6.7.2020
Onko makrokuvaus jo tuttua, mutta haluaisit löytää uusia tapoja saada upeita kuvia makro-objektiivilla? Makrokuvauksen taidon voi viedä vielä paljon pidemmälle kuin vain luonnon upeiden yksityiskohtien tallentamiseen. Voit myös valmistella ja rakentaa kuvan luovasti ja saada aikaan taidetta. Vapauta luovuutesi makrokuvauksessa! Tästä voit ottaa kokeiluun kaksi hauskaa ideaa makrokuvauksiin.
Yksi upea idea on ottaa kuvia kukista makro-objektiivin ja vesipisaran luoman heijastuman avulla. Voit ikuistaa vesipisaraan heijastusten yksityiskohdat; heijastumassa näkyy kukka pienoiskoossa, kun vesipisara taittaa ja toistaa kuvan pinnassaan. Tähän tekniikkaan tarvitset makro-objektiivin ja mielellään jalustan ja kaukolaukaisimen, jotta kuva ei tärähdä. Jos kamerassasi on Wi-Fi-yhteys, kuten Canon EOS 90D -kamerassa, voit käyttää Canon Camera Connect -sovellusta älypuhelimella rajataksesi kuvan ja laukaistaksesi kameran. Voit kuvata päivänvalolla, mutta hallituimman valotuksen saamiseksi on kätevää käyttää ulkoista salamaa, kuten Canon Speedlite -sarjan tuotteita.
Voit käyttää tätä kuvaustekniikkaa joko ulkona tai sitten sisätiloissa. Sisätiloissa pystyt paremmin hallitsemaan valotusta, eikä tuuli pääse häiritsemään vesipisaroiden kuvaamista. Tämän asetelman voit luoda glyseriinin avulla itse ajankohdasta riippumatta, eikä sinun ole pakko herätä varhain kuvaamaan aamukastetta!
Jalustan avulla saat pidettyä makro-objektiivin ja kamerasi vakaana ja vältät kuvan tärähtämisen – mikä onkin usein tiukan rajauksen ja lyhyen polttovälin makrokuvauksessa riskinä ilman jalustaa. Voit luoda kuvausta varten vielä kestävämpiä ja voimakkaammin heijastavia pisaroita, jos käytät veden sijaan glyseriiniä (saatavilla apteekista, supermarketista tai netistä). Tarvitset näihin kuviin myös kirkkaan valonlähteen joko luonnonvalosta ulkona, ikkunasta tai ulkoisesta salamalaitteesta kuten Canon Speedlite -salamasta.
Jotta saat aikaan suurimman suurennoksen, kohdista makro-objektiivi lähimmälle mahdolliselle tarkennusetäisyydelle. Jopa luonnollisen kokoisena tai suurennossuhteella 1:1 vesipisarat näkyvät varsin pieninä kuvassa, joten kuvan rajaaminen kuvankäsittelyohjelmalla saattaa olla tarpeen jälkikäteen. Objektiivi kannattaa kohdistaa lähelle pisaroita, jottei sen varjo näy kuvassa. Jos käytät lamppua tai ulkoista salamaa, pystyt hallitsemaan paremmin valon suuntaa. Voit välttää varjoja myös käyttämällä makro-objektiivia, johon voi liittää lähikuvaussalaman, kuten Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM -objektiivissa tai Canon EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM -objektiivissa.
Glyseriini on kasvipohjainen ja tahmea alkoholipohjainen neste, josta saat luotua kiiltävämmät ja sitkeämmät pisarat kuin vedestä. Ne kestävät pidempään, joten sinulla on enemmän aikaa ikuistaa täydellinen kuva. Lyhyemmällä valotusajalla saat tallennettua niin monta kuvaa kuin haluat lyhyessä ajassa. Kasta neula tai hammastikku glyseriiniin ja siirrä neste sen avulla – näin saat asetettua pisaroita mihin haluat ja niin paljon kuin haluat. Kokeile tehdä erikokoisia pisaroita ja rykelmiä saadaksesi luovempia sommitelmia.
Näin kuvaat kukan heijastuman pisarassa:
Jos et halua tyytyä tavanomaiseen makrokuvaukseen, kokeile ottaa eloisia, abstrakteja kuvia saippuakuplista makro-objektiivin avulla. Upeita kuvia on yllättävän helppo luoda kotona tai ulkona omalla terassilla, parvekkeella tai puutarhassa. Saippuakuplien makrokuvauksen tekniikkaan tarvitset makro-objektiivin ja mielellään jalustan ja kaukolaukaisimen. Jos kamerassasi on Wi-Fi-yhteys, kuten Canon EOS 90D -kamerassa, voit käyttää Canon Camera Connect -sovellusta älypuhelimella rajataksesi kuvan ja laukaistaksesi kameran. Hallituimman valotuksen saamiseksi on kätevää käyttää ulkoista salamaa, kuten Canon Speedlite -sarjan tuotteita.
Voit käyttää joko päivänvaloa tai salamaa tähän tekniikkaan. Eloisat värit näkyvät kuitenkin ainoastaan, kun saippuakupla valaistaan hieman viistosti edestä. Vaihda kuvausasentoasi niin, että voit käyttää ikkunasta tulevaa valoa, auringon valoa tai lamppua valaisemaan liuoksen värit esiin.
Jos käytät kameran sisäistä salamaa laukaistaksesi langattomasti yhteensopivan Canon Speedlite -salaman, voit ottaa ominaisuuden käyttöön päävalikosta. Canon Speedlite -salama pitää myös asettaa vastaanottavaksi laitteeksi. Käyttämällä ulkoista Canon Speedlite -salamaa, kuten Canon Speedlite 470EX-AI -salamaa, hallitset paremmin valon suuntaa. Kokeile heijastaa valo valkoisen seinän tai matalan katon kautta tai pitele valkoista kartonkiarkkia tai styroxia kameran yläpuolella ja osoita alaspäin saippuakuplaan hajauttaaksesi valoa.
Käytä manuaaliasetuksia saadaksesi tasalaatuisia kuvia. Canon Speedlite -salamasta heijastuvat valon nopeat välähdykset auttavat saamaan huipputeräviä kuvia. Varmista kuitenkin, että salamatäsmäysaika on sama kuin valotusaika (löydät tiedon kamerasi käyttöoppaasta). Canon EOS 800D -kamerassa salamatäsmäysaika on 1/200 sekuntia. Suurenna terävyysaluetta käyttämällä pientä aukkoa, kuten f/11 tai f/16. Aloita pienellä 100–400 ISO-herkkyydellä.
Jos käytät ympäröivää valaistusta salaman sijaan, ISO-herkkyyttä on ehkä suurennettava ja kamera laukaistava itselaukaisutoiminnolla tai etäohjauksella, jotta saat teräviä kuvia.
Jos valoa ei ole tarpeeksi kameran automaattitarkennukselle, tarkenna objektiivi manuaalisesti suurennetun Kuvaus näytöllä (live view) -näkymän tai EOS EVF -etsimen avulla. Vältä kameran tärähtäminen laukaisemalla suljin kaukosäätimellä tai käyttämällä Canon Camera Connect -sovellusta, jos kamerassasi on Wi-Fi-yhteys. Kokeile muodostaa pyörteitä puhaltamalla varovasti kohti saippuakalvoa. Jos et pääse tarpeeksi lähelle muuttuvia pyörteitä, voit rajata sommitelmaa tiiviimmäksi Digital Photo Professional -sovelluksella tai samankaltaisella kuvankäsittelyohjelmistolla.
Saat lisää makrokuvauksen aloitusvinkkejä ja inspiraatiota uusien keinojen kokeiluun lataamalla Canon-valokuvausopas-sovelluksen iOS- ja Android-laitteisiin.
Teksti: Marcus Hawkins ja Tamzin Wilks / Canon