12.8.2017

Action-kamera tallentaa jokaisen hetken

Action-kamerat ovat nousseet viimeisten 10 vuoden aikana suureen suosioon. Action-kameroiden suosioon ovat osaltaan vaikuttaneet sekä kameroiden teknologinen kehitys että action- ja extreme-urheilun räjähdysmäinen kasvu.  

Suuremmalle yleisölle action-kamerat tulivat tutuiksi viimeistään GoPro-kameroiden myötä, joita monet tunnetut extreme-urhelijat aina basehyppääjistä lumilautailijoihin käyttivät tallentamaan ja dokumentoimaan omia suorituksiaan ja elämäntyyliään. 

Extreme-urheilu - Action-kamera

 

Mikä on action-kamera?

Action-kamerat ovat pienikokoisia videokameroita, joilla voit näppärästi tallentaa pyöräretken tai vaikka ulkomaanreissun tapahtumat videolle. Action-kameralla voit kuvata myös still-kuvia.

Kamerat voidaan kiinnittää kiinnikkeen avulla esimerkiksi polkuypyörän tankoon, kypärään tai valjailla kuvaajan rintaan. Tällöin kuvaajan ei tarvitse itse pidellä kameraa, vaan hän voi keskittyä itse toimintaan. Action-kamerat on rakennettu myös kestäviksi ja moniin malleihin on saatavilla esimerkiksi vedenkestäviä koteloita. Tällöin ei kuvaajan tarvitse stressata, vaikka vauhdin hurmassa vähän kura ja vesi lentäisikin.

Action-kameroita käytetään myös paljon kopteri- eli dronekuvauksessa.

Action-kamerat kehittyvät koko ajan

GoPron vuonna 2006 lanseeramaa GoPro Hero -mallia voidaan pitää jonkinlaisena action-kamerabuumin aloittajana. Mutta niistä ajoista action-kameroiden tekniikka on kehittynyt huimasti.

”Hämäräkuvaus on entistä helpompaa. Ja tietenkin myös frame ratet ovat kasvaneet, jolloin action-kameroiden käyttö on monipuolistunut koko ajan. Esimerkiksi hidastusten käyttö videoissa on entistä helpompaa ja saadaan laadukkaampaa kuvaa aikaiseksi. Monissa nykymalleissa saadaan 4K-kuvaa eli resoluutio on todella hyvä”, kertoo Rajala Pro Shopin Mikko Villikka.

Monet kameravalmistajat ovat lähteneet kehittämään omia action-kameramallejaan. Aikaisemmin GoPro oli synonyymi action-kameralle, mutta nykyään malleja löytyy usealta kameravalmistajalta. ”Muun muassa Sonyn action-kamerat ovat tällä hetkellä suosittuja”, kertoo Villikka. 

Eri action-kameramalleissa suurimpina eroina ovat resoluutio ja  kuvataajuus eli frame rate. ”Edullisimmissa malleissa resoluutio on yleensä Full HD-tasoa. Edistyneemmissä malleissa resoluutio on jo 4K-tasoa ja frame rate jopa 120 kuvaa sekunnissa kuvattaessa Full HD:tä”, selventää Villikka.

Lisävarusteilla monipuolisuutta

Action-kameroihin on saatavilla paljon erilaisia lisävarusteita. Kaikki action-kamerat myydään ns. sukelluskotelon kanssa, jotka ovat vesitiiviitä (10-40 metriin riippuen hieman mallista). Kotelo suojaa kameraa myös kevyilltä iskuilta.

Muita yleisimpiä varusteita ovat muun muassa erilaiset kiinnikkeet ja erilaiset jalustat/kuvauskepit. Kiinnikkeistä yleisimpiä ovat muun muassa:

- tankokiinnitys
- kypäräkiinnitys
- imukuppikiinnitys
- kuvausvarsi

Lisäksi löytyy erilaisia valjaita, joilla action-kameran voi kiinnittää itseensä. Myös koirille on olemassa omia valjaita.

Rajalan TOP 5 action-kamerat

Sony FDR-X1000 -action-kamera 

Sony FDR-X1000 -actionkamera

Tutustu kameraan >>

Sony FDR-X3000 action-kamera 

Sony FDR-X3000 action cam

Tutustu kameraan >>

 

GoPro Hero 5 Black -action-kamera

GoPro Hero 5 Black -action-kamera

Tutustu kameraan >>

 

Sony HDR-AS50 -action-kamera

Sony HDR-AS50 -action-kamera

Tutustu kameraan >>

 

GoPro Hero 5 Session -action-kamera

GoPro Hero 5 Session -action-kamera

Tutustu kameraan >>

 

Tutustu kaikkiin Action-kameroihin