12.10.2018

Rajala Ambassador -kisan startti vakuutti laadullaan – Julius Konttinen, osatehtävä 1

Tehtävänä oli ottaa kolme kuvaa, jokainen omalla teemallaan: aika, tunne ja tarina. Tarkoituksena oli myös saada kuvaajia hieman ulos omalta mukavuusalueeltaan. 

Tehtävää suunnitellessani halusin ensisijaisesti tehdä minun näköisen tehtävänannon. Sainkin ydinajatuksen omasta kuvausfilosofiastani, jossa tunne ja kerronnallisuus tulee aina edellä. Kuvausmetodia tai tyyliä en halunnut rajata, jotta saataisiin monipuolinen kattaus kuvia.

 

1. Vangitse hetki

 

Ensimmäinen tehtävä tarjoaa jo itsessään hyvin monta vaihtoehtoa toteutukseen. Hetkien ikuistaminen on yksi valokuvauksen perusideoita. Itse olisin valinnut kuvaksi jonkun onnekkaan löydön, jossa olen vain sattunut olemaan oikeassa paikassa oikeaan aikaan, ei pidä aliarvioida tuurin osuutta valokuvauksessa - vai toisaalta onko kyse edes tuurista, jos kameraa pitää aina mukana vain odottaen tämän hetken taltioimista.

 

1B

 

Tästä esimerkkinä eräiltä festivaaleilta otettu kuva juuri myrskyn iskettyä, vaikka vain hetki sitä ennen aurinko oli paistanut siniseltä taivaalta. Katuvalokuvaus on myös omiaan tämän tyyliseen tehtävänantoon. Myös yksi vaihtoehto minulle olisi ollut joku studio-olosuhteissa luotu tilanne, jossa aika on pysäytettynä, esimerkiksi tämä eräälle ravintolalle otettu kuva jossa samppanjalasi hajoaa pirstaleiksi ilmassa. Näissä kuvissa tykkään käyttää valovoimaisia, nopeasti tarkentavia ja helposti mukana kulkevia linssejä. Kaikki kolme kuvaa on otettu Nikkor 50/f1.4 linssillä. Samppanjalasikuvassa oli käytetty myös studiosalamoita liikkeen pysäyttämiseksi.

1a

 

2. Ikuista tunne

 

Tunteiden taltioimen valokuvaan on mielestäni se, joka erottelee jyvät akanoista. Taidokas valokuvaaja saa kerronnallaan jopa arkisen oloiset tilanteet pursuamaan tunteita. Oman haastavuutensa luo myös tunteiden subjektiivisuus; se että kuva on tunnelatautunut kuvaajalle itselleen ei tarkoita, että se olisi sitä katsojalle. Tämän tehtävän esimerkiksi valitsin Keniassa ottamani kuvan perheen sokeutuneesta isoäidistä hänen kotonaan, reikäisen katon läpi tunkeutuva valonsäde luo maagisen tunnelman. Toinen esimerkki kuvastaa hyvin luomisen tuskaa, joka muusikoilla on kokemuksieni mukaan hyvinkin yleistä. Kuvassa eräs pop-laulaja tuskastelee studiollaan kesken session. Myös nämä kuvat on otettu monikäyttöisellä suosikkipotrettilinssilläni eli 50/f1.4 Nikkorilla.

 

2a

 

3. Kerro tarina

Kolmas ja viimeinen tehtävä vaatii omanlaistaan keskittymistä. Siinä pitää hahmottaa kokonaisuus, jonka avulla luodaan ikonisimmat valokuvat. Siihen yhdistyy sekä taidokas hetken taltioiminen sekä tunteiden välittäminen. Tarinan voi kertoa sekä luomalla kysymyksiä että tarjoamalla vastauksia. Mielestäni on hauskaa laittaa katsoja hämilleen ja janoamaan vastauksia.

 

Tästä esimerkkinä kuva, jossa on lavastettu autokolari. Kuvaa katsoessa monille tulee varmaan mieleen, että mitä on tapahtunut ja miksi kuvan keskellä on hahmo niin kuin on. Kyseessä oli editorial-kuvaukset eräälle suomalaiselle exclusive-muotibrändille. Toinen esimerkki, jossa vastaukset sen sijaan ovat katsojan silmien edessä, on ottamani kuva klubilta. Vaikka tilanne on melko selkeä eikä siinä juuri tapahdu mitään kysymyksiä herättävää, kertoo se silti omanlaisensa tarinan juuri tuosta hetkestä. Kuvista ensimmäinen on otettu Sigma 50mm/f1.4 Art -linssillä, jonka valovoima ja piirto tarjosi hämäriin olosuhteisiin tarvittavan potkun. Lisäksi linssin edessä oli Cokin P058 -tähtifiltteri. Toisessa kuvassa oli klubikuvauksessa yleisimmin käyttämäni setti eli Nikon D750 sekä Sigma 24/f1.4 Art -linssi ja salamana TTL-ominaisuuksiltaan ylivoimainen Nikonin SB-910.

 

3A

 

Oli ilo huomata, kuinka osallistujat olivat saaneet rakennettua yhtenäisiä kolmen kuvan kokonaisuuksia, jossa kaikki kuvat olivat harmoniassa keskenään - toisin kuin nämä minun esimerkkini, pahoittelut siitä. Toisaalta tämä vain kertoo kilpailun kovasta tasosta.

 

- Julius Konttinen 

Rajala Ambassador 2018