6.7.2020

Ideoita luovaan makrokuvaukseen

Onko makrokuvaus jo tuttua, mutta haluaisit löytää uusia tapoja saada upeita kuvia makro-objektiivilla? Makrokuvauksen taidon voi viedä vielä paljon pidemmälle kuin vain luonnon upeiden yksityiskohtien tallentamiseen. Voit myös valmistella ja rakentaa kuvan luovasti ja saada aikaan taidetta.  Vapauta luovuutesi makrokuvauksessa! Tästä voit ottaa kokeiluun kaksi hauskaa ideaa makrokuvauksiin.

Idea 1: Kuvaa kukat vesipisaran heijastumassa

Yksi upea idea on ottaa kuvia kukista makro-objektiivin ja vesipisaran luoman heijastuman avulla. Voit ikuistaa vesipisaraan heijastusten yksityiskohdat; heijastumassa näkyy kukka pienoiskoossa, kun vesipisara taittaa ja toistaa kuvan pinnassaan. Tähän tekniikkaan tarvitset makro-objektiivin ja mielellään jalustan ja kaukolaukaisimen, jotta kuva ei tärähdä. Jos kamerassasi on Wi-Fi-yhteys, kuten Canon EOS 90D -kamerassa, voit käyttää Canon Camera Connect -sovellusta älypuhelimella rajataksesi kuvan ja laukaistaksesi kameran. Voit kuvata päivänvalolla, mutta hallituimman valotuksen saamiseksi on kätevää käyttää ulkoista salamaa, kuten Canon Speedlite -sarjan tuotteita.

macroblogi_hero


Näin rakennat set-upin vesipisaraheijastumalle 

Voit käyttää tätä kuvaustekniikkaa joko ulkona tai sitten sisätiloissa. Sisätiloissa pystyt paremmin hallitsemaan valotusta, eikä tuuli pääse häiritsemään vesipisaroiden kuvaamista. Tämän asetelman voit luoda glyseriinin avulla itse ajankohdasta riippumatta, eikä sinun ole pakko herätä varhain kuvaamaan aamukastetta!

Jalustan avulla saat pidettyä makro-objektiivin ja kamerasi vakaana ja vältät kuvan tärähtämisen – mikä onkin usein tiukan rajauksen ja lyhyen polttovälin makrokuvauksessa riskinä ilman jalustaa. Voit luoda kuvausta varten vielä kestävämpiä ja voimakkaammin heijastavia pisaroita, jos käytät veden sijaan glyseriiniä (saatavilla apteekista, supermarketista tai netistä). Tarvitset näihin kuviin myös kirkkaan valonlähteen joko luonnonvalosta ulkona, ikkunasta tai ulkoisesta salamalaitteesta kuten Canon Speedlite -salamasta.

Kohdista objektiivi lähimmälle mahdolliselle tarkennusetäisyydelle

Jotta saat aikaan suurimman suurennoksen, kohdista makro-objektiivi lähimmälle mahdolliselle tarkennusetäisyydelle. Jopa luonnollisen kokoisena tai suurennossuhteella 1:1 vesipisarat näkyvät varsin pieninä kuvassa, joten kuvan rajaaminen kuvankäsittelyohjelmalla saattaa olla tarpeen jälkikäteen. Objektiivi kannattaa kohdistaa lähelle pisaroita, jottei sen varjo näy kuvassa. Jos käytät lamppua tai ulkoista salamaa, pystyt hallitsemaan paremmin valon suuntaa. Voit välttää varjoja myös käyttämällä makro-objektiivia, johon voi liittää lähikuvaussalaman, kuten Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM -objektiivissa tai Canon EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM -objektiivissa.

macro_blogi1


Pisaroiden lisääminen

Glyseriini on kasvipohjainen ja tahmea alkoholipohjainen neste, josta saat luotua kiiltävämmät ja sitkeämmät pisarat kuin vedestä. Ne kestävät pidempään, joten sinulla on enemmän aikaa ikuistaa täydellinen kuva. Lyhyemmällä valotusajalla saat tallennettua niin monta kuvaa kuin haluat lyhyessä ajassa. Kasta neula tai hammastikku glyseriiniin ja siirrä neste sen avulla – näin saat asetettua pisaroita mihin haluat ja niin paljon kuin haluat. Kokeile tehdä erikokoisia pisaroita ja rykelmiä saadaksesi luovempia sommitelmia.

Kuvaustekniikka

 

Näin kuvaat kukan heijastuman pisarassa:

 • Tarkenna manuaalisesti pisaroihin ja siirrä kukkaa taustalla lähemmäs, kunnes sen heijastuma näkyy tarkasti nesteessä. 
 • Kuvaa aukon esivalinta (Av) -tilassa, jotta pystyt paremmin hallitsemaan terävyysaluetta ja valitsemaan aukon arvoksi aluksi f/8. 
 • Ideana on pitää itse kukka sumeana taustalla, kunnes sen heijastuma näkyy tarkasti. 
 • Kokeile siis muuttaa kukan sijaintia ja aukon arvoa. Pidä sen sijaan pisarat ja kamera samansuuntaisina, jotta kaikki pisarat pysyvät tarkkoina.
 • Käytä Kuvaus näytöllä (Live View) -tilaa lisätäksesi tarkkuutta, jotta peilin liike ei täräytä kameraa. 
 • Ota kuva kameran ajastimella, etälaukaisimella tai Canon Camera Connect -sovelluksella älypuhelimellasi, jos kamerasi on yhteensopiva sen kanssa. 
Idea 2: Abstraktit kuvat saippuakuplan värien leikistä

Jos et halua tyytyä tavanomaiseen makrokuvaukseen, kokeile ottaa eloisia, abstrakteja kuvia saippuakuplista makro-objektiivin avulla. Upeita kuvia on yllättävän helppo luoda kotona tai ulkona omalla terassilla, parvekkeella tai puutarhassa. Saippuakuplien makrokuvauksen tekniikkaan tarvitset makro-objektiivin ja mielellään jalustan ja kaukolaukaisimen. Jos kamerassasi on Wi-Fi-yhteys, kuten Canon EOS 90D -kamerassa, voit käyttää Canon Camera Connect -sovellusta älypuhelimella rajataksesi kuvan ja laukaistaksesi kameran. Hallituimman valotuksen saamiseksi on kätevää käyttää ulkoista salamaa, kuten Canon Speedlite -sarjan tuotteita.

Get-inspired-abstract-macro-soap-bubbles-1-1920x1080-tint


Valmistele saippuakuplan kuvaukset näin

 1. Aseta kuvaustaustaksi arkki mustaa kartonkia tai mustaa kangasta. 

 2. Ihanteellinen objektiivi näihin kuviin on makro-objektiivi, jonka polttoväli on 100 mm, mutta mikä vain makro-objektiivi käy, esimerkiksi Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM -objektiivi tai Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM -objektiivi. Jos käytät Canon EOS R- tai EOS RP -kameraa, Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM -objektiivi on ihanteellinen, tai puolestaan Canon EOS M -kameroille Canon EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM -objektiivi. Mikä tahansa näistä sopii mainiosti tähän tekniikkaan, ja saat ikuistettua näiden objektiivien avulla tarkkoja yksityiskohtia.

 3. Sekoita astianpesuainetta tai nestemäistä saippuaa ja glyseriiniä (saatavilla apteekista, supermarketista tai netistä), niin saat pitkäkestoisia saippuakuplia. Aloita sekoittamalla noin 80 % pesuainetta ja 20 % glyseriiniä. Lisää hieman vettä. Lisäksi tarvitset pienen metallilankaisen silmukan, jonka voit kastaa seokseen – muotoon taivutettu metallinen vaateripustimen koukku toimii myös. Nosta silmukka tasaisesti ylös saippuanesteestä. Saippuaseoksen pitäisi pysyä metallilangan silmukassa kalvona.

  macro_setup


Voit valaista joko päivänvalolla tai salamalla

Voit käyttää joko päivänvaloa tai salamaa tähän tekniikkaan. Eloisat värit näkyvät kuitenkin ainoastaan, kun saippuakupla valaistaan hieman viistosti edestä. Vaihda kuvausasentoasi niin, että voit käyttää ikkunasta tulevaa valoa, auringon valoa tai lamppua valaisemaan liuoksen värit esiin.

Jos käytät kameran sisäistä salamaa laukaistaksesi langattomasti yhteensopivan Canon Speedlite -salaman, voit ottaa ominaisuuden käyttöön päävalikosta. Canon Speedlite -salama pitää myös asettaa vastaanottavaksi laitteeksi. Käyttämällä ulkoista Canon Speedlite -salamaa, kuten Canon Speedlite 470EX-AI -salamaa, hallitset paremmin valon suuntaa. Kokeile heijastaa valo valkoisen seinän tai matalan katon kautta tai pitele valkoista kartonkiarkkia tai styroxia kameran yläpuolella ja osoita alaspäin saippuakuplaan hajauttaaksesi valoa.

 

macro_bubble

Kuvausohjeet saippuakuplien tarkkaan tallentamiseen

Käytä manuaaliasetuksia saadaksesi tasalaatuisia kuvia. Canon Speedlite -salamasta heijastuvat valon nopeat välähdykset auttavat saamaan huipputeräviä kuvia. Varmista kuitenkin, että salamatäsmäysaika on sama kuin valotusaika (löydät tiedon kamerasi käyttöoppaasta). Canon EOS 800D -kamerassa salamatäsmäysaika on 1/200 sekuntia. Suurenna terävyysaluetta käyttämällä pientä aukkoa, kuten f/11 tai f/16. Aloita pienellä 100–400 ISO-herkkyydellä.

Jos käytät ympäröivää valaistusta salaman sijaan, ISO-herkkyyttä on ehkä suurennettava ja kamera laukaistava itselaukaisutoiminnolla tai etäohjauksella, jotta saat teräviä kuvia.

Kokeile manuaalitarkennusta

Jos valoa ei ole tarpeeksi kameran automaattitarkennukselle, tarkenna objektiivi manuaalisesti suurennetun Kuvaus näytöllä (live view) -näkymän tai EOS EVF -etsimen avulla. Vältä kameran tärähtäminen laukaisemalla suljin kaukosäätimellä tai käyttämällä Canon Camera Connect -sovellusta, jos kamerassasi on Wi-Fi-yhteys. Kokeile muodostaa pyörteitä puhaltamalla varovasti kohti saippuakalvoa. Jos et pääse tarpeeksi lähelle muuttuvia pyörteitä, voit rajata sommitelmaa tiiviimmäksi Digital Photo Professional -sovelluksella tai samankaltaisella kuvankäsittelyohjelmistolla.

Saat lisää makrokuvauksen aloitusvinkkejä ja inspiraatiota uusien keinojen kokeiluun lataamalla Canon-valokuvausopas-sovelluksen iOS- ja Android-laitteisiin.

 

Teksti: Marcus Hawkins ja Tamzin Wilks / Canon