiden linjojen mukaisesti. Voit myös rohkeasti kokeilla erilaisia sommitteluja ja kuvakulmia, jotka voivat tuoda kuvaan mielenkiintoa ja persoonallisuutta.

 

christofer-tan-fPFVgF6X0Pg-unsplash

 

Useimmissa puhelimissa saa näyttöön näkyviin sommittelua helpottavat linjat, joiden avulla voit asettaa kohteesi helposti miellyttävään kohtaan. Kun sommittelet kuvaasi, älä käytä puhelimen kameran zoom-ominaisuutta, vaan liiku ennemmin itse lähemmäs tai kauemmas kohteestasi. Kännykkäkameroiden zoomit vain suurentavat kuvaa ja kuva muuttuu nopeasti hyvinkin rakeiseksi. 

 

Vakautta kuvaamiseen jalustalla tai gimbaalilla

Monissa tapauksissa jalusta tekee kuvaamisesta helpompaa. Puhelin pysyy tukevasti paikallaan ja voit kokeilla vapaasti erilaisia kuvakulmia. Valokuvaamisen tempo muuttuu, kun kuvatessa käyttää jalustaa ja tämä usein vaikuttaa positiivisesti lopputulokseen.

pexels-anete-lusina-4793188


Griptight One Gorillapod Stand -jalusta on suunniteltu erityisesti puhelimia varten. Jalustan jokainen nivel taipuu 360 astetta joka suuntaan mahdollistaen jalkojen taivuttamisen mihin tahansa asentoon. Voit kiinnittää jalustan vaikka puun oksaan, tolppaan tai mihin tahansa minkä ympäri jalustan jalat yltävät. Muotoiltavat jalat pitävät kameran pystyssä maaston vaikeudesta riippumatta. 

 

Benro BK10 on erittäin monipuolinen jalusta, joka kulkee helposti mukana kaikkialla. Lisäksi kahvassa on irroitettava Bluetooth laukaisin, jonka avulla kuvia voidaan ottaa langattomasti puhelimella.

 

Etenkin videota kuvatessa on tärkeää, että puhelin pysyy vakaana. Tärähtelevä kuva ei ole miellyttävää katsottavaa. Gimbaali sopii erityisesti videokuvaukseen, kun halutaan pitää kamera vakaana ja tuottaa kaunista videokuvaa. Gimbaali mahdollistaa videoon myös erilaiset efektit, joiden avulla saat videoistasi entistäkin ammattimaisemman.

 

pexels-caleb-oquendo-5367423


Zhiyun Smooth-X on kevyt ja kompakti teleskooppivarrella varustettu gimbaali älypuhelimelle. Gimbaalilla voidaan kuvata älypuhelimen ollessa vaaka- tai pystyasennossa. 2-akselisen kuvanvakaajan ansiosta vähennät kuvaan tulevia ylimääräisiä tärähdyksiä ja saat sulavaliikkeistä videokuvaa.

 

Zhiyun Smooth Q2 on pieni, kolmiakselinen moottoroitu gimbal-vakaaja älypuhelimelle. Q2 -gimbaali tuottaa vakaampaa videokuvaa pehmeämmällä ja ammattilaismaisella tyylillä. Erikoisefektien ansiosta se lisää myös luovia mahdollisuuksia, kuten Vortex-moodin, Dolly-zoomiajot, timelapse-kuvauksen ja kohteenseurannan.

 

 

Älä luota kännykkäkameran omiin kuvausasetuksiin

Automaattiasetuksilla saa usein vähintään kohtuullisen lopputuloksen, kun kuvaat hyvissä olosuhteissa. Automaattiasetus voi kuitenkin ylivalottaa kuvasi ja kuvan kirkkaat osat voivat palaa puhki. Puhelimiin on saatavilla erilaisia kuvaussovelluksia, joiden avulla voit hallita kameran asetuksia paremmin kuin puhelimen omalla kamera-sovelluksella.

 

Mikrofonilla äänenlaatua somevideoihin

Laadukas ääni saa some-videon erottumaan edukseen. Hieman huonompilaatuista videota voi vielä katsoa, mutta jos ääni on huono, ei kukaan katso alkua pidemmälle. On tärkeää saada mikrofoni mahdollisimman lähelle äänilähdettä, jotta saat ammattimaisen äänen, eikä ympäristön häly tartu videollesi.

 

Pienikokoiset Saramonic- mikrofonit eivät tarvitse ulkoista virtalähdettä, vaan ottavat virtansa puhelimesta. Kompaktin kokoiset mikrofonit kulkevat helposti mukana vaikka taskussa, joten enää ei ole tekosyitä huonolle äänenlaadulle.

 

 

+ Bonus-vinkki! Varmista, että kameran linssi on puhdas. Kännykkää käsitellään paljon ja sormista jää helposti likaa ja rasvaa kameran linssin pintaan, jotka tekevät hyvän kuvan ottamisesta käytännössä mahdotonta. Pyyhkäise siis linssi puhtaaksi ennen kuvan ottamista.

 

Rajalan verkkokaupasta löydän kaiken tarvittavan kännykkäkuvaamiseen!

tutustu verkkokaupan tuotteisiin