5.9.2020

Herkullinen ruokakuva

Valon väri on erityisen tärkeää onnistuneessa ruokakuvassa, jotta annos näyttää luonnollisen houkuttelevalta. Käytä valokuvaamiseen luonnonvaloa ja varmista, että kuvaustilassa ei ole muita valonlähteitä. Jopa uunin valo keittiössä voi vaikuttaa kuvan valkotasapainoon. Kuvan valkotasapainon korjaaminen myöhemmin kuvankäsittelyssä voi olla haastavaa, jos kuvassa on useampaa erisävyistä valoa. Valitse valon suunta niin, että ruoan tekstuurit ja kolmiulotteisuus tulevat mahdollisimman hyvin esille. Sivusuunnasta tai annoksen takaa tuleva ikkunanvalo toimii tässä hyvin.

 

Herkullinen_ruokakuva1

Herkullinen_ruokakuva2

 

Ruokakuvaukseen sopii hyvin täskennokameran kanssa 50mm kiinteä linssi ja croppikennon kanssa noin 30mm kiinteä linssi. Esimerkkikuvat on valokuvattu Nikon D850 -kameralla ja Sigma 50mm F1.4 Art -objektiivilla sekä Canon EOS 70D kameralla ja Sigma 30mm F1.4 objektiivilla. Käytä kuvauksessa isoa aukkoa, esimerkiksi f/1.8 tai f/3 väliltä luodaksesi kuvaan syvyysvaikutelmaa. Kuviin saadaan näin myös kaunis bokeh eli taustan pehmennys. Kiinnittämällä kameran jalustaan ja ottamalla kuvat ajastuksella, saat helposti kädet mukaan tarjoilu- ja valmistusvaihekuviin.

 

Herkullinen_ruokakuva3

Herkullinen_ruokakuva4

 

Vältä kirkkaan väristen astioiden käyttämistä ruoan stailaamisessa. Esimerkiksi kirkkaan sininen lautanen voi tehdä annoksesta epämiellyttävän näköisen valokuvassa. Suosi neutraaleja luonnollisia sävyjä ja anna ruoan värien olla pääosassa. Sileäpintaiset kiiltävät astiat voivat joskus tehdä ruokakuvasta kliinisen. Ruoka näyttää usein valokuvassa herkullisemmalta rosoisilla pinnoilla. Patinoitunut lautanen tai haarukat eivät sovi käytännössä ruoan tarjoiluun, mutta voivat näyttää upealta osana ruokakuvan stailausta.

 

Herkullinen_ruokakuva5

Herkullinen_ruokakuva6

 

Hyödynnä ruokakuvan stailaamisessa annoksen raaka-aineita, jotka luovat herkullisuutta kuvaan, ja kertovat reseptin sisällöstä. Kuvaa valmistusprosessin keskeneräisiä vaiheita. Murustele, leikkaa ja ripottele raaka-aineita osaksi stailausta. Tomusokerilla, jauhoilla ja suolalla saa lisättyä tekstuuria annokseen ja sommitelmaan.

 

Vihreät kasvit ja yrtit tuovat raikkautta ruokakuvaan. Voit pirskottaa vesipisaroita vihreiden lehtien päälle, jolloin ne virkistyvät ja näyttävät erityisen tuoreilta. Esimerkiksi salaattien pinnalle voi lisätä oliiviöljyä lisäämään kiiltoa.

Herkullinen_ruokakuva7

Herkullinen_ruokakuva8

 

Leikkaa hedelmiä ja marjoja paloiksi. Leikkauspinnat tuovat esille raaka-aineiden herkullisia tekstuureita. Suuntaa valo niin, että hedelmien leikkauspinnoista heijastuu valoa. Muista valokuvata leikatut hedelmät nopeasti, jotta leikkauspinnat eivät ehdi kuivahtaa tai tummua. Kuvaa raaka-aineiden rakennetta lähietäisyydeltä. Todella lähelle pääset lisäämällä loittorenkaan objektiivin ja kameran väliin tai hyödyntämällä makrolinssiä.

 

Valuvat kastikkeet ja sulava jäätelö näyttävät herkullisilta ruokakuvissa. Näin saadaan myös mielenkiintoisia valokuvia, joissa liike on pysäytettynä. Annosten viimeistelyn vaiheet tai kuvat kakkupalan tarjoilusta luovat houkuttelevaa tunnelmaa ruokakuvaan.

 

Herkullinen_ruokakuva9

Herkullinen_ruokakuva10


Kuvankäsittelyssä ruokakuvan osalta tärkeää ovat värisävyt. Säätämällä kuvan väritasapainoa (hue) saat kirkastettua ja raikastettua ruoka-aineiden sävyt. Säädä esimerkiksi aavistuksen verran punaisen sävyjä kohti magentaa, oranssia kohti punertavaa ja vihreää kohti turkoosia. Tekstuurin lisääminen ruokakuvaan kuvankäsittelyssä tuo esille herkullisia yksityiskohtia. Voit lisätä tekstuuria koko kuvaan tai korostaa tiettyä aluetta kuvasta.

 

Yhdistä kuvaan perinteisiä tarjoilukokonaisuuksia luomaan houkuttelevia mielikuvia. Esimerkiksi lisää omenapiirakan päälle pallo vaniljajäätelöä ja kakkupalan taustalle kahvikuppi. Suklaahippukeksien kanssa kuvassa voisi olla mukana lasi maitoa.

 

Herkullinen_ruokakuva11


Osa ruokakuvaajista käyttää ruokakuvan stailaamisessa materiaaleja, jotka eivät ole syötäviä. Reseptikuvissa on kuitenkin hyvä käyttää ainoastaan niitä elementtejä, jotka todella ovat osa reseptiä. On tärkeää varmistaa, että reseptin käyttäjä pystyy aidosti toteuttamaan kuvassa olevan reseptin juuri sellaisena kuin se kuvassa näyttää.

 

Herkullisia ruokakuvaushetkiä!

Kuvat ja teksti: Emma Ivane