Instagram-kuvan laatu kuntoon Johanna Turpeisen vinkeillä

Jaa somessa

Instagramista on tullut yksi maailman suosituimpia sosiaalisen median palveluita. Instagramissa kaiken keskiössä on valokuvat ja siksi myös monet harrastaja- ja ammattilaiskuvaajat ovat ottaneet Instagramin aktiivisesti haltuun.

Instagram ja sosiaalinen media yleisesti toimii monelle valokuvaajalle ponnahduslautana uralla eteenpäin. Esimerkiksi Rajalan blogissakin aiemmin vierailleet Konsta Punkka ja Daniel Taipale ovat nousseet Instagramin myötä maailmanlaajuiseen maineeseen. 

Mutta mitä asioita kannattaa Instagram-kuvauksen ja -tilin päivittämisen osalta pitää mielessä? Kysyimme Jo’s Secret -blogia pitävältä ja sosiaalisen median parissa työskentelevältä Johanna Turpeiselta vinkkejä Instagram-kuvaukseen ja oman Instagram-tilin tuunaamiseen.

Johanna Turpeisen vinkit instagram-kuvien tuunaamiseen

Järjestelmäkameralla otetut kuvat Instaan


Vaikka moni kuvaa Instagramiin kuvia mobiililaitteilla, yhä yleisempää on jakaa Instassa esimerkiksi järjestelmäkameralla otettuja kuvia. Kameroiden verkko-ominaisuudet kehittyvät koko ajan ja monissa kameroissa on jo sisäänrakennettu Wi-Fi, jonka avulla on mahdollista siirtää kuvia langattomasti kamerasta esimerkiksi mobiililaitteille.

Bloggaaja Johanna Turpeinen käyttää Insta-kuviensa ottamiseen sekä järjestelmäkameraa että puhelimen kameraan. ”Itse tykkään kuvata 20mm objektiivilla Instaan. Lisään sinne myös iPhone 7:lla otettuja kuvia. Pidän siitä, ettei kuvien välillä ole suurta eroa, vaikka osa onkin otettu järjestelmäkameralla. Mielestäni Instagramissa toimii parhaiten kuvat, joista tulee esiin koko kokonaisuus, eikä niinkään esimerkiksi syvyys kuvattavan ja taustan välillä.”, kertoo Johanna.

Miten muokata kuvia Instagramiin sopiviksi?

Kuvat teknisesti

Instagramissa oman haasteensa kuvien suhteen luo palvelun kuvien koko ja kuvasuhde. Instagramiin kuvia ladatessa on hyvä muistaa seuraavat säännöt:

  • Lataa palveluun kuvia, joiden leveys on vähintään 1 080 pikseliä
  • Kuvasuhteen tulee olla  välillä 1,91:1 ja 4:5. Muissa kuvasuhteissa Instagram muokkaa kuvan seuraavaan lähimpään kuvasuhteeseen.

Filttereillä kuviin lisää fiilistä

Jos haluat Insta-kuviisi lisää tunnelmaa ja tiettyä fiilistä, kannattaa käyttää erilaisia kuvafilttereitä. Näitä filttereitä löytyy Instagramin mobiilisovelluksesta. On olemassa myös muita erillisiä filtterisovelluksia, joilla omia kuvia voi ”tuunata”. Kuvien muokkaukseen voi käyttää myös kuvankäsittelyohjelmia.

”Itse suosin pääsääntöisesti vain VSCO Cam -nimistä sovellusta, sillä pidän sovelluksen filttereistä ja säätömahdollisuuksista. Toisinaan korostan yksityiskohtia Facetune-sovelluksella tai lisään kirkkautta Afterlightilla. Kuvia muokatessani mietin mitkä sävyt kuvaan sopivat ja kuinka saan sen sopimaan aikaisempiin kuviin Instagram-tililläni”, Johanna kommentoi.

Kuvien sommittelu

Kuvien sommittelu on myös Instagram-kuvaamisessa tärkeää. Myös Johanna on tämän suhteen erityisen tarkka. 

”Olen perfektionisti feedini kanssa! Itselleni tärkeimpiä pointteja ovat toisiinsa sopivat sävyt ja se, ettei kuvakollaasista tule liian sotkuinen. Tykkään julkaista hyvin seesteisiä ja pelkistettyjä kuvia aina väleihin (esim. pelkkä meri), että kuvat joissa on paljon yksityiskohtia (esim. brunssipöytä) eivät näytä levottomilta vierekkäin. Pelaan myös maanläheisillä sävyillä ja filttereillä, joita on helppo yhdistellä toisiinsa”, kertoo Johanna.

Mobiilikuvaus – miten saada mahdollisimman hyviä kuvia puhelimen kameralla?

Mobiililaitteella kuvaamiseen Johannalla on kaksi keskeistä pointtia: Puhelin, jossa on hyvälaatuinen kamera ja luonnonvalon hyödyntäminen. ”Mobiililaitteilla otetuista kuvista voi yrittää esimerkiksi sinisyyttä tai kuvien terävyyttä säätää tiettyyn pisteeseen saakka, mutta usein se ei riitä”, kommentoi Johanna.

Instagram on muutakin kuin pelkkiä kuvia

Hyvän kuvatekstin anatomia

Kysyimme Johannalta aihetunnisteiden eli hashtagien käytöstä. 

”Itse suosin englannin kieltä ja melko ytimekkäitä lauseita, sillä koen Instagramin enemmänkin nopean selaamisen sovelluksena. Tykkään itse enemmän ihmisten ja paikkojen tägäämisestä, sillä käytän niitä itsekin tiedonhaussa hashtageja useammin. Hashtageihin sanoisin ohjeeksi max. 3 per kuva ja suosisin vähän tuntemattomia tägejä, sillä juuri julkaistut kuvat hukkuvat välittömästi muiden kuvien alle todella suosittuja hashtageja käytettäessä (esim. #summer).”

Miten saada itselleen lisää seuraajia

Monilla suosituilla valokuvaajilla ja bloggaajilla on Instagramissa paljon seuraajia. Johannan Instagram-tilillä on noin 25 000 seuraaja.  

”En ole itse koskaan miettinyt tätä, enkä suosittele sitä muillekaan. Tietynlaiset maneerit ja suosittujen vaikuttajien/valokuvaajien "matkiminen" näkyy selvästi, joten kehottaisin kaikkien tekevän omaa juttuansa parhaalla mahdollisella laadulla. Hyvät ja persoonalliset tekijät huomataan kyllä”, ohjeistaa Johanna

Ja vielä lopuksi pakollinen kysymys. Keitä bloggaaja Johanna seuraa Instassa? Omia suosikkejani ovat muun muassa:

matt.ferr

juliahengel

xkflyaway

reneeroaming

ohhcouture

Suomalaisista sanoisin ihanan Veerabiancan, jonka mukana pääsee matkustelemaan mielettömiin paikkoihin

 

Rajala suosittelee blogin lukijoita tsekkaamaan myös Rajala Ambassador 2017 -kilpailun mentoreiden Instagram-tilit:

Konsta Punkka

Daniel Taipale

Natalia "Nata" Tolmatsova

Antti Karppinen

Lawrence Dolkart

  

Kiitos haastattelusta, Johanna! Katso Johannan kuvia Instagramissa.

 

Haluatko oppia lisää valokuvauksesta tai kuvankäsittelystä? Rajala Pro Academy tarjoaa laajan kattauksen erilaisia koulutuksia.

tutustu koulutustarjontaan »

JULKAISTU: 28.4.2017 0:00:00
KATEGORIA: haastattelut, koulutukset ja kirjallisuus

JAA ARTIKKELI SOMESSA


Tilaa vinkit ja ideat!