14.5.2021

Kehittyvä tekniikka tuo uusia ulottuvuuksia lintukuvaukseen

Canon Ambassador Markus Varesvuo on kuvannut lintuja ammatikseen vuodesta 2005 lähtien. Kuvaaminen tuli osaksi lintuharrastusta vasta hieman myöhemmin, mutta linnut ovat kiinnostaneet lapsesta saakka. “Halusin oppia, että mikä lintu on ton hienon laulun takana ja sillä tiellä  oon edelleen.” Ensimmäiset kuvansa Varesvuo otti 13-vuotiaana isältään lainaamalla kalustolla. Nyt kehittyvä tekniikka on antanut aivan uusia ulottuvuuksia lintujen kuvaamiseen. 

 

Black Grouse1040b

Kuva: Markus Varesvuo

 

"Mitä enemmän vietät aikaa luonnossa, sitä parempia kuvia saat. Usein yhtä onnistunutta kuvaa varten kuvia pitää ottaa kymmeniä tai satoja." Lintukuvaamisen lähtökohtana on Varesvuon mielestä hyvä lajituntemus. “Pitää tietää, mitkä lajit ovat arkoja ja mitä pitää esimerkiksi kuvata etäämmältä pitkillä polttoväleillä," Markus toteaa.

 

Hyvä lintukuva voi syntyä monista elementeistä. Yhtä hyvää kaavaa ei ole. Markuksen mukaan tärkein elementti on ehdottomasti valo, mutta hän muistuttaa, että se ei yksin riitä. Se on monen osatekijän summa ja kun palat loksahtavat kohdalleen, lopputulos on taattu. “Onnistumisen tunne on edelleen näidenkin ikävuosien jälkeen yhtä huumaava.  usein tunnet sen selkäytimessä, ennen kun  oot ehtiny katsoa kuvaa kameran takanäytöltä. Se on siinä,” Varesvuo kuvailee. 

Katso videolta tunnelmia Markuksen teerikuvausmatkalta Kuusamossa

JM_RAJALA_VARESVUO_MASTER_210507

 

Luontokuvauksen perusopit eivät ole muuttuneet, mutta tekniikan huimat edistysaskeleet motivoivat myös kuvaajaa ja antavat ihan uusia mahdollisuuksia toteuttaa vanha teema entistä paremmin. 

 

Black Grouse1018b

Kuva: Markus Varesvuo

 

Kuvan takana on kuvaaja. Kuvaajien takana on Rajala.

tutustu verkkokaupan tuotteisiin