2.4.2018

Henkilökuvaus - haastattelussa Berit Jørgensen

 Tanskalainen valokuvaaja Berit Jørgensen  on erikoistunut muotokuvaukseen. Luonteeltaan uteliaana ihmisenä Beritille muotokuvaus on mitä ihanteellisin valokuvauksen muoto. Siinä hän tapaa jatkuvasti uusia ihmisiä, joita ei muuten tulisi elämässään välttämättä kohdattua. Beritin ehtymättömänä intohimon lähteenä on kertoa muotokuvien välityksellä kohteidensa ainutlaatuisia elämäntarinoita. Haastattelimme Berit Jørgensenia ja keskustelimme henkilökuvauksesta.

Berit Jørgensen on tanskalainen henkilökuvaaja

Innostus valokuvaamiseen syntyi jo teini-iässä

Teini-ikäisenä Berit kiinnostui valokuvaamisesta koulussa ja loistavan valokuvauksen opettajansa ansiosta hänelle aukesi uusi kiehtova maailma valokuvauksen parissa. Hän jäi ns. koukkuun valokuvauksen saloihin ja on työskennellyt freelance-kuvaajana viimeiset kymmenisen vuotta.

Henkilökuvaus on vuorovaikutusta

Valokuvaamisessa kaikki lähtee kuvaajan ja kuvattavan välisestä vuorovaikutuksesta. Ennen kuvauksia Berit aina jutustelee 5-10 minuuttia kuvattavien kanssa heidän elämästään. Tällöin on hyvä pitää kamera ja muut välineet vielä laukussa, muistuttaa Berit. Hänen mukaansa on ensijaisen tärkeää luoda yhteys kuvattaviin ja kohdata heidät ainutlaatuisena yksilöinä.

Berit avaa aina keskustelun kuvattavien kanssa kysymällä ensiksi heidän työstään, asuinpaikastaan ja yleisesti heidän kiinnostuksen kohteistaan. Tämän juttelu tuokion aikana jotkut kertovat, etteivät he tykkää olla yhtään valokuvattavana. “Tällöin valokuvaajan on osattava vakuuttaa kohteensa, että poseeraaminen kuvissa voi olla itse asiassa hauska ja mukava kokemus”, sanoo Berit.

“Joidenkin kuvattavien kanssa saatan myös ystävystyä vuosien varrella. Tällöin olen paikalla todistamassa ja tallentamassa erilaisia elämän tähtihetkiä, ensiksi voi olla vaikka häät, sitten kastetilaisuus jne. ”, kertoo Berit.

Oikeanlaisen valaistuksen löytäminen vaatii treeniä

”Harjoittele, harjoittele ja harjoittele”. Tämä on Beritin vinkki oikeanlaisen valaistuksen löytämiseen. Vain käytännössä oppii vähitellen ymmärtämään, miten käyttää valoa hyödyksi erilaisissa kuvaustilanteissa. ”Kokeile rohkeasti erilaisia kuvakulmia ja valonlähteitä!”, kehottaa Berit. Muotovalokuvaajana hän on tunnettu luonnonvalon käytöstään kuvissa, sillä 99-prosenttisesti hän ottaa kuvat luonnonvalossa.

Aina luonnonvalon löytäminen ei ole helppoa, mutta hän rakastaa haasteita etsiä kuvaustilanteista paikkoja, missä voi hyödyntää parhaiten luonnonvaloa. Joskus valokuvaajan täytyy olla kekseliäs, jotta huomaa erilaiset mahdollisuudet luonnonvalon käytölle. “Katsasta  kuvauspaikasta erilaiset valonlähteet, kuten ovet ja ikkunat, joita avaamalla voisi lisätä luonnonvalon määrää kuvissa”, vinkkaa Berit.

Salaman käyttö muotokuvauksessa ei ole välttämätöntä

Salama jää Beritillä usein kameralaukkuun

Salaman käyttö, etenkin muotokuvauksessa, on asia, joka jakaa mielipiteitä kuvaajien keskuudessa.

“Käytän harvoin salamaa kuvissani. Jos kuvaan studiossa tai otan kasvokuvia valkoisella tai mustalla taustalla, niin silloin salama on tarpeellinen. Salamalla voi tehdä monia siistejä juttuja, mutta itse olen kiinnostunut luonnonvalon leikittelystä kuvissani”, kertoo Berit.

 Mitä löytyy Beritin kameralaukusta?

Kysyttäessä omasta kuvauskalustosta Berit nostaa esiin muun muassa seuraavat:

Runkoina käytän tällä hetkellä Canon EOS 5D Mark III ja IV:ta. Nämä kaksi ovat minun luottorunkojani.

Objektiiveista aktiivisessa käytössä ovat muun muassa seuraavat objektiivit:

  • 100 mm 2,8L macro IS USM
  • 70-200 mm 2,8L IS II USM
  • 24-70 mm 2,8L II USM
  • 16-35 mm 2,8L USM II, 50 mm 1,8

Salamien osalta käytössä on mm. Speedlite 600EX-RT -salamalaitteet. Ja tietenkin minulla on aina mukana valikoima erilaisia heijastimia, softbokseja ja sateenvarjoja.

Positiivinen palaute tsemppaa eteenpäin

Päätehtäväni kuvaajana on ottaa yksinkertaisesti hyviä kuvia. Onnistunut lopputulos tekee minut onnelliseksi. On tärkeää saada kuvattavan persoona välittymään kuvista. On mahtava tunne aina kun kuvaussession jälkeen saan positiivista palautetta kuvattavilta. “ Hei, tämä kuva on niin tyypillistä minua”, on mitä parhain kommentti, mitä tässä työssä voi saada, iloitsee Berit.

Berit Jørgensen kannustaa käyttämään luonnonvaloa mahdollisimman paljon hyödyksi

Henkilökuvaus – muista kolme tärkeää elementtiä muotokuvaamisessa

Berit kiteyttää, että  muotokuvauksessa on olennaista muistaa kolme asiaa:

  1. Aina vaan kuin on mahdollista, hyödynnä luonnonvaloa!
  2. Tutustu kuvattaviin ihmisiin ja varmista, että he tuntevat olonsa luontevaksi! Anna selkeitä konkreettisia ohjeita kuvattavalle!
  3. Opettele käyttämään kameran käsisäätöjä!

 

 

Syvenny tarkemmin muotokuvaamiseen "Mallin asento ja ohjaaminen henkilökuvauksessa" -kirjan avulla.

Tutustu kirjaan »