4.4.2020

Kaukoputken valinta

Kun halutaan tutkailla kauempana olevia näkymiä, joihin ei silmä eikä kiikaritkaan kanna, on kaukoputki oikea valinta. Joku voi haluta mökille kaukoputken, jolla tähyillä ulapalle tai kauempana lentäviin lintuihin. Kaukoputkia hyödynnetään myös ammuntalajeissa - ja luonnollisesti tähtien tarkkailuun ne ovat täysin lyömätön väline.

Haastattelimme Rajalan asiantuntijaa Tommy Sania kaukoputkista ja niiden valinnasta.

 

Kaksi pääryhmää: maa - ja tähtikaukoputket

Kaukoputket voidaan jakaa kahteen pääryhmään: maa- ja tähtiputkiin. Jo nimi luonnollisesti ohjaa valitsemaan putken sen mukaan, mikä käyttötarkoitus sillä on. Tähtikaukoputket on tarkoitettu taivaan ilmiöiden seuraamiseen ja tähtien tarkkailuun.

Maakaukoputket ovat yleisemmin käytössä oleva kaukoputkityyppi, joita käytetään muun muassa lintujen tarkkailussa, metsästyksessä tai vaikkapa ihan vapaa-ajan käytössä mökillä.

 

“Kaukoputkia on moneen lähtöön. Kannattaa tulla myymälään keskustelemaan siitä, millaiseen käyttöön kaukoputki tulisi. Samalla pääsee myös kokeilemaan käyttötuntumaa, sillä myös kaukoputken valinta on lopulta mieltymysasia”, Sani kertoo.

 

astrology-astronomy-constellation-2034892 

 

Kaukoputket myydään yleensä pakettina

Kaukoputken tärkeimmät osat ovat objektiivimoduli (runko), okulaari ja jalusta, jotka myydään yleensä pakettina. “Ilman jalustaa ei pärjää, kannattaa ostaa tukeva jalusta ja pehmeästi liikkuva videopää,” vinkkaa Sani. 

 

Kaukoputkessa on eri osia, joiden käyttötarkoitus voi olla epäselvä, mikäli kaukoputket eivät ole ennaltaan tuttuja. Kokosimme lyhyen esittelyn osien tehtävistä

  

Objektiivin tehtävä

Objektiivin tehtävänä on kerätä mahdollisimman paljon valoa. Tavallisen maakaukoputken objektiivi on yleensä 80mm, jossa on zoom-okulaari 20-60x suurennuksella. 

“Pienemmissä kaukoputkissa on taas 65 mm- etulasi, sen pituus noin 20 cm lyhyempi kuin 82 mm-putkessa. Esimerkiksi reppureissulle kannattaa ottaa pienempi kaukoputki, esimerkiksi 65mm -objektiivilla, Sani sanoo.

 

 

teddy-kelley-98551-unsplash

 

Jalustan tehtävä

Totuus on se, että ilman jalustaa ei kaukoputken kanssa pärjää. Esimerkiksi hyvä videopää jalustassa liikkuu pehmeästi ja näin kuvaa pystyy siirtämään sen nykimättä. Hyviä jalusta- ja videopääyhdistelmiä löytyy Manfrotolta, Slikiltä ja Benrolta.

 

”Annan tärkeän neuvon käyttömukavuuteen: ei kannata säästää jalustassa”, Sani neuvoo.

 

Nikon Prostaff 5 on edullinen peruskaukoputki, jonka hinta-laatusuhdetta arvostetaan. Leicaa Sani taas suosittelee aktiivisille lintuharrastajille. Kaukoputkia on monenlaisia, niin parhaan käsityksen saa kokeilemalla ennen ostamista. Siinä Rajalan henkilökunta auttaa mielellään. 

 

“Jos kaukoputkeen haluaa panostaa, arvokkaammissa kaukoputkissa yleensä muun muassa runko ja okulaari ovat huomattavasti parempia”, Tommy vielä vinkkaa.

 

Tutustu Rajalan kaukoputkiin ››