21.2.2019

Burhan Ozbilici – World Press Photo -voittajaksi henkensä kaupalla

Valokuvaaja ja kuvajournalisti Burhan Ozbilici kuvasi taidenäyttelyn avajaisia Ankarassa, kun turkkilainen poliisi ampui avajaispuhetta pitäneen Venäjän suurlähettilään. Muiden paetessa hän jatkoi tilanteen kuvaamista: ”Olen journalisti ja minun piti tehdä työni”. Burhan toimii Rajala Ambassador –kilpailun päätuomarina ja vierailee Rajalan kutsusta Suomessa. Hän tulee valitsemaan neljän finalistin joukosta Ambassador 2018 -kilpailun voittajan Suomessa sekä pitää kaksi luentoa 25. helmikuuta ”How to Make Photo History” ja ”Journalist of Hope” Rajala Pro Shopin Postitalon myymälässä Helsingissä.

Itäisessä Turkissa syntynyt Burhan Ozbilici työskenteli uransa alussa reportterina useille turkkilaisille sanomalehdille. Vuonna 1989 hän siirtyi kokopäiväiseksi valokuvaajaksi The Associated Press (AP) -uutistoimistoon.

- Olen opiskellut mediajournalismin lisäksi mm. ranskalaista kirjallisuutta ja historiaa. Rakastan taiteita, etenkin ranskalaista ja venäläistä kirjallisuutta. Ennen kuvaajan ammattia työskentelin toimittajana ja kirjallisuuskriitikkona, Ozbilici kertoo. 

Ozbilicin isä kuului turkkilaiseen älymystöön ja oli islamilaisten lakien tutkija. Hän myös osallistui Turkin sisällissotaan. Ozbilicille isä opetti, että vaarassa olevia ihmisiä pitää auttaa, riippumatta kuinka kovan hinnan siitä joutuu itse maksamaan.


Sodasta ja luonnonkatastrofista toiseen


AP:n kuvaajana Ozbilici on kohdannut vaarassa olevia ihmisiä kasvoista kasvoihin. Hän on seurannut paikan päällä 1990-luvun alusta lähtien useita kriisejä aina Persianlahden sodasta Syyrian sisällissotaan ja Pohjois-Irakin, Iranin ja Pakistanin maanjäristyksiin. Hän on kuvannut myös Turkin lähihistorian tärkeimpiä tapahtumia mukaan lukien vuoden 2016 sotilaallinen vallankaappausyritys.

- Olen tehnyt työni muistaen journalistisen vastuuni. AP:n kunniakas historia sekä kollegat, jotka ovat menettäneet henkensä työtehtävissä Afganistanissa, Irakissa, Turkissa ja Syyriassa ovat toimineet minulle motivaation lähteenä. Ne vaikuttivat toimintaani myös Ankaran surullisen kuuluisissa tapahtumissa, sanoo Ozbilici.

 

Tavallinen taidenäyttely muuttui tragediaksi

Ozbilici oli kuvaamassa taidenäyttelyn avajaisia Turkin pääkaupungissa Ankarassa vuonna 2016. Mikään ei kielinyt tulevasta tragediasta, ennen kuin yhtäkkiä alkoi tapahtua. Paikalla ollut turkkilainen poliisi otti aseen esille ja ampui avajaispuhetta pitäneen Venäjän suurlähettilään kuoliaaksi. Syntyi yleinen paniikki ja ihmiset alkoivat hakeutua suojaan. Ozbilici jatkoi koko ajan kuvaamista. Yksi tilanteessa otetuista kuvista voitti myöhemmin World Press Photo of the Year 2017 -tittelin.

 
- Olen journalisti ja minun piti tehdä työni, hän perustelee toimintaansa.
 

Rajala Ambassador 2018 -kilpailun päätuomari

 
Rajala järjestää vuosittain kaikille avoimen valokuvauskilpailun, jolla halutaan nostaa esiin uusia kykyjä ja mentoroida heidän kehitystään kuvaajina. Rajala Ambassador 2018 -kilpailu järjestettiin ensimmäistä kertaa Suomen lisäksi Ruotsissa. Molempien maiden finaaleihin valittiin 4 kuvaajaa useiden karsintatehtävien kautta. Lopulliset voittajat valitaan ja julkistetaan 25.2. Suomessa ja 26.2. Ruotsissa. Burhan Ozbilici toimi molempien maiden palkintoraatien päätuomarina.