26.1.2018

Dokumentaarinen luontokuvaus – haastattelussa Joakim Odelberg

Rajala Pro Shopilla oli ilo järjestää yhdessä Panasonicin kanssa luentotapahtuma Helsingin Postitalossa. Yksi tapahtuman luennoitsijoista oli ruotsalainen luontovalokuvaaja ja tv-kasvo Joakim Odelberg. Hän on tullut tunnetuksi Ruotsissa mm. suositun luonto-ohjelman ”Mitt i naturen” juontajana, ja hän on todella omistautunut dokumentaariselle luontokuvaukselle.

Haastattelimme Joakimia ja pyysimme häntä kertomaan luontokuvaukseen liittyvistä kokemuksistaan ja näkemyksistään.

Joakim Odelberg

 

Kaikki lähti liikkeelle vedenalaisen luonnon kuvaamisesta

Joakimin kiinnostus valokuvaukseen lähti liikkeelle hieman yllättävästä kuvaustekniikasta tai -tavasta – vedenalaisesta kuvaamisesta. ”Kohtaaminen paholaisrauskun kanssa oli minulle oikeasti elämää mullistava kokemus. Sen jälkeen tajusin, että kamera on minun työkaluni”, kertoo Joakim.

 

Gorilla - Joakim Odelberg

 

Luonto ei ole itsestäänselvyys

Puhuttaessa luonnosta ja valokuvaamisesta Joakim vakavoituu. ”Kaikkein tärkeintä on mielestäni se, että luontoa ei voi ottaa itsestäänselvyytenä. Tavoitteeni on se, että pystyisin omien valokuvieni, videoitteni ja puheenvuorojeni avulla nostamaan tätä tärkeää asiaa esille”, tiivistää Joakim.

Hän on kiertänyt ympäri maailmaa kuvaamassa luontoa ja luennoimassa maailman luonnon tilasta. Kysyttäessä, mitkä ovat hänen lempikuvauspaikkojaan, Joakim joutuu vähän aikaa miettimään. ”Minulla ei ole mitään ehdottomia lempipaikkoja. Great Bear Rainforest Kanadan Brittiläisessä Kolumbiassa on kyllä aivan huikea paikka. Mutta niin ovat myös Afrikan Ruanda ja Madagaskar sekä Etelämantereen Svalbard. Minulle paikka itsessään on toissijainen asia – yritän imeä vaikutteita ja fiilistä luonnosta, olin sitten missä päin maapalloa vaan."

 

Pantanal - Joakim Odelberg

 

Täydellisen luontokuvan anatomia

Joakimin mielestä luontokuvauksessa ja etenkin eläinkuvauksessa on paljon samoja elementtejä kuin henkilökuvauksessa. ”Itse otan paljon potrettikuvia eläimistä. Haluan kuvata ja tuntea ikään kuin niiden sielun ja tarinan ihan niin kuin henkilökuvauksessakin”, täsmentää Joakim.

Kun puhe siirtyy kuvauskalustoon, Joakim mainitsee heti Panasonicin LUMIX-sarjan, jonka ambassadorina hän toimii. Runkoina hänellä on käytössään mm. uusi Panasonic Lumix G9, GH5 ja GH5s. Objektiivien osalta Joakim on todella fiiliksissä uudesta Leican 200 mm / f 2.8 -objektiivista.

 

Norsu - Joakim Odelberg

 

5 vinkkiä aloittelevalle luontokuvaajalle

 Kun kysyimme Joakimilta, mitä vinkkejä hän antaisi luontokuvauksen aloittamista suunnitteleville kuvaajille, hän listasi viisi keskeistä pointtia:

  1. Ole kiinnostunut.
  2. Ole kärsivällinen.
  3. Tutustu erilaisiin paikkoihin ja lokaatioihin.
  4. Harjoittele.
  5. Hae oppia luennoilta ja matkustele.

 

Tutustu Joakimin huikeisiin kuviin Instagramissa!

https://www.instagram.com/joakimodelberg/

 

Tutustu verkkokaupan tuotteisiin »