26.9.2018

Kolme miestä, kuvauskalusto ja matka Alpeille

Mitä vaatii, kun halutaan tehdä näyttävä 2-minuuttinen matkavideo sekä viisi lyhyttä tuotevideota Alppien jylhässä kauneudessa? 10 päivää, kolme miestä, kolme maata, hyvin suunniteltu reitti, videokamera, kaksi kuvauskopteria, 2 järjestelmäkameraa, time-lapse slider, varavirtalähteet sekä hyvät retkeilyvarusteet. Kuvauspalveluyritys Northern Actionin Joonas Puhakka kertoo haastattelussa, miten videot syntyvät vaativissa luonnonolosuhteissa. Jutun lopusta löydät listan matkalla käytetystä kuvauskalustosta.


Der Zauberwald am Hintersee
Canon EOS-1D X Mark II, Lens (mm): Sigma 14mm 1.8, ISO: 200, Aperture: 8, Shutter: 2


Lyhytkin ammattitason video vaatii päivien panostuksen

Videoelämys on aina tiivistys parhaista paloista. Saumattoman etenevä ja kuvakerronnaltaan vaikuttava video vaatii useiden päivien työn, vaikka lopputulos olisikin minuuttien elämys. Jotta mukaan saadaan parhaat palat, täytyy materiaalia kuvata taidolla ja sinnikkyydellä – etenkin jos kyse on luonnon kuvaamisesta, mennään myös luonnon ehdoilla.

Editoinnissa monen tunnin materiaali tiivistetään muutamaksi kauniiksi minuutiksi. Tämän genren kuvaamisen asiantuntija, Northern Actionin Joonas Puhakka, tietää jo nykyisin hyvin, mihin kannattaa kuvausreissulla varautua. Elokuussa Puhakka teki 10 päivän kuvausmatkan Alpeille yrittäjäkollegansa Sami Lievosen kanssa. Mukaan lähti myös Puhakan isä, sillä ilman roudausassistenttia ei patikointiin painottuvaa matkaa olisi voitu samalla kalustolla tehdä.


Hallstatt, kuvassa Lievosella kädessä Canon C200 Cinema -kamera.
Canon EOS-1D X Mark II, Lens (mm): EF 35mm 1.4 II, ISO: 400, Aperture: 4, Shutter: 1/125

 

Hyvin suunniteltu on puoliksi kuvattu

Kuvausmatka alkaa aina suunnittelusta. Puhakka ja Lievonen aloittivat 500 px -kuvapalvelusta haarukoimalla parhaimpia kuvia Alpeista. Tämän jälkeen he siirtyivät katsomaan, missä kuva oli otettu, ja suunnittelivat ajoreittinsä näiden hienoimpien paikkojen mukaisesti.

“Lopulta suunnittelussa on tärkeää olla realistinen sen suhteen, mihin ehditään samalla reissulla, ja mitä matkan ajankohtana pystyy kuvaamaan – esimerkiksi millainen ajankohta on luonnon suhteen. Onko kuu esimerkiksi näkyvissä, jolloin tähdet eivät näy niin hyvin – mitä voi kuvata?”, Puhakka antaa esimerkkejä.


Val di Funes
Canon EOS-1D X Mark II, Lens (mm): EF 50mm 1.2, ISO: 100, Aperture: 11, Shutter: 1/40

 

Kaluston valinta kantokyvyn mukaan

Northern Actionin matkalle ottama kuvauskalusto oli testattu jo Suomessa, joten mikään laite ei ollut kuvaajille vieras.

“Teemme aina kunnon testikäytön ennen matkaa. Mukaan otettiin parasta, ei tingitty mistään. Sen vuoksi tällä reissulla tarvitsimmekin lisäkädet kantamaan kalustoa pitkin patikointireittejä”, Puhakka sanoo.

Vihjeenä on kokeilla ensin kaluston kantamista Suomen kansallispuistossa ennen isompaa reissua, jotta saadaan käsitys siitä, mitä mukanaan todella jaksaa kuljettaa. Patikointimatkat Alpeilla olivat noin 20-kilometrisiä, ja maastossa oli luonnollisesti paljon nousuja. Dolomiiteillä tehtiin pisimmät päiväpatikoinnit.

“Kaikilla oli onneksi hyvä peruskunto ja todella hyvät, nilkkatuetut kengät sekä reput kaluston mukaan. Kyllähän muut patikoijat meitä katsoivat kieroon, että mitä sekopäitä tuolla tulee kantamuksineen?” Puhakka nauraa.


Tre Cime di Lavaredo
Canon EOS-1D X Mark II, Lens (mm): EF 24mm 1.4 II, ISO: 100, Aperture: 1.6, Shutter: 1/1600

 

Vinkit kuvausmatkalle maastoon

Kuvaajilla oli käytössään matkan aikana MeteoEarth- sovellus, josta voi seurata niin pilvipeitettä kuin ilmanpainetta. Sen PhotoPills -sovelluksesta seurattiin auringonnousun ja - laskun aikaa, sekä niin kutsutun sinisen hetken kestoa ennen totaalista pimeyttä.

“Lopulta tietenkin puhdasta mäihää ovat esimerkiksi hienoimmat auringonlaskut, mutta nämä sovellukset auttavat kuitenkin suunnittelemaan ajankäyttöä. Videolle saadaan helpommin hyvännäköistä materiaalia, vaikka ei sattuisikaan niin upeat säät, sillä käsikirjoitus ja toteutus merkitsevät enemmän kuin still-kuvissa, joissa taas esimerkiksi hieno valo ja luonnonilmiöt ovat aika oleellisia asioita.”

Jos droneja eli kopterikameroita on reissulla mukana, muistuttaa Puhakka myös ottamaan selvää etukäteen, missä niitä saa lennättää ja tarvitaanko tähän lupa. Sen lisäksi on hyvä ottaa selvää maan tavoista ja laista sekä siitä, millaiset jokamiehenoikeudet ovat paikan päällä voimassa – luonnonpuistossa majoittuminen esimerkiksi on usein kiellettyä.

Lämmin vaate yöksi ja kunnon aurinkokerroin  – etenkin pohjoismaiselle iholle – ovat myös osa kuvaajan perusvarustusta maastossa kuvatessa.


Der Zauberwald am Hintersee
Canon EOS-1D X Mark II, Lens (mm): EF 24mm 1.4 II, ISO: 400, Aperture: 1.4, Shutter: 1/160

 

Hyväkään suunnittelu ei estänyt täysin yllätyksiä neljän maan reitillä

Kuvausporukan matka vuokratulla farmariautolla alkoi Munchenistä, josta se jatkui Itävällan kautta Italiaan ja lopulta takaisin Saksaan.

“Alun perin tarkoitus oli käydä myös Sloveniassa, mutta kävikin ilmi, ettei vuokra-autoa saa viedä sinne. Vaikka kuinka hyvin suunnittelisi, aina voi tulla yllätyksiä. Meillä oli kuitenkin varasuunnittelma, joten menimme Dolomiiteille toiseen paikkaan, johon ei muuten olisi ollut aikaa.”

Toisin kuin Northern Actionin aiemmilla kuvausreissuilla, yöpyminen oli tällä kertaa järjestetty edullisissa hotelleissa, joita matkan varrelta löytyi. Puhakka antaakin vinkin muille kuvaajille, jotka yrittävät pitää budjetin kurissa matkalla, mutta nukkua hyvin:

“Jos löytää hyvän tarjouksen netistä, kannattaa vielä erikseen soittaa ja kysyä hintaa, sillä suoraan soittamalla voi saada vielä paremman diilin. Löysimme näin hotellin kolmelle 100–200 euron haarukassa helposti.”


Patikointi Lago di Sorapikselle
Canon EOS-1D X Mark II, Lens (mm): EF 35mm 1.4 II, ISO: 100, Aperture: 2.8, Shutter: 1/400

 

Kuvauskalusto Alppien-matkalla:

5 kpl LaCie Rugged -kovalevyjä sekä DJI copilot -backup -levy


Lago di Sorapiss. Latitude: N46°31.245', Longitude: E12°13.488'.
Canon EOS-1D X Mark II, Lens (mm): EF 35mm 1.4 II, ISO: 100, Aperture: 3.2, Shutter: 1/640

Muu oleellinen varustus matkalla:

  • Hyvät vaelluskengät
  • Sadeviitta
  • Aurinkovoide
  • Retkikeitin
  • Kuivamuonaa
  • Runsaasti vettä
  • Rakkolaastareita
  • Lämmin kerrasto (vuorilla on kylmä öisin myös kesällä)


tutustu verkkokaupan tuotteisiin