26.10.2020

Berliinistä Pekingiin

Eeppinen road trip Canon XA55 videokameran kanssa

”Kun pysähdyimme bensa-asemalle Venäjällä, mies tuli kysymään meiltä, haluammeko nähdä karhun?” Näin muistelee videokuvaaja Clemens Boecker viimeisintä työtehtäväänsä. Hänellä ei ollut valoja kameran päällä sillä hetkellä, mutta Canon XA55 videokameran infrapuna-asetus mahdollisti hänen tallentaa tämä yllättävä tilanne.

Screenshot 2020-10-20 at 14.18.51

Clemens matkusti julkkis-seikkailija Joey Kellyn kanssa kuvaamassa prime time -ohjelmaa automatkasta kahden mantereen yli, saksalaiselle televisiokanavalle. Joey nousi julkisuuteen osana ”The Kelly Family” -perhebändiä, jolla oli suuri suosio Euroopassa 90-luvulla ja he olivat tunnettuja siitä, että matkustivat keikoille kaksikerroksisella bussilla.

”Kun Joey lopetti muusikon uran, hänestä tuli kestävyysurheilija, kilpaillen triathloneissa ja ultrajuoksuissa”, Clemens selittää. ”Nyt hän on vähän vanhempi, ja etsii erilaisia haasteita. Hän sai idean matkustaa Berliinistä Pekingiin vanhalla Volkswagen T1 matkailuautolla. Se jo itsessään oli haastavaa, mutta Joey päätti myös, että matka tuli tehdä ilman ylimääräisiä sponsoreita.

Clemens on dokumentoinut kaikki Joeyn seikkailut; matka Afrikkaan, ristiin-rastiin Yhdysvalloissa, ja kävellen Saksan halki – kahdesti. Matka Pekingiin tulisi olemaan erityisen kova, ja Joey oli päättänyt vierailla niin monessa pääkaupungissa matkan varrella kuin mahdollista. Tämä tarkoitti vanhalla 60-vuotiaalla autolla ajamista läpi Saksan, Puolan, Liettuan, Latvian, Viron, Suomen, Venäjän, Kazakstanin, Mongolian ja Kiinan.

“Olimme matkalla noin 30 päivää. Päivät venyivät 16 tuntia pitkiksi, suurin osa ratin takana. Matkustimme kaikkiaan noin 13 000 kilometriä,” Clemens kertoo.

Screenshot 2020-10-20 at 14.21.36

 

Ammattimainen videokamera tehty matkustamiseen

Clemens on ollut freelance -videokuvaaja 15 vuotta. Suurimman osan töistään hän kuvaa Canon EOS C300 videokameralla ja EOS 5D -sarjan kamera B-kamerana. Tämä toimeksianto vaati kuitenkin pienikokoista, kevyttä ja all-in-one ratkaisua.

”Meitä oli kuvaustiimissä vain kaksi, tuottaja ja minä, seuraamassa Joeya,” Clemens paljastaa. ”Normaalisti minulla olisi äänimies erikseen, mutta halusimme pitää tuotannon niin pienenä ja näkymättömänä kuin mahdollista. Emme halunneet näyttäytyä ammattimaisena tuotantotiiminä rajoja ylittäessä. Venäjän rajalla tullimiehet esimerkiksi kääntävät autosi ympäri, emmekä halunneet joutua selittelemään, miksi meillä olisi mukana iso kamerasetti. Siksi päätimme näyttäytyä turisteina ja otimme mukaan vain kaksi videokameraa – Canon XA55 sekä XF100 kamerat (uusin malli XF405).”

Canon XA55 videokamera on kuin tehty ajoneuvoissa kuvaamiseen, se on myös vähemmän pelottava kuin iso kuvauskalusto, kun kuvataan vieraita ihmisiä. ”Yhtenä päivänä olimme kuvaamassa Mongolian nomadeja teltassa. He olivat hyvin ujoja ihmisiä ja heillä olisi ollut varmasti vaikeuksia tottua isoon kameraan nenän edessä ja äänimiehen kurotellessa mikrofonin kanssa,” selittää Clemens.

4K formaatti ja 15 -kertainen optinen zoom -objektiivi tarjoavat erittäin käyttökelpoiset lähtökohdat videokuvaamiseen. ”Laajakulma 25.5mm on todella hyvä kiinteäksi objektiiviksi,” Clemens sanoo. ”Se auttoi todella paljon kuvaamista teltoissa ja autossa, ja kun kazakstanilainen perhe kutsui meidät pieneen farmitaloonsa vierailulle.” Sisäänrakennetun objektiivin etu on käytön nopeudessa. Minulla ei mennyt aikaa objektiiveja vaihtaessa, eikä uudelleenotot ole mahdollisia tällaisessa työtehtävässä – pitää vain olla siinä hetkessä.”

 Screenshot 2020-10-20 at 14.36.16

 

Terävää kuvaa Mongolian epätasaisilla teillä

Mongolia oli Clemensille yksi matkan kohokohdista. Hän ei ollut koskaan käynyt siellä aikaisemmin ja sanoo: ”Kun ylitimme rajan, maisema muuttui täysin vain muutaman kilometrin matkalla. Ajoimme pienen mäen ympäri ja kohtasimme villihevoslauman juomassa pienen lammen rannalla. Onnistuin kuvata niitä läheltä, eivätkä ne karanneet. Se oli jotain erikoista, mitä en ole koskaan kokenut aikaisemmin.

Teiden kunto Mongoliassa ei taasen ollut yksi kohokohdista, mutta Canon XA55 Dual Pixel CMOS AF -tarkennus ja 5-akselinen kuvan vakautus toimivat hyvin sielläkin. ”Kuvaan yleensä käsitarkenteisesti, mutta se oli mahdotonta kuoppaisilla teillä. XA55:n kasvojentunnistus varmisti, että kohde on tarkennettuna ja itse voin keskittyä vain sommitteluun.”

”Videokameran kuvanvakautus auttoi myös erittäin paljon. Filmasin pääasiallisesti käsivaralta autossa ja kuva pysyi vakaana hyvin; samoin seuratessani Joeya kuvauspaikoilla. Minun piti reagoida tilanteisiin nopeasti, koska Joey usein vain hyppäsi autosta tien sivuun juttelemaan ihmisille. Ei ollut aikaa jalustan tai äänilaitteiden asennukselle, minun täytyi vain ottaa kamera esiin ja alkaa kuvaamaan.”

Screenshot 2020-10-20 at 14.40.54

Huippulaatuista Full HD videokuvaa

Clemens tallensi videot Full HD teräväpiirtona 50i muodossa, koska se oli vaatimus TV aseman suunnalta. XA55 4K kamerana pystyy kuitenkin ylinäytteistämään Full HD kuvan 4K videosta, joten kamera tuottaa todella hyvää kuvaa 1” -tyypin CMOS kennolta. ”Kokoisekseen kameraksi, kennon tuottama kuvanlaatu on ällistyttävän hyvää,” Clemens sanoo. Myös akun kesto oli vakuuttava Clemensin mielestä: “Tiedän kokemuksesta, että Canon videokameroissa näin on. Se oli tärkeä, koska pystyimme lataamaan akkuja autossa vain kun olimme ajossa.

Screenshot 2020-10-20 at 14.57.41

 

Pitkälle matkalle oli tärkeä luoda luotettavat varmuuskopiorutiinit. ”Meillä oli kannettava tietokone ja kolme kiintolevyä. Joka toinen päivä varmuuskopioimme materiaalin ja teimme niistä kaksoiskappaleet. Yritimme myös lähettää osan materiaalista takaisin Moskovasta, mutta meille sanottiin, että rajojen ulkopuolelle lähettäminen ei ole sallittua. Päätimme sitten, että lähetämme yhden kiintolevyn takaisin auton ja kuskin mukana Ulanbatorista, Mongoliasta.”

Arvokkaan kuvausmateriaalin lähettäminen takaisin tuotantoyhtiölle saattaa kuulostaa hankalalta, mutta matkan isoin haaste oli väsymys, jota Clemens alkoi tuntea: ”Ajaminen Venäjän teillä yöaikaan väsyneenä, se oli todella haastavaa – ja erittäin vaarallista. Tiet olivat yleisesti ottaen huonossa kunnossa ja kapeita myös.”


Tähän kun lisää tapaamisen karhun kanssa bensa-asemalla, niin pienikokoisen, monipuolisen ammattivideokameran kanssa matkustaminen on selvä. Ja Clemens ei tekisi sitä millään muulla tavalla. Itse asiassa, hän suunnittelee jo seuraavaa matkaa Joeyn ja Canon XA55:n kanssa.

 

https://www.canon.fi/pro/stories/berlin-to-beijing-xa55/

canonin_viiva