30.3.2014

Henkeäsalpaavia kuvia - Haastattelussa: Jussi Ulkuniemi

Jussi U. Photography

Jussi Ulkuniemi on Oulusta kotoisin oleva 21-vuotias nuori mies, joka työllistää itsensä valokuvaajana ja syventää osaamistaan alan opintojen parissa Lahden Muotoiluinstituutissa. Hänen ottamiaan henkeäsalpaavan upeita kuvia ihailevat kymmenet tuhannet ihmiset ympäri maailman päivittäin. Tätä kirjoittaessa Ulkuniemellä on Instagramissa huimat 171 938 seuraajaa. Se on lähes 70 tuhatta enemmän kuin hänen nykyisessä kotikaupungissaan, Lahdessa on asukkaita.

Kansainvälinen valokuvauslehti Photography Monthly julkaisi viime lokakuun numeronsa kannessa Ulkuniemen ottaman omakuvan, eli selfien. Lehden sisäsivuilla julkaistiin neljän sivun mittainen artikkeli, joka esittelee hänen Creative Self-Portraiture -kuvasarjaansa.

Photography Monthly -Creative Self-Portraiture -kuvasarja

Tässä haastattelussa Jussi kertoo itsestään valokuvaajana, sekä antaa muun muassa arvoikkaita vinkkejä aloitteleville kuvaajille!

Miten päädyit valokuvauksen pariin?

"Lukioaikanani koin ensimmäisen elämykseni kameran kanssa koulun ainoalla valokuvauskurssilla. Pian sen jälkeen aloitin kuvaamaan kännykälläni, iPhone 3GS:llä melkoisen aktiivisesti. Addiktoiduin kuvaamisen mahdollisuuksista vaikuttaa todellisuuteen muodostamalla todellisuudesta jotain epärealistista pelkkien kuvakulmien, liikkeen pysäyttämisen ja ideoiden avulla. Urani alkoi siis hyppien ja kaatuillen ympäri katuja ja metsiä, ja sitä se edelleen jokseenkin onkin, johon onkin toinen intohimoni, tanssiminen vaikuttanut."

Mitä kuvaat?

"Kuvaan paljon henkilökuvaa, sekä käsitteellistä kuvaa. Omissa kuvissani lähden kuitenkin melkein 90-prosenttisesti aina miljööstä liikkeelle, paljoakaan etukäteen suunnittelematta. Parhaat kuvat tuntuvat syntyvän hetken mielijohteista ja heti toteuttamisesta, ja tämän takia pyrin liikkumaan aina kamera mukanani. Työkseni olen taas tehnyt kaikkea melko kattavasti hääkuvauksesta kuvituskuvaan, ja siitä edelleen bändi-promokuviin."

Kuvauskalustosi?

"Canon EOS 5D Mark III, Canon EF 135mm f/2 L USM, Canon 24-40mm f/2.8 sekä Olympus OMD E-M5 varustettuna 17mm f/1.8 linssillä."

Olympus OMD E-M5 varustettuna 17mm f/1.8 linssillä

Suosikkiobjektiivisi?

"Tällä hetkellä mielessäni pyörii jatkuvasti 35-kombo, eli Canonin 135mm f/2 sekä Sigman 35mm 1.4. Tällä yhdistelmällä onkin henkilökuvaukselle jo melkein loputtomat mahdollisuudet. Kummastakin löytyy hurjan terävä piirto, sekä "Hullut Doffit" eli syväterävyysmahdollisuudet."

Unelmiesi kuvauslokaatio ja -kohde?

"Varma ja simppeli lemppari on aina meren ranta, mutta jos jotain tiettyä kohdetta miettii niin mieleen tulee norjalainen Trolltunga, vuorenseinämästä ulkoneva hurja kallionkieleke maalauksellisen kauniin vuoristomaiseman ympäröimänä. Ainakin kuvien perusteella näky on häkellyttävä. Vuoret ja monet muut voimakkaat vertikaaliset linjat tuntuvat muutenkin toimivan loputtomana inspiraation lähteenä."

Kolme suosikkikuvaasi omasta tuotannostasi?

Likainen kellarikäytävä - Jussi Ulkuniemi

1. "Tämä oli yksi suosikkikuvauksistani. Asetimme ystäväni Iinan kanssa kameran jalustalle likaiseen kellarikäytävään, jonka päästä ainoana valonlähteenä toimi takaseinästä kimpoava käsisalama. Improvisoimme puolen tunnin ajan kymmenittäin erilaisia asentoja ja ällistelimme lopputuloksia."

Päivä ennen Helin ja Niklaksen hääpäivää - Jussi Ulkuniemi

2. "Päivä ennen Helin ja Niklaksen hääpäivää tapasimme parin kanssa Helsingin keskustassa, ja illan päätteeksi päädyimme vielä ottamaan lennokkaita hyppykuvia iltahämärässä. Tässä hetkessä, hymyssä ja interaktiossa on jotain sanoinkuvaamattoman häkellyttävää. Hetkellistä iloa."

Kuvassa ilmentyy voimakkaasti kuvaustyylini - Jussi Ulkuniemi

3. "Vaikkakin tämä kuva on otettu ihan vastikään, halusin esitellä tämän suosikkina. Kuvassa ilmentyy voimakkaasti kuvaustyylini, joka lähtee miljööstä, hakee linjoja sekä valoa ja vasta sitten keskittyy kuvattavaan kohteeseen tai henkilöön."

Kolme vinkkiäsi aloittelevalle valokuvaajalle?

1. Älä hätäile kuvatessa. Katsele ympärillesi ja kun näet jotain kaunista/hienoa, pysähdy miettimään mikä siinä viehättää, ja vasta sitten keskity kuvaamiseen.

2. Rauhoittuminen on tärkeää myös ihmisiä kuvattaessa. Jos kohteesi on suostunut kuvattavaksi, niin kyllä hänellä on kärsivällisyyttä puolen tunnin/tunnin kuvaukseen, jotta saadaan juuri se yksi hyvä kuva aikaiseksi. Älä siis luovuta!

3. Keep it simple. Mitä vähemmän ylimääräistä kuvissasi on, sitä helpommin katsojan silmä löytää myös kuvan jujun.

 

Kiitos, Jussi Ulkuniemi!

Lisää löytyy täältä:

jussiulkuniemi.com

facebook/JussiUlkuniemiPhotography

instagram.com/skwii

 

Rajala Pro Shop verkkokaupasta löydät kameroita, tarvikkeita ja koulutuksia jokaiseen tilanteeseen.

Tutustu verkkokaupan tuotteisiin »