10.4.2020

Kiikareiden valinta

Viihdyit sitten metsässä samoillen tai mökillä ulkoilmasta nauttien, kiikarit ovat oiva väline ympäristön ja luonnon tarkkailuun. Kiikareiden hankintaa pohtiessa voi olla haasteena valinnan vaikeus, eri malleja kun on tarjolla runsaasti.

Haastattelimme Rajala Pro Shopin asiantuntijaa Tommy Sania, joka kertoi kiikareiden valinnasta.

Kiikarien perustermistöä


Kiikarin ostajalle voi osa kiikareiden merkinnöistä olla hepreaa. Mitä tarkoittaa, jos kiikarissa on esimerkiksi merkintä 8x42?

Ensimmäisellä luvulla tarkoitetaan suurennossuhdetta ja toisella kiikarin etulinssin halkaisijaa millimetreinä.

 

Kiikarit matkassa

 

Kiikarin suurennossuhde

Mitä suurempi suurennossuhde, sen parempi kiikari? Ei ihan niinkään. Kiikareiden suurennossuhde ilmoitetaan kokonaislukuna, esimerkiksi 8 tai 10. Tämä luku kertoo, kuinka monikertaisesti suurennettuna kiikari näyttää katseltavan kohteen verrattuna siihen, että kohdetta katsottaisiin paljaalla silmällä.

 

Eli jos katsot 8-kertaisella suurennossuhteella varustetulla kiikarilla 300 metrin päähän, näyttää katseltava kohde kiikareiden läpi samalta kuin kohde olisi 37,5 metrin päässä paljaalla silmällä katsottuna.

”Peruskiikareiden suurennossuhteet ovat yleensä joko 8 tai 10. Käytännössä nämä soveltuvat niin mökkeilijälle, luontoharrastajalle kuin lintubongarillekin. Suurennossuhde vaikuttaa myös siihen, kuinka tasainen kuva on käsivaralla katsottaessa. 8–10-kertaisilla suurennoksilla pystyy vielä hyvin katsomaan käsivaralla. Tästä suuremmat tarvitsevat yleensä jo jalustan tai kiikarikepin”, kertoo Sani.

 

Etulinssin halkaisija

Etulinssin halkaisija vaikuttaa kiikarin valovoimaan – mitä suurempi etulinssin halkaisija, sitä valovoimaisempi kiikari. Toisaalta etulinssin koon kasvaessa myös kiikarin koko kasvaa.

 

Prisma

Prisman tehtävänä on kääntää kuperan objektiivin (eli kiikarin etulinssin) heijastama kuva oikein päin. Jos kiikarissa ei olisi prismaa, näkyisi siis kiikarin läpi katsottava kohde ylösalaisin.

Kiikareissa käytetään yleensä kahdenlaisia prismoja: porroprismoja ja kattoprismoja. Porro-prismakiikarin tunnistaa sen mutkaisesta muodosta, jossa okulaari ja objektiivi eivät ole samassa linjassa. Zeissin ja Leitzin 1960-luvulla kehittelemä kattoprisma takaa entistä paremman ja tarkemman kuvan.

Rajala Pro Shopin valikoimista löytyy sekä porro- että kattoprismakiikareita.

 

Pinnoitukset (coating)

Kiikareita vertaillessa voit törmätä esimerkiksi käsitteisiin “coated” tai “fully coated”. Näillä viitataan kiikarin optisten pintojen pinnoituksiin. Näiden pinnoitusten tarkoituksena on vähentää erilaisia heijastuksia, joita syntyy valon kulkiessa kiikarin läpi. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että mitä kalliimpi kiikari, sitä paremmin se on sisältä pinnoitettu.

 

 

Mitä huomioida kiikareita hankittaessa?

Käyttötarkoitus

Tommy Sani nostaa käyttötarkoituksen yhdeksi tärkeimmistä asioita kiikarin valinnassa. “Sillä mihin käytät kiikareita on vaikutusta siihen minkälainen kiikari kannattaa valita. Yleisimmin kiikareita käytetään joko mökillä yleiskiikarina, luonnossa liikuttaessa, veneillessä, metsästyksessä tai lintujen bongauksessa.

Käyttötarkoitus vaikuttaa siihen, millainen kiikari kannattaa valita. Luonnossa liikkuja voi arvostaa kompaktia kokoa, mutta lintubongarille ovat tärkeitä kiikareiden valovoima ja tarkkuus.


Budjetti

Kiikareiden hintaluokkia löytyy satasesta useaan tuhanteen euroon. ”Suurin osa esimerkiksi meidän myymistä kiikareista on noin 200 ja 600 euron välimaastossa. Toki esimerkiksi aktiiviset lintuharrastajat panostavat kiikareihin vielä enemmän”, kertoo Sani.


Kun hinta nousee, mikä kiikarissa muuttuu?
Käytännössä kiikarit jaotellaan prismajärjestelmän perusteella kahteen eri päätyyppiin: porroprismakiikareihin ja kattoprismakiikareihin. Nykyään suurin osa kiikareista on kattoprismakiikareita.


Kiikarin hintaan vaikuttavat kiikarissa käytetyt materiaalit. Kalliimmissa kiikareissa on rungon materiaalina käytetty magnesiumia, joka tekee kiikarista kevyen mutta kestävän. Lisäksi linssit ovat yleensä laadukkaammin kalvotettuja, jolloin myös kiikarin kuva on reunasta reunaan tarkka ja kirkas.Vinkki: Kokeile erilaisia kiikareita

Tommy Sani nostaa esiin eri kiikareiden kokeilun tärkeänä pointtina. ”Jos mahdollista, kiikareita kannattaa käydä kokeilemassa ennen ostamista. Jokaisen silmät ovat yksilölliset, ja esimerkiksi jos käytät silmälaseja, voi toinen kiikarimalli sopia sinulle paremmin kuin toinen.”


Staff picks: Rajala Pro Shopin Tommy Sanin valinnat ensimmäisiksi kiikareiksi:

Nikonin Prostaff 7S , Nikonin Monarch, Leica 8X42 Trinovid HD tai Leica 10X42 Trinovod HD (200–1000 euroa).

 

Rajalan vinkki: Tutustu myös Canonin uusiin kevyisiin, pieniin ja helppokäyttöisiin kiikareihin.

 

 Kiikarivalikoimaan »