30.4.2021

Golffarin kaveri greenille

Golf voi olla yllättävän vaikea laji kuvattavaksi. Ei ole nopeasti paikasta toiseen liikkuvaa urheilijaa, jota kuvaajan olisi seurattava. Lajin hidas tempo antaa kuitenkin mahdollisuuden keskittyä myös muihin yksityiskohtiin; muuttuvaan säähän, valo-olosuhteisiin ja kuvakulmiin.

Etiketti haltuun

Golfia kuvatessa yleensä halutaan keskittyä kolmeen tärkeään hetkeen: hetkeen, kun maila osuu palloon, lyönnin läpivientiin eli loppuasentoon ja pelaajan reaktioon. Ajoitusta kannattaa harjoitella etukäteen ja kameran sarjakuvausta hyödyntämällä saat suuremmalla todennäköisyydellä ikuistettua kaikki lyönnin tärkeät vaiheet.

Canon EOS M6 Mark II -järjestelmäkameran supernopealla sarjakuvauksella voit kuvata RAW-tiedostoja uskomattomalla 30 kuvan sekuntinopeudella jatkuvalla tarkennuksella. Esikuvaustekniikka ikuistaa hetken jo 0,5 sekuntia ennen kuin laukaisin painetaan pohjaan. Näin nappaat aina haluamasi hetken ja hyödyt RAW-tiedoston joustavuudesta.

 

courtney-cook-6LeTXoIokvI-unsplash-1


Huomioi kuvatessasi golfiin kuuluva etiketti: backswingin aikana pelaaja vie mailan yläasentoon ennen lyöntiä, tämän aikana etiketti vaatii hiljaisuutta. Tällä hetkellä kuvan voi ottaa vain, jos kamerasi on ehdottoman hiljainen tai kamerasi ääntä on peittämässä jokin kovempi ääni, esim. liikenne, tai jos olet etukäteen saanut golfaajalta luvan kuvan ottamiseen. M6 Mark II -kameran elektroninen suljin mahdollistaa täysin hiljaisen kuvaamisen myös backswingin aikana.

 

Kuvakulmien valinta

Kuvakulman valinta on isossa roolissa golfia kuvatessa. Pelin luonne voi rajoittaa sitä, mistä voit kuvata, joten tähän on syytä tottua. Usein kenttään on mahdollista tutustua etukäteen, joten voi olla hyvä idea käydä paikan päällä ennen tärkeää peliä. Kuvauspaikkaa valitessa kannattaa kiinnittää huomiota golfaajan takana olevaan taustaan. Varmista, että golfaajan takana ei ole mitään, mikä veisi huomiota itse golfaajasta.

Kannattaa myös katsoa, että tausta ei olisi liian sekava. Taustaa voi myös rauhoittaa käyttämällä mahdollisuuksien mukaan suurempaa aukkoa, jolloin saat kohteesi kauniisti irrotettua taustasta. Tämä onnistuu hyvin esimerkiksi Canon EF-M 32mm f/1.4 STM -objektiivilla, mikäli etäisyytesi pelaajaan ei ole liian suuri.

 

peter-drew-SzSNFsD3wOI-unsplash


Koska kuvauspaikkamahdollisuudet voivat olla hyvinkin rajallisia, kannattaa valita mukaan objektiiveja, jotka mahdollistavat useampia kuvakulmia. Laajempipolttovälisellä objektiivilla voit saada pelitilanteesta hienoja yleiskuvia, joissa mukana on paljon ympäröivää, usein kaunista ja kuvauksellista maisemaa. Esimerkiksi Canon EF-M 22mm f/2 STM -objektiivi sopii hyvin tähän tarkoitukseen. Canon EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM -objektiivi mahdollistaa monipuoliset kuvakulmat ja pitkän zoomin ansiosta pääset lähemmäs kohdettasi myös hieman kauempaa kuvatessasi. 

Myös auringonvalon suuntaan on hyvä kiinnittää huomiota. Tämä tuo omia haasteita ulkona tapahtuvaan kuvaukseen. Valon suunta, pilvien määrä taivaalla ja kuvauspaikka vaihtuvat monta kertaa pelin aikana ja myös lähistöllä olevat lammet ja rakennukset voivat heijastaa valoa eri tavoilla. Muuttuvat valo-olosuhteet voivat tehdä kuvaamisesta haastavaa. Näiden kanssa toimiminen vaatii nopeaa reagointikykyä ja paljon harjoitusta, jotta lopputulos on toivottu.

 

pexels-pixabay-33478

 

Kriittiset hetket talteen videolle


Video on hyvä tapa ikuistaa lyönnin kriittiset vaiheet talteen myöhempää tarkastelua varten.  M6 Mark II -kameralla voit kuvata Full HD -videota suurella kuvataajuudella 119,88 kuvaa/s tai 100,00 kuvaa/s. Tämä sopii hyvin, kun videota halutaan toistaa hidastettuna. Hidastetulta videolta voi helposti tarkastella lyöntisuorituksen vaiheita jälkikäteen, jos haluat esimerkiksi kehittää omaa suoritustasi pelikentällä. Videon avulla voit konkreettisesti nähdä, missä osa-alueessa on vielä hiottavaa. 

 

Muut varusteet

 

Hyvät kengät ja säähän sopiva vaatetus on ensiarvoisen tärkeää, kun usean tunnin peli on ennemminkin sääntö kuin poikkeus. Taukojen pitäminen pelin aikana voi olla hankalaa, joten reppuun kannattaa varata ainakin vesipullo ja muutama välipalapatukka.

Kevyttä kamerakalustoa on huomattavasti mukavampi kantaa mukana useita tunteja paikasta toiseen. Kalusto ja mukana kannettavien objektiivien määrää on hyvä miettiä etukäteen.


5 vinkkiä golf-kuvauksesta kiinnostuneelle:

  • Muista etiketti; kuvaaminen ei saa häiritä pelaajan suoritusta.
  • Tutustu kenttään etukäteen, mikäli mahdollista.
  • Harjoittele ajoitusta ja tutustu kamerasi sarjakuvausominaisuuksiin.
  • Kokeile rohkeasti eri kuvakulmia.

 

Tutustu lähemmin Canon EOS M6 Mark II -kamerapaketteihin ja hanki omasi.

tutustu valikoimaan ››