14.2.2018

Gimbaali tuo vakautta meneväänkin videokuvaamiseen

Gimbal on kameravakain

Gimbaali (gimbal) on kameranvakain, jota käytetään etenkin videokuvaamisessa. Jos esimerkiksi kävelet, juokset tai vaikkapa ajat polkupyörällä, kaikki tärähdykset ja käsien liikkeet tallentuvat videokuvaan. Gimbaali poistaa nämä tärähdykset ja liikkeet kuvasta. 

Gimbaalien suosio on kasvanut viime vuosina erityisesti action-kuvauksen ja tubettamisen myötä. Mobiililaitteiden ja kompaktikameroiden videokuvausominaisuudet ovat kehittyneet koko ajan, ja tämän kehityksen jatkeeksi erilaiset gimbaalit ja kuvanvakaajat ovat mahdollistaneet entistä laadukkaamman videokuvaamisen.

Mihin gimbaalia voi käyttää?

Gimbaalista on eniten hyötyä videokuvauksessa. Lisäksi stillkuvauksessa gimbaalista voi olla apua esimerkiksi panoraamakuvauksessa. Suurimmassa osassa gimbaaleita löytyy nimittäin ohjelmoitu panoraamakuvaustoiminto, jonka avulla panoraamakuvien ottaminen on entistä helpompaa.

Videokuvaukseen gimbaali on oiva apuväline. Sen magiikka piilee kuvanvakauttamisessa. Kuvaat videokuvaa sitten kävellen, pyörän selästä tai vaikka auton ikkunasta, gimbaali pitää huolen siitä, että saat ammattimaisen tasoista kuvaa tärähdyksistä ja liikkeestä huolimatta.

Gimbaalilla saat laadukasta videokuvaa niin ulkoiluretkeltä metsästä, veneilyreissulta kuin vaikkapa lasten leikkihetkestä.

 

Miksi hankkia gimbaali?

Uusia kuvakulmia

Gimbaalin avulla saat helposti videoihin uudenlaisia kuvakulmia. Kokeile gimbaalin asentamista monopod-jalustan päähän ja saat korkeita kuvakulmia. Gimbaaleissa oleva Bluetooth-ohjaus helpottaa myös videokuvaamista esimerkiksi paikoissa, joissa kuvaaminen käsivaralla on vaikeaa.

Tasainen liikuteltavuus

Normaalisti videokuvauksessa olemme tottuneet hiipimään kameran kanssa, jotta kamera tärähtelisi mahdollisimman vähän. Gimbaalin avulla voidaan kameran kanssa liikkua vapaammin. Tämä helpottaa huomattavasti itse kuvaamista, ja jälki on ammattimaisempaa.

Kameran tasainen kääntäminen eri suuntiin

Suurimmassa osassa gimbaaleja on vakauttamisen lisäksi mahdollista ohjata ja kääntää kameraa eri suuntiin gimbaalissa olevan moottorin avulla. Näin esimerkiksi panoraamatyyppisistä videoista saadaan entistä ammattimaisemman näköisiä. Gimbaaleissa käytetään ns. harjattomia moottoreita, jotka ovat äänettömiä. Siksi gimbaalia käyttävän ei tarvitse stressata ylimääräisten äänien tallentumisesta videolle.

Gimbaalien yleisimmät toiminnot

 Markkinoilla on paljon erilaisia gimbaaleja, joiden ominaisuudet vaihtelevat. Suurimmasta osasta gimbaaleja löytyy kuitenkin myös samat ominaisuudet.

Kuvanvakaus

Tämä on gimbaalin ensisijainen tehtävä. Gimbaalit ovat useimmiten 3-akselisia (myös 2-akselisia gimbaaleja on saatavilla), eli gimbaali huomioi kameran kääntymisen niin pituus-, pysty- kuin poikkiakselilla.

Automaattinen kohteen seuranta

Osasta gimbaaleja löytyy toimintona (joko valmiiksi tai erikseen ladattavana softana) automaattinen kohteen seuranta, eli jos esimerkiksi kuvaat pyörällä ajavaa kaveriasi tai muuta liikkuvaa kohdetta, voit asettaa gimbaalin seuraamaan kohdetta automaattisesti. Tämä helpottaa erityisesti liikkeessä tapahtuvaa kuvaamista.

Ohjelmoitu panoraamakuvaus

Vaikka kätesi olisi kuinka vakaa tai käyttäisit jalustaa, voi panoraamakuvaus tuottaa hankaluuksia. Osasta gimbaaleja löytyy sisäänrakennettuna panoraamakuvaustoiminto, jonka avulla sinun on helpompi ottaa laadukkaita panoraamakuvia.

Tärkeä vinkki: Huomioi, mille laitteelle olet gimbaalia hankkimassa

Gimbaalia hankkiessa on syytä muistaa, että eri kameratyypeille on tarjolla erilaisia gimbaaleja.

Tässä muutamia esimerkkejä eri kameratyypeille soveltuvista gimbaaleista:

 

Gimbaali mobiililaitteille: Zhiyun Smooth-Q gimbal

Gimbaali mobiililaitteille 

Zhiyun Smooth-Q gimbal

 

Gimbaali kompakti- ja järjestelmäkameroille: Zhiyun Crane Plus 3

Gimbaali kompakti- ja järjestelmäkameroille

Zhiyun Crane Plus 3

 

Gimbaali, joka sopii myös videokameroille: Zhiyun Crane 2

Gimbaali, joka sopii myös videokameroille

Zhiyun Crane 2

 

Tutustu koko Rajala Pro Shop Gimbal valikoimaan.

Kaikki Gimbal vakaimet »