20.7.2018

Haaveiletko tubettamisesta? Tässä vinkit, joilla pääset alkuun

Tubettaminen eli videoiden luominen omaan Youtube -kanavaan on nykyisin monille rakas harrastus ja yhä useammalla myös työ, jolla voi tienata elantonsa. Oletko joskus miettinyt miten ja millä laitteilla tubettajien ja vloggaajien videot syntyvät? Keräsimme tuleville tube-tähtösille muutaman hyvän vinkin, joilla pääsee alkuun ja voi toteuttaa haaveensa tubettamisesta.

Vaihtoehto #1 Mobiilikuvaus lisälaitteilla

Laadukasta videosisältöä voi nykyisin luoda omasta taskusta löytyvillä laitteilla. Kun kännykkään hankkii muutaman oleellisen lisälaitteen, saadaan äänenlaatuakin parannettua ja kuvauksen taso nousemaan sellaiseksi, että hyvän videon ainekset ovat kasassa. Lopulta kannattaa kuitenkin aina muistaa, että videon sisältö on se mikä merkitsee. Kännykällä kuvaamisen aloittaminen voi madaltaa kynnystä tubettamisen kokeiluun.

Lisälaitteet kännykällä kuvaamiseen:

benro-bk10-smart-mini-tripod-selfie-jalusta_4


  • Teline kännykälle. Mobiilitubettaminen vaatii telineen, jolla saat kännykän kauemmas itsestäsi luodaksesi paremman kuvakulman, joka ei tee vaikutelmaa, että pidät puhelinta kädessä. Tähän hyvä lisä on esimerkiksi Benron minijalusta, joka toimii myös selfietikkuna. Myös pöytätelineet ovat suosittuja. Benron pöytätelineeseen tulee mukana kännykänpidike ja sama teline toimii näin niin puhelimelle, kuin kamerallekin.

 

 

rode_videomicro_compact_on-camera_microphone_

  • Mikrofoni kännykälle. Laadukkaan videon tunnistaa äänenlaadusta. Ulkoinen, kännykkään kiinnitettävä mikrofoni nostaa videosi ammattimaisemmalle tasolle. Sen lisäksi sisältö pääsee oikeuksiinsa ja mikrofonin tuottamaan laadukkaampaa ääntä on myös miellyttävämpi kuunnella.

 

 

dji-osmo-mobile-2

  • Gimbaali kännykälle. Gimbaali on kameranvakain jota voit tarvita, jos haluat kuvata enemmän ollessasiliikkeessä. Jos esimerkiksi kävelet, juokset tai vaikkapa ajat polkupyörällä, kaikkitärähdykset ja käsien liikkeet tallentuvat videokuvaan. Gimbaali poistaa nämä tärähdykset ja liikkeet kuvasta. Gimbaalilla saakin hyvin b-roll-materiaalia eli kuvituskuvaa videoihin.
  • Kännykälle suosittu malli on DJI:n Osmo 2 gimbaali. Jos haluat kuvanvakauksen lisäksi panostaa efekteihin kuten Time-Lapseen, Zhiyun Smooth 4 -gimbal tarjoaa myös muita monipuolisia kuvausmahdollisuuksia.

 

app-apple-hand-34407

 

 

Vaihtoehto #2 Kompaktikameralla kuvaaminen

Myös kompaktikameralla kuvaaminen on suosittua aloittavien tubettajien keskuudessa. Joissain kompaktikameroissa ei ole mikkipaikkaa, joten niihin ei voi yhdistää äänenlaatua parantavaa mikkiä. Ne on kuitenkin näppärän kevyitä kuljettaa mukana ja tarjoavat monia kännykkäkameroita paremman videonlaadun.

canon-powershot-g7x-mark-ii-kompaktikamera

 

Eräs suosituista kompaktikameroista videoiden tekoon on esimerkiksi Canon PowerShot G7 X Mark II -kompaktikamera. Tämä kamera takaa Full HD -videonlaadun, sekä esimerkiksi Time-Lapse -ominaisuuden. Se suoriutuu myös hyvin heikommassakin valossa mikä on tärkeää videokuvauksessa, sillä erilaisissakuvaustilanteissa valon määrä voi vaihdella paljon. 

 

 

Vaihtoehto #3 Järjestelmäkameralla kuvaaminen

Jos haluaa todella panostaa videokuvaukseen ja tehdä jälkeä, jota voisi luulla jopa ammattikuvaajan tekemäksi, kannattaa sijoittaa pieneen järjestelmäkameraan. Näihin kameroihin saa kytkettyä tarpeelliset lisälaitteet ja niissä on usein kääntyvä näyttö, joka helpottaa itsensä kuvaamista.

canon-eos-m50-15-45-is-stm-black

 

Tubettamiseen hyvin soveltuvia kameroita on esimerkiksi Panasonic Lumix DMC- G80 -järjestelmäkamera, jossa on videokuvaukseen hyvin toimiva kuvanvakain. Canon EOS M50 - järjestelmäkameran nopea automaattitarkennus taas helpottaa kuvaamista. Laadukas 4K - videotallennus takaa yksityiskohtaisen kuvanlaadun ja Full HD -kuvaus onnistuu 60 kuvan sekuntinopeudella mahdollistaen tyylikkäät hidastuskuvat.

 

Lisälaitteet pienillä järjestelmäkameroilla kuvaamiseen

videomicgo_side_cable-1a3179dc37a3a95754be87323a49f499
  • Mikrofonit järjestelmäkameroille. Useista järjestelmäkameroista löytyy mikrofonille paikka. Esimerkiksi Rode VideoMic GO -suuntamikrofoni nauhoittaa suuntaavasti ja jättää taustalla kuuluvat häiriöäänet pois. Rode VideoMic Pro Rycote -mikrofonin integroitu tuulisuoja ja takaa tulevan häiriöäänen vaimennus tekevät tästä mikrofonista erinomaisen työkalun myös ammattityöskentelyyn.


manfrotto-lumie-muse-led-valo

 

  • LED-valot. Paras tapa saada kuva näyttämään hyvältä ja ammattimaiselta on valaisu. Tilan omat valot voivat olla riittämättömiä, kelmeän värisiä tai suunnattu kuvaamisen kannalta huonosti - tämä voi luoda kasvoille ei-toivottuja varjoja.
  • LED-valoilla saa valaistua kuvattavan kohteen kauniisti valossa kuin valossa. Jotkut käyttävät niitä myös täytevalona valaisemaan kuvattavan kohteen lisäksi tilan, jolloin koko kuvausasetelma toimii kauniisti. Manfrotto Lumie Muse Lumimuse 8 tai Manfrotto Spectra 2 LED-valo ovat hyviä esimerkkejä, jotka valaisevat tubettajan monissa erilaisissa valotilanteissa.
joby_gorilla_3k

  • Kolmijalat järjestelmäkameroille. Joby Gorillapod 3K Stand seisoo tukevasti epätasaisella alustallataipuvien jalkojen ansiosta, ja sen voi kiinnittää myös esineisiin tai käyttää selfietikkuna. Joby Gorillapod 3K Kit -jalustassa on näiden ominaisuuksien lisäksi myös kuulapää, jonka avulla voit kääntää kameran helposti haluamaasi suuntaan.

 

 

zhiyun-crane-2-3-akselinen-gimbal


 

 

action-business-camera-1051544 

On hyvä muistaa, että pienellä teknisellä panostuksella voi jo erottua muista tubettajista positiivisesti. Kuitenkin tärkeintä on lähteä kokeilemaan, miten kameralle puhuminen sujuu ja tuntuuko se luontevalta - sen voi aloittaa hyvin myös kännykällä sekä edullisilla lisälaitteilla. Kun se sujuu, voi panostaa tekniikkaan enemmänkin, ja hämmästyttää katsojat laadukkailla videoilla.  Videoissa kuitenkin sisältö ratkaisee, ja suosittujen tubettajien ohje on yleensä tämä: kokeile, löydä oma juttusi - joku muukin voi tykätä siitä. Älä vertaile itseäsi muihin.


Ammattitason videokuvaa tuottavien tubettajien videoista voi kuitenkin hakea visuaalista inspiraatiota, esimerkiksi Peter McKinnonin tai Matti Haapojan kanavat kannattaa käydä kurkkaamassa. 

 

Rajala Pro Shop verkkokaupasta löydät kameroita ja niiden lisävarusteita jokaiseen käyttötarkoitukseen.

  tutustu verkkokaupan tuotteisiin