18.7.2018

Ikonisen traagisesta kuvastaan palkittu valokuvajournalisti Burhan Ozbilici on yksi Rajala Ambassador -tuomareista

Turkkilainen valokuvajournalisti ja tämän vuoden Rajala Ambassador -kisan tuomari Burhan Ozbilici tuli tunnetuksi ympäri maailman, kun hän otti yhden lähihistorian pysäyttävimmästä kuvista. Venäjän suurlähettiläs Andrei Karlov ammuttiin Turkissa, ankaralaisessa valokuvagalleriassa joulukuussa 2016 - ja Ozbilici sai tallennettua traagisen tapahtuman hetket.


Yhdeksi ikonisimmista kuvista nousi otos, jossa tappaja ampumisen jälkeen pitelee sormeaan aseenomaisesti ilmassa huutaen viestiään.
Poliittisen murhan motiiviksi ampujan kerrotaan nimittäneen koston Syyrian sodasta. Kuva voitti vuoden 2017 World Press Photo of the Year -palkinnon ja teki kuvaajastaan kysytyn luennoitsijan ympäri maailman. Haastattelimme Ozbilicia hänen valokuvausfilofiastaan sekä siitä, millaista oli nousta maailman maineeseen näin traagisella kuvalla.

world-press-photo

Kuinka paljon Andrei Karlovin tapaus muutti sinua valokuvaajana ja ihmisenä?

“Tulen edelleen hyvin surulliseksi kun muistan, kuinka hyvä mies menetti henkensä usean silmäparin edessä. Mutta itse olen edelleen se sama nöyrä - ehkä entistäkin nöyrempi - valokuvajournalisti, enkä halua tulla kohdelluksi minkäänlaisena sankarina.

Olen hyvin otettu ja onnellinen kansainvälisestä tunnustuksesta, jonka sain ja tietoinen sen mukanaan tuomasta vallasta sekä vastuusta. Kasvotusten ammatissani, kuvatoimistoni, ystävieni ja kissojeni kanssa olen kuitenkin aivan sama mies kuin ennenkin. Olen myös päässyt luennoimaan ja kertomaan ammatistani ympäri maailman, viimeksi muun muassa Princetonin yliopistoon ja sitä ennen Ranskaan ja Italiaan. Olen kertonut, kuinka arvoni ja valokuvajournalistin taustani tekivät mahdottoman kuvan mahdolliseksi.

Ajattelin, että voin kuolla kuitenkin, ja vaistonvaraisesti otin riskin kuvatessani tilannetta. Koin vastuukseni jättää vähintään kuvat tapahtumasta maailmalle, jos itse menehtyisinkin. Tästä syystä World Press Photo ja journalismin opettajat haluavat käyttää minua itsenäisen, hyvän ja rohkean journalismin lähettiläänä. Jatkan edelleen matkustelua aiheen parissa.”

 

Mitä haluat valokuvajournalistina tuoda Rajala Ambassador -kisaan?

“Tiesin jo vuosia sitten, että Rajala on vakavasti otettava, hieno yritys, joka tukee valokuvauksen laadukasta opettamista sekä valokuvajournalismia. Tämän vuoden Rajala Ambassador -kisa on aiempaakin merkittävämpi ja symbolisempi, koska se on Rajalan 100-vuotisjuhlavuosi.

Toivon, että saamme entistä enemmän nuoria kykyjä mukaan kisaan sekä tuomaristolle laajan valikoiman hyviä kuvia. Suomessa on ollut maailman paras koulutusjärjestelmä vuosikymmeniä, upeita taiteilijoita ja erittäin laadukkaita julkaisuja niin radiossa kuin televisiossa sekä loistavia nuoria valokuvaajia. Toivoisin, että voin viestiä heille, että hyvällä koulutuksella, toivolla ja hitusella rohkeutta heistä voi tulla upeita valokuvaajia.”

 

Mihin kiinnität huomion kuvassa?

“Hyvän kuvan pitäisi kertoa selvästi, mitä siinä tapahtuu näyttämällä tilanne, kuvittamalla uutista tai ihmistä tai tunnetta, joka välittyy sisällöstä - tai kuva voi inspiroida. Hyvän kuvan pitää vaikuttaa, sillä pitää olla merkitystä, tai jossain tapauksissa sen pitää viestiä jotain. Sen pitää olla myös teknisesti onnistunut, hyvä laadultaan ja muilta yksityiskohdiltaan."

BURHAN-OZBILICI

Mikä on sinulle tärkeintä valokuvauksessa?

“Tärkeintä valokuvauksessa on rehellisyys, objektiivisuus, moraalin ja ammatillisten kriteereiden kunnioittaminen. Minulla on suuri kunnioitus totuutta kohtaan; totuutta, joka informoi, kunnioittaa ja suojelee ihmisiä, luontoa, eläimiä, meidän elämäämme kokonaisuudessaan ilman syrjintää. Voimme tehdä myös humanitäärisiä tekoja journalismissa sekä valokuvauksessa, ja se on ollut osa ammattiani vuosikymmeniä.

Toivo, solidaarisuus hädässä olevia ihmisiä kohtaan, ihmisoikeuksien ja eläinten oikeuksien sekä luonnon puolustaminen; sodan, rasismin ja syrjinnän vastustaminen ovat erittäin tärkeitä arvoja, joita valokuvaus voi tuoda miljoonien ihmisten tietoisuuteen.”

 

Mikä sai sinut alun perin alkamaan valokuvaajaksi?

Uskon valokuvauksen voimaan. Uskon, että kuva voi olla voimakkaampi kuin miljoona sanaa. Voimme ikuistaa tapahtuman, ihmisen tai tunteen kuten ikonin - toisinaan, onnistuneilla kuvilla.

Aloitin reportterina ja kirjallisuuskriitikkona. Olin hyvin itsenäinen ajattelija, inspiroiduin hyvästä, laadukkaasta 1980-1990-luvun ranskalaisesta journalismista, käyttäen kaunokirjallisia keinoja, kunnioittaen tarinan kaikkia puolia. Mutta suurin osa turkkilaisista sanomalehdistä oli hyvin konservatiivisia ja pakottivat minut muuttamaan ilmaisuani, jotta otsikot pääsisivät etusivuille.

En halunnut mainetta sillä tavalla. Associated Press antoi minulle lopulta tämän hienon vapauden valokuvajournalistina - ja siitä nautin edelleen.”

 

Hae mukaan Rajalan 100-vuotisjuhlavuoden Rajala Ambassadoriksi - Voit päästä finaaliin kuulemaan arvokasta palautetta kuvistasi niin haastatellulta Burhan Ozbilicilta, kuin muiltakin Rajala Ambassador-kisan tuomareilta. Hakuaikaa on 2018 elokuun loppuun asti

Rajala Ambassador 2018