Keikkakuvauksen pauloissa – Janita Autio

Jaa somessa

Saimme harvinaislaatuisen mahdollisuuden kurkistaa keikka- ja kiertue-elämän kulisseihin. Tämän meille mahdollisti nuori ja lahjakas valokuvaaja Janita Autio.

23-vuotias Janita on nuoresta iästään huolimatta noussut monien tietoisuuteen muun muassa eri musiikkiartisteille, bloggareille ja muotilehdille ottamistaan kuvista. Viimeisin projekti oli Mikael Gabrielin Himmee-konserttikiertue, jossa hän toimi valokuvaajana.

Himmee-kiertue - Janita Autio

Janita aloitti valokuvaamisen ala-asteella isänsä innoittamana, ja lukiossa kuvausharrastus muuttui entistä aktiivisemmaksi. 

”Lukion kuvaamataidon opettaja innosti minua kuvaamaan enemmän ja hommasi mulle muun muassa näyttelypaikan kotikaupungistani Raahesta.” 

Lukion jälkeen Janita reissasi ulkomailla aktiivisesti neljän vuoden ajan ja kuvasi paljon, erityisesti ihmisiä.

”Kulttuurit ja erilaisuus ovat aina kiehtoneet minua. Sitä kautta innostuin valokuvaamisestakin enemmän”, selventää Janita.

Tulevaisuudessa Janita haluaisi kehittyä edelleen valokuvaajana, mutta ei halua asettaa liikaa tavoitteita tai paineita itselleen.

 ”Tää koko homma Mikael Gabrielin kiertueen kuvaajana tuli mulle periaatteessa täysin yllätyksenä. Tää on aika hullun siistiä, ja haluan nyt nauttia tästä hetkestä”, hän kertoo.

Kiertuekuvaus – siistiä fiilistelyä vai rankkaa duunia?

Mikael Gabrielin Himmee-kiertue käsitti yhteensä 20 keikkaa ympäri Suomen, joten ajokilometrejä ja pitkiä päiviä riitti. Kiertue-elämässä hienointa Janitan mielestä on hyvä yhteishenki.

”Meidän jengin yhteishenki oli mieletön. Oli aina kiva lähteä viikonloppuna reissuun tolla porukalla ja nähdä kiertue-elämästä kaikki puolet. Odottamista oli tosi paljon, mutta mulla kyllä riitti tekemistä koko ajaksi kuvia editoidessa”, kertoo Janita.

Himmee-kiertue backstage - Janita Autio

Kiertueen ”hovikuvaajana” toimivan Janitan päivärytmi keikkaviikonloppuina oli kiireinen. Janita kertoo keikkaviikonlopun rutiineista seuraavaa:

”Perjantaiaamuna tai jo torstaiyönä lähdettiin kohti perjantai-illan keikkapaikkaa. Bussimatkalta otin fiiliskuvia ja perillä ennen keikkaa bäkkärimeininkejä. Meet&Greet oli aina ennen keikkaa, ja siellä otin kaikista yhteiskuvat Miklun kans sekä yhteiskuvan, jossa oli kaikki yhdessä.

Ennen keikkaa postattiin kuva Mikael Gabrielin Facebookiin. Sitten kuvaus keikan aikana ja keikan loppuvaiheessa kävin lavalla ottamassa yhteiskuvan Miklusta ja yleisöstä. Yhteiskuvan editoin ja postasin someen heti keikan jälkeen. Sitten yöllä tai seuraavana aamuna editoin meet&greet-kuvat ja ne laitettiin jakoon. Sen jälkeen keikkakuvat. Tein myös @himmeetour-käyttäjän Instagramiin ja päivitin sitä.”

Kiertue on tarina?

Keikoilla ja kiertueilla valokuvaaja pääsee todistamaan monenlaisia tunteita ja tilanteita. Kirkuvat ja itkevät fanilaumat. Kaikkensa lavalla antaneet artistit. Euforinen fiilis ennen keikkaa. Väsynyt mutta onnellinen olo keikan jälkeen. Kaikki nämä ovat tunteita, jotka liittyvät tiiviisti keikkailuun.

Himmee-kiertue nimikirjoitukset - Janita Autio

”Jotkut sanovat, että kiertueet ovat tarinoita. Mutta mä yritän silti kuvata mahdollisimman monipuolisesti. Tästä Mikael Gabrielin kiertueesta ja sen kuvista julkaistaan kesällä valokuvakirja. Joten kyllä tästäkin voidaan sanoa, että tarina syntyi”, naurahtaa Janita.

Kuvaustilanteet ja olosuhteet vaihtelevat

Janita kuvaa hyvin paljon keikkakuvia ns. fiiliksen mukaan, eli hän ei sen tarkemmin suunnittele illan kulkua etukäteen.

”Yritin esimerkiksi tällä Mikael Gabrielin kiertueella ottaa joka keikalla lähikuvia, kokovartalokuvia ja laajakulmakuvia myös.”

Keikkapaikat vaihtelevat ja etenkin valaistusolosuhteet voivat aiheuttaa valokuvaajalle huolta.

”Keikkatilanteissa en käytä kameralle mitään perussäätöjä, koska tilanteet muuttuvat niin nopeasti. Valojen voimakkuudet ja värit vaihtelevat koko ajan, joten pitää olla aika skarppina koko ajan. Valaistuksesta etenkin punainen valo aiheuttaa usein ongelmia”, selventää Janita.

Himmee-kiertue lava - Janita Autio

Mitä Janita Aution kameralaukusta löytyy?

Jokaisella kuvaajalla on omat kuvauskalustoon liittyvät mieltymyksensä ja kokemuksensa. Janita Autio raotti meille kameralaukkunsa sisältöä.

”Tällä hetkellä mun kalusto koostuu suurin piirtein seuraavista: runkoina Canon 5D Mark III ja Canon 6D. Objektiivina olen käyttänyt pääosin Sigman 35mm 1.4 -linssiä. Tämän koko kiertueen kuvasin Sigman Art-sarjan linsseillä, mulla oli mukana siitä sarjasta 85 mm:n ja 20 mm:n objektiivit.”

Himmee-kiertue - Janita Autio

Hyvän keikkakuvan anatomia

Tiettyä yksiselitteistä kaavaa hyvälle keikkakuvalle ei ole olemassa, mutta Janita Autio nostaa esille hänen mielestään pari tärkeää pointtia.

”Mun mielestä hyvä keikkakuva on sellainen, jossa artistilla on yleisön kanssa kontakti ja selvästi tunnetta mukana. Eli siis kuva, jossa on aito ja vahva fiilis, joka välittyy kuvan katsojalle”, hän tiivistää.

Sitä täydellistä otosta metsästäessään keikkakuvaajat ottavat määrällisesti paljon kuvia. Janita ottaa yleensä keikan aikana paljon kuvia.

”Määrä vaihtelee todella paljon, mutta esimerkiksi Mikael Gabrielin Himmee-kiertueen päätöskeikalla Helsingin jäähallissa otin yhteensä jopa 2 500 kuvaa. Keskimäärin käsittelin kiertueen aikana noin 100–250 kuvaa per keikka.”

Kysyttäessä Janitalta, mitkä ovat hänen perussäätönsä tai -prinsiippinsä keikkakuvauksessa ja mitä pitää ottaa huomioon, hän toteaa:

”Ei oikeen ole mitään perussäätöjä, koska tilanteet elää koko ajan niin paljon ja valojen voimakkuudet ja värit vaihtelee. Kesällä ulkokeikoilla varmasti olis paljon helpompaa! Mulla oli kaks runkoa mukana, ja toisessa oli 35 mm:n linssi ja toisessa 85 mm:n tai 20 mm:n. En olis millään selvinny yhdellä objektiivilla, jos olis koko ajan joutunut vaihtelemaan.”

 

Jutun kuvat: Janita Autio.

 

Rajala Pro Shop verkkokaupasta löydät kameroita ja niiden lisävarusteita jokaiseen käyttötarkoitukseen.

Tutustu verkkokaupan tuotteisiin »

JULKAISTU: 6.7.2017 18:35:00
KATEGORIA: tarina kuvan takaa

JAA ARTIKKELI SOMESSA


Tilaa vinkit ja ideat!