5.12.2020

Jouluinen jälkiruokakuva

Joulu on kotona leipomisen huippusesonkia. Itsetehdyt piparkakkutalot, kahvikakut ja joulukarkit on helppo ikuistaa kauniisti valokuviin muutamien vinkkien avulla.

Jouluinen_jälkiruokakuva_1


Joulutunnelman luomisessa on oleellista lisätä stailaukseen perinteisiä jouluisia elementtejä, jotka vievät ajatukset joulumuistoihin. Tällaisia ovat esimerkiksi joulun aikaan tyypillisesti käytettävät mausteet, raaka-aineet ja joulukoristeet. Piparkakut, puolukat, kanelitangot, glögi, piparminttukarkkikepit ja suklaa luovat mielikuvaa jouluisesta makumaailmasta. Kuusenkoristeet, pakettikortit, lahjanauhat, kävyt ja pienet jouluvalot sopivat myös hyvin mukaan stailaukseen. Siivilöimällä tomusokeria leivonnaisen päälle ja kuvausalustalle, saat lumen vaikutelmaa valokuvaan. Kokeile tomusokerin liikkeen pysäyttämistä jouluiseen kuvaan.

 

Jouluinen_jälkiruokakuva_10

Jouluinen_jälkiruokakuva_11

 

Kerää talvikävelyllä mukaan muutamia kuusenoksia, joiden vihreys raikastaa ruokakuvan ja takaa joulutunnelman. Kuusenoksan sijasta voit käyttää stailaukseen myös rosmariininoksia, jotka sopivat myös hyvin kakunkoristeeksi. Saat rosmariininoksasta jäisen näköisen kierittelemällä sen kananmunanvalkuaisessa ja kidesokerissa.

 

Voit rakentaa satumaisen joulukuvausstudion omaan keittiöösi keittiön ikkunan viereen. Käytä esimerkiksi vanhoja puulaatikoita kuvausalustana ja -taustana. Voit myös maalata suuren pahvilevyn tummaksi ja asettaa levyn kuvan taustalle sopivaan kohtaan. Hyödynnä myös joulukuusta kuvan miljöönä. Juhlavaa joulutunnelmaa saat lisäämällä stailaukseen kultaisia astioita tai kynttilänjalkoja. Hyödynnä myös joulunpunaisia kukkia osana sommitelmaa.

Jouluinen_jälkiruokakuva_6

 

Jouluiset kuivakakut eivät näytä enää kuivilta valokuvassa, jos lisäät niiden päälle valuvaa kastiketta. Voit viimeistellä kuivakakun kuvaa varten valuttamalla pinnalle esimerkiksi tummaa siirappia tai Nutellan ja rypsiöljyn seosta. Samalla kakkuunkin tulee lisämakua.

Jouluinen_jälkiruokakuva_7

 

Voit koota leivonnaisten raaka-aineita kauniisti kerroksittain lasipurkkeihin, jolloin saat kiinnostavan kuvan lisäksi herkullisia syötäviä lahjoja. Voit tehdä lasipurkkiin esimerkiksi brownieseoksen tai vaahtokarkkikaakaoseoksen.


Koristele piparkakut näyttävästi joulukuvaan. Yksi helpoimpia tapoja luoda kuvauksellisia kuvioita piparkakkujen pintaan on painella kuviot taikinaan keksileimasimella tai kuviokaulimella ennen paistoa. 

 

Jouluinen_jälkiruokakuva_4

Jouluinen_jälkiruokakuva_9

 

Satumainen tunnelma korostuu, kun käytät kuvauksessa suurta aukkoa, esimerkiksi arvoa f/1.8. Tällöin kuvan etuala ja tausta pehmenevät kauniisti. Käyttäessä suurta aukkoa, myös liikkeen pysäyttäminen kuvaan onnistuu helpommin. Kokeile esimerkiksi kuvata glögin valmistamisen vaiheita juoman kaatamisesta rusinoiden ja manteleiden pudotteluun glögin sekaan. 

 

Jouluinen_jälkiruokakuva_5

 


Esimerkkikuvat on valokuvattu Nikon D850 kameralla ja Sigma 50mm F1.4 Art objektiivilla sekä Canon EOS 70D kameralla ja Sigma 30mm F1.4 objektiivilla. Kuvat, joissa kädet näkyvät mukana on kuvattu kiinnittämällä kamera Manfrotto 290 dual jalustaan ja hyödyntämällä kameran ajastinta.

 

 

Joulunaikaan saa ihan luvalla hullutella runsaalla tyylillä ja koristeellisella stailauksella. Voit jättää kuitenkin valokuvan sommitteluun tilaa tekstille, jolloin saat teetettyä kuvista yksilöllisiä joulukortteja. Jos painatat kortit päällystämättömälle mattapintaiselle pahville, lisää kuviin tavallista enemmän kontrastia. Värisävyjä on hyvä myös hieman raikastaa säätämällä sävyjen väritasapainoa (hue), koska värisävyt sammuvat hieman, jos korttipahvia ei ole pinnoitettu.

 

Tunnelmallisia joulukuvauksia!

Jouluinen_jälkiruokakuva_8

Jouluinen_jälkiruokakuva_3

 

Kuvat ja teksti: Emma Ivane