15.4.2019

Autokamerat – kaikki niiden hyödyistä ja suosiosta

Vuonna 2013 Venäjän Tšeljabinskin taivaalta syöksyi maahan meteoriitti, mistä syntyi valtava uutinen. Tähän oli yksi syy – autokamerat. Usean autoilijan autokameran tallentamat videot esittivät maahansyöksyn monista eri kuvakulmista, mikä mahdollisti tilanteen perusteellisen tarkastelun. Mitä ovat autokamerat, miksi niistä on kasvanut niin suuri ilmiö ja mitä niillä oikein tekee?

022217_AUT_1004

Mikä ihmeen autokamera?

Autokamera on auton kojelautaan tai tuulilasin sisäpuolelle kiinnitettävä pieni kamera, jolla on mahdollista kuvata pitkiäkin videoita ajomatkasta teräväpiirtolaadulla. Niiden hinnat vaihtelevat noin 100 eurosta yli kolmeen sataan euroon. Autokameroita on erikokoisia, eivätkä ne peitä näkyvyyttä. Jotkin autokamerat aloittavat tallentamisen automaattisesti auton käynnistyksen yhteydessä.

Miksi autokamerat ovat yhä suositumpia?

Tšeljabinskin meteoriittitapaus sai runsaasti maailmanlaajuista näkyvyyttä, mutta se toi huomattavan paljon medianäkyvyyttä myös autokameroille. Vuonna 2013 miljoona venäläistä sanoi omistavansa ainakin yhden autokameran. Meteoriittitapauksen jälkeen autokameravideoiden suosio kasvoi Venäjällä hurjasti, minkä ansiosta niiden suosio alkoi kasvaa myös ympäri maailman. Myös Suomessa autokameroiden suosio on kasvanut viime vuosina.

Autokameroilla voi tallentaa monia muitakin tapahtumia kuin luonnonilmiöitä. Reissuvideot tai road trip -videot ovat YouTubessa kasvava ilmiö, ja niitä onkin katsottu kymmeniä ellei satoja miljoonia kertoja. Tämä on omalta osaltaan kannustanut kuluttajia ostamaan oman kameran ja ikuistamaan reissuja ja niiden aikana näkyviä maisemia ja tapahtumia.

Mitä hyötyä on autokameroista?


Reissut ja muistot talteen autokameralla

Reissuvideoiden suosion kasvu on osoittanut, että video syrjäyttää kuva-albumit tapana ikuistaa muistot ja etenkin reissut. Kuljettajan on keskityttävä siihen, mitä liikenteessä tapahtuu, mutta autokameran ansiosta kuljettaja ja muut reissaajat eivät jää paitsi hienoista maisemista tai hauskoista hetkistä.

Riittävän laajalla objektiivilla (120–140 astetta) varustettu kamera saa koko tien kuvaan. Autokameran tuottaman materiaalin pohjalta on mahdollista tehdä upea time lapse -video, joka näyttää ajomatkan nopeutettuna. Tällainen materiaali näyttää hyvältä myös sosiaalisen median kanavissa, kuten Facebookissa ja etenkin Instagramissa, jonka suosio hetkien jakamiseen tarkoitettuna kanavana kasvaa.

Videomateriaalin voi myös jakaa suoraan kamerasta, mikäli siinä on wifi-ominaisuus.

Autokameroista turvaa ja selkeyttä onnettomuuksien selvittämiseen

Autokamera tuo myös turvaa reissun päällä. Etenkin vuokra-autoissa autokameran tuottama materiaali voi olla tärkeässä roolissa onnettomuutta selvitettäessä.

Autokamera Suomesta

Leox on suomalainen ja tällä hetkellä ainoa suomenkielisten autokameroiden valmistaja. Leox A010 -autokamera on helppo ja vaivaton ottaa käyttöön. Se asennetaan auton tuulilasiin tai kojelautaan pakkauksen mukana tulevalla imukupilla tai 3M-tarralla niin, ettei se peitä näkyvyyttä ajon aikana. Autokamerasta voi valita asetuksen, jonka mukaan kamera aloittaa tallennuksen automaattisesti autoa käynnistettäessä. Ajon aikana autokameraa ei tarvitse säätää, vaan voi keskittyä ajamiseen. Autokamerassa on sisäänrakennettu akku, G-sensori ja liikkeentunnistin, jotka mahdollistavat videotallennuksen onnettomuudesta tai ilkivallasta, vaikka auto olisi pysäköity. Muistikortti ja virtakaapeli sisältyvät pakkaukseen. Autokameran voi tarvittaessa irrottaa telineestä ja laittaa vaikkapa hanskalokeroon ajon jälkeen.

 

Rajala Suosittelee:

 

Garmin Dash Cam 55 Plus -autokamera

Dash Cam 55 Plus aloittaa kuvaamisen automaattisesti, kun tien päällä tapahtuu jotain poikkeuksellista. Laite on varustettu törmäys- ja kaistavaroittimilla sekä liikennevalo- ja nopeusvalvontakameravaroituksilla. Onnettomuuden sattuessa kameran GPS tallentaa tapahtumasijainnin, -ajan, suunnan sekä nopeuden.

Lisäksi Dash Cam 55 Plus on varustettu irroitettavalla polarisoivalla linssillä, joka vähentää heijastuksia ja häikäisyä videolla. VIRB Mobile sovelluksen avulla videot voidaan siirtää langattomasti älylaitteeseen talteen.

 

 

 

Leox A010 -autokamera

Suomenkielisellä käyttövalikolla varustetussa autokamerassa on GPS-moduuli, joka halutessaan tallentaa sijainnin, ajankohdan sekä nopeuden. Kamera tallentaa jatkuvalla loopilla 150° laajakulmavideokuvaa ja muistikortin täyttyessä kamera alkaa tallentamaan vanhimpien tiedostojen päälle - poislukien lukitut tiedostot, jotka pysyvät turvallisesti tallessa. G-anturi tallentaa ei toivotun kolarin sattuessa automaattisesti tapahtuman ja lukitsee sen.

 

 

 

Leox D360 -autokamera

D360 sisältää sekä etu- että takakameran, jotka yhdessä tallentavat auton ympärillä tapahtuvat tilanteet. Etukamera kiinnitetään auton taustapeiliin. Kamera toimii taustapeilinä sekä kameran näyttönä, joka toimii kosketuksella. Takakamera voidaan asentaa takalasiin tai rekisterikilven yläpuolelle. Kameran toimintoihin kuuluu peruutusnäkymä, joka aktivoituu automaattisesti autolla peruutettaessa. Lisäksi peruutusnäkymässä on pysäköintiä auttavia viivoja. Muita toimintoja ovat mm. WDR- ja yönäkötoiminnot, Loop-tallennus ja pysäköintitila.  Takakamera on vedenkestävä ja kamerassa on äänitallennus sekä videoihin saadaan päivämäärä- ja aikaleima. 

 

 

Tutustu autokameroihin »