10.7.2020

Canon EOS R5

Canon EOS R5 on ollut markkinoiden odotetuimpia kameroita. Kameran ominaisuudet yllättivät monet todella positiivisesti. Perinteisesti tuotekehityksen kanssa hitaasti etenevä Canon tuo EOS R5:een mullistavia ominaisuuksia yhteen kameraan.

Kamerassa yhdistyvät korkea resoluutio ja 8K-videotarkkuus, jotka tarjoavat still- ja videokuvaajille uusia luovia mahdollisuuksia. Itse asiassa tämä täyden kennon lippulaiva rikkoo rajoja sen 8K-videotallennuksen ominaisuuksilla ja tarjoaa monille eri käyttäjäryhmille uusia tapoja omassa työssä tai kuvailmaisussa.

 

EOSR5_Ulla_Lohman_Sample_47

 

Canon EOS R5 kamerassa on video-ominaisuudet, jotka kantavat pitkälle tulevaisuuteen. Se tallentaa 8K-videota sisäisesti 30 kuvaa/s koko kennon alueelta. Canonin luotettava Dual Pixel CMOS AF -tarkennus toimii kaikissa 8K tiloissa. Kaikki tämä on mahdollista, koska Canon EOS R järjestelmä on rakennettu sen pohjalta, että se toimii kuvaajia palvelevalla tavalla nyt ja tulevaisuudessa, sekä still- että kasvavan videokuvauksen saralla.

 

Canon selkeästi viestittää tämän kameran julkaisemisella myös, että 8K video-ominaisuus ei ole mikään markkinointikikka. Tämä on aktiiviharrastajan ja ammattilaisen pienikokoinen runko, ja mikä yllättää on se, että Canon EOS R5 hinta voisi olla paljon korkeampi kuin mitä 8K video ominaisuuksilla varustettu kamera normaalisti voisi maksaa.

 

EOSR5_Ivan_Dantonio_Ambient_17

 

Monilta ammattilaisilta vaaditaan nykyisin kuvauksissa stillkuvien lisäksi videotuotantomahdollisuuksia enemmän kuin aikaisemmin.


Canon EOS R5:n kuvan resoluutio on yksistään jo iso asia. Pikseleiden tiheyden kasvaessa kaarevat linjat esimerkiksi näyttävät tasaisemmilta ja kuvissa on enemmän syvyyttä. Lisäpikseleiden ansiosta kuvan väriliukumat ovat myös pehmeämpiä.

 

Natiivin 8K-tallenteen katsominen alkaa olla lähellä todellisuutta. 8K-näytöt alkavat pian olemaan myös todellisuutta myymälöiden markkinointiympäristössä ja monet muutkin alat voivat hyötyä korkean resoluution tuomista mahdollisuuksista. 8K-tallennusmahdollisuus ei aina tarkoita, että lopputulos olisi oltava saman laatuista. Yksi isoimpia hyötyjä 8K-tallennuksessa on, että sen voi jälkikäteen editissä ylinäytteistää (oversampling) 4K- muotoon, jolloin kuvassa on nähtävästi enemmän tarkkuutta ja laajempi dynaaminen alue, kuin natiivisti kuvatussa 4K-videossa.

EOSR5_Ivan_Dantonio_lifestyle_33


Kuvaaja voi helpottaa työnkulkua esimerkiksi haastatteluissa. Kameran asettamalla hyvään kuvauskulmaan ja valotuksen suunnittelemalla hyvin, kuvaaja voi jälkikäteen editissä ottaa 8K-videosta 4K -”cropin” lähikuvaan, ja näin yhdellä kameralla haastattelumateriaalista on mahdollista saada kätevästi monipuolisempi lopputulos. Tämä on tosi iso etu yksittäiskuvaajille.

 

Monet kuvaajat, YouTube -vloggareista hääkuvaajiin käyttävät edelleen FullHD laatua videoidensa julkaisussa. Ylinäytteistys ei pelkästään auta videon laadun parantamisessa, vaan 8K-videosta on mahdollisuus 15-kertaiseen zoomamiseen jälkikäsittelyssä. Voit esimerkiksi kirkossa kuvata koko häävideon 28mm laajakulmaisella objektiivilla yhdestä paikasta ja myöhemmin ”cropata” vieraiden, morsiamen ja sulhasen ilmeisiin ja reaktioihin. Croppaaminen antaa vain lisää mahdollisuuksia.

 

Kun 8K-videosta erotetaan yksittäinen kuva (frame grab), kuvan tarkkuus on noin 33 megapikseliä. Tämä tarkoittaa sitä, että Canon EOS R5 kameran myötä olemme päässeet siihen pisteeseen, että kameralla voidaan videoinnin tallennuksen ohella irrottaa helposti julkaisukelpoisia yksittäisiä kuvia.

tilaa omasi »