6.5.2019

Canon EOS-1D X Mark II on omiaan moottoriurheilun kuvaamiseen

Moottoriurheilun kuvaamiseen keskittyvä Frits van Eldik on yksi maailman parhaista valokuvaajista, kun kuvauskohteena on nopeasti liikkuva kohde. Fritsin vuosien kokemuksen myötä hioutunut oma kuvaustyyli vaatii kameran, joka toimii yhtä nopeasti kuin hän itse.

Seuraavassa selviää, miten EOS-1D X Mark II pärjää hänen käytössään, kun Frits kertoo kameran tarkennusnopeudesta ja siitä, miten kameralla saa kuvattua aivan jokaisen hetken.

 

"Se on loistava kamera!" Frits huudahtaa. Kokeneeseen moottoriurheilukuvaajaan on vaikea tehdä vaikutusta, mutta nyt hän on innoissaan. Frits on juuri palannut Malagassa sijaitsevasta Ascarin moottoriurheilupuistosta, jossa hän on ollut testaamassa EOS-1D X Mark II -kameraa ja ottamassa kuvia huippunopeista menopeleistä.

 

”Tämän kameran valtti on nopeus, niin kuvataajuuden kuin automaattitarkennuksen suhteen. Se on huikea kamera”, Frits sanoo. ”Myös kuvanlaatu on omaa luokkaansa. Vaikka kohdetta kuvaisi vastavaloon, kuvan tummilla alueilla näkyy uskomaton määrä yksityiskohtia. Kuvatiedoston laatu on hämmästyttävä, ja huipputason 20,2 megapikselin kuvakenno ja sen laaja dynaaminen alue ovat jotain ainutlaatuista.”

 

Fritsin työssä nopeus on kaikki kaikessa. Erityisen vaikuttunut hän on siitä, että EOS-1D X Mark II tarkentaa kuvan teräväksi nopeammin kuin Ferrari kiitää ohi kaasu pohjassa. Täydellä sarjakuvausnopeudella kamera ottaa 14 täydellisesti valottunutta, terävää kuvaa sekunnissa. Ei siis ole ihme, että Frits hehkuttaa Canonin tätä taidonnäytettä.

 

”Testatessani kameraa kuvauksia varten näin, että kaikki sarjana otetut kuvat olivat täydellisen teräviä”, hän sanoo. ”Se oli mahtavaa. Oli uskomatonta nähdä, että kamera kuvaa kuvasarjoja niin nopeasti. Ja kun aloitan kuvaamisen, voin luottaa siihen, että jokainen ottamani kuva on terävä, että automaattitarkennus toimii ja lukittuu liikkuvaan kohteeseen ja että voin itse keskittyä kuvan sommitteluun. Voin siis luottaa kameraan entistä paremmin, koska tiedän, että se toimii juuri niin kuin sen on tarkoitettu toimivan."

 

EOS-1D_X_Mark_II Sample Frtis Van Eldik 12[1]

 

Nopeampaa työskentelyä ja terävämpi näytön kuva

Koska kamera kuvaa kuvasarjoja niin nopeasti, Frits pystyi käyttämään kameran näyttöä kuvien sommittelussa ja kuvaamisessa. WFT-E8-Wi-Fi-sovittimen avulla hän vei kuvaustyöskentelyn vielä askeleen pidemmälle. ”Kiinnitin kameran autoon telineen avulla ja käytin sovitinta kameran kaukolaukaisuun taulutietokoneella", hän kertoo. ”Kuva näkyi taulutietokoneella heti oikean kokoisena, jolloin pystyin tarkistamaan tarkennuksen ja sommittelun helposti.”

Frits huomasi myös saman tien EOS-1D X Mark II -kameran aiempaa paremman näytön, jossa on 1,62 miljoonaa pikseliä ja joka on kehittynyt huomattavasti EOS-1D X -kameraan verrattuna. Frits toteaa: ”Kuvan terävyyden voi nyt tarkistaa tarkasti ja helposti kamerasta. Tämä nopeuttaa työskentelyä todella paljon, sillä nyt minun ei tarvitse tarkistaa kuvien terävyyttä myöhemmin kannettavallani vaan voin tehdä sen kuvausten aikana radalla. Tämä pieni parannus tekee elämästäni kaksi kertaa helpompaa.”

 

  

Kotonaan heikossa valaistuksessa

Frits on tottunut kuvaamaan monenlaisissa valaistusolosuhteissa, ja nyt tavoitteena oli simuloida normaalia työpäivää Ascarin radalla. Edessä oli siis erittäin aikainen herätys.

”Odotin aikaisin aamulla auringonnousua, jotta voisin ottaa kuvan ISO-herkkyydellä 16000 auringon alkaessa kimmeltää autojen pinnoilta. Pidän erityisesti tällaisesta valaistuksesta, sillä se muistuttaa minua aamun sarastuksesta yhdessä 24 tunnin suosikkikilpailuistani, Le Mansin 24 tunnin ajossa. Kun katselin ottamiani kuvia, kasvoilleni levisi hymy jo ennen aamupalaa!” hän nauraa.

”Muistan kokeneeni jotain vastaavaa, kun testasin EOS-1D X -kameraa ensimmäistä kertaa joitakin vuosia sitten, mutta silloin en missään vaiheessa käyttänyt näin suurta ISO-herkkyyttä. Uuden kameran kuvakennon ansiosta kuvanlaatu säilyy suurellakin ISO-herkkyydellä. Suurempi liikkumavara ja parempi suorituskyky suurilla ISO-herkkyyksillä tarjoavat uusia luovia lähestymistapoja etenkin kuvattaessa kellon ympäri.”

”Kameran käsittely sujui hyvin kuin vanhasta muistista”, Frits sanoo. ”Valikkojärjestelmä on sama kuin EOS-1D X -kamerassa, ja pystyin käyttämään kameraa sujuvasti kaikkien objektiivieni kanssa. Kuvasin kaikilla mukanani olleilla objektiiveilla aina telineeseen kiinnitetystä EF14mm-objektiivista EF400mm-objektiiviin – ja jopa EF200-400mm-zoom-objektiivilla, jossa on sisäinen 1,4-kertainen polttovälin muuttaja. Kaikki objektiivit toimivat ongelmitta.”

”Siitä päästäänkin seuraavaan aiheeseen”, Frits jatkaa. ”Kamerassa on 61 tarkennuspistettä, jotka toimivat aukon arvoon f/8 asti ja joista punaisina näkyvät pisteet ovat käytettävissä jatkuvasti. Molemmat näistä parannuksista ovat erittäin tervetulleita minunlaiselleni kuvaajalle. Käytän usein pitkän polttovälin objektiiveja ja käytän myös polttovälin muuttajia, joten minulle on huomattavasti hyötyä siitä, että pystyn käyttämään niiden kanssa automaattitarkennusta. Punaisten tarkennuspisteiden ansiosta tarkennusalueet puolestaan erottuvat paremmin heikossa valaistuksessa.”

 

EOS-1D_X_Mark_II Sample Frtis Van Eldik 18

 

 

Tarkkaa työtä

”Automaattitarkennuksesta on vielä sanottava, että tarkennuksen seuranta toimii nyt huomattavasti entistä paremmin”, Frits toteaa. ”Auton lähestyessä erittäin nopeasti normaalisti haasteena on yrittää pitää auto terävänä sen kiitäessä kameran edestä ja poispäin. Tämän kameran laajennettujen tarkennuspisteiden ansiosta ongelmaa ei ole. Kun tarkennuksen lukitsee kohteeseen, se myös pysyy lukittuna heti lukitushetkestä.”

”Voin säätää kameraa juuri haluamallani tavalla. Muutin tarkennuksen seurannan herkkyyttä hieman valikon case-asetusten avulla, ja säätämäni asetukset toimivat moitteetta. Kamera on täysin mukautettavissa. Se helpottaa elämää, ja minun työssäni se on pelkästään hyvä asia!”

”Heti kun aloin kuvaamaan, tiesin, että halusin pitää kameran. EOS-1D X Mark II sopii täydellisesti omaan työtapaani. Olen käyttänyt EOS-1-sarjan kameroita urani alusta asti aina EOS-1V-filmikamerasta nykyisiin kameroihin. Olen käyttänyt niitä kaikkia ja tämä on joukosta selvästi paras.”

”Canonin tuotesuunnittelijat todella kuuntelevat ammattikuvaajia”, Frits toteaa lopuksi. ”Minulta kysyttiin, miten haluaisin kameran toimivan, ja olen erittäin tyytyväinen, että minua on kuunneltu. Kun kerron Canonille, mitä haluan, he alkavat saman tien etsiä asiaan ratkaisua ja kehittävät sitä sen jälkeen vielä entisestään! Heitä ajaa eteenpäin halu menestyä – ja olla aina vähän parempi. Aivan kuin itseänikin.”

 

 EOS-1D_X_Mark_II Sample Frtis Van Eldik 10[1]

 

Lue lisää Canon EOS 1D X Mark II -järjestelmäkamerasta 

Lue lisää »   
 
canonin_viiva