23.8.2018

Kopterikamerat ovat vakiinnuttaneet paikkansa - vinkit oman laitteen valintaan

Kopteri- eli dronekuvaus on viimeisten vuosien aikana noussut suureen suosioon. Tätä ilmiötä on ollut vaikeaa olla huomaamatta - jokainen meistä on varmasti nähnyt netissä kopterikameralla kuvattuja videoita ja kuvia. Sen lisäksi pieniä koptereita voi nähdä lentelemässä nykyisin usein esimerkiksi ulkoilmatapatumien yllä.

Mutta miksi kopterikuvaus on noussut niin suureksi ilmiöksi ja mitä asioita kopterikuvauksesta kiinnostuneen on hyvä pitää mielessä? Kysyimme vinkkejä kopterikuvauksesta kiinnostuneille Rajala Pro Shop Postitalon asiantuntijoilta.

 

Kopterikuvauksen suosio jatkaa edelleen kasvuaan

Vuonna 2013 DJI:n ensimmäisen kaupallisen kopterin Phantom I:n julkaisun myötä syntynyt räjähdysmäinen kopterikameroiden suosio kasvaa edelleen. Sen jälkeen kopteritekniikka on kehittynyt todella huimaa vauhtia ja nykyään markkinoilla on lukuisia yrityksiä, jotka keskittyvät ainoastaan kuvauskoptereiden valmistukseen. Viime vuosina kopterikuvaus on lisännyt suosiotaan myös Suomessa ja harrastajien määrä kasvaa jatkuvasti.

 Kopterikuvauksen suosio jatkaa edelleen kasvuaan

 

Ammattilaiset hyödyntävät droneja myös muuhun kuin ilmakuvaan

Ilmakuvauspalveluita tarjoavien yritysten ja yrittäjien määrä on myös viime vuosina ollut kasvussa. Droneilla kuvataan nykyisin myös ammattilaiskäytössä paljon muutakin kuin vain ilmakuvaa. Videokuvauksessa kustannustehokkaat dronet ovat korvanneet useita videotuotannon perinteisiä tekniikoita, helpottaneet esimerkiksi nopeasti liikkuvan kohteen kuvausta ja mahdollistaneet uusia kuvakulmia.

 

Tekniikan kehittymisen myötä koptereiden lennättäminen ja ohjaaminen on entistä helpompaa ja turvallisempaa.

 

Oikea kalusto eri käyttötarkoituksiin

Millainen sitten on hyvä kopterikamera? Aloittelevan kopterikuvaajan kannattaa aloittaa harjoittelu edullisemmalla laitteella. Näin on mahdollista oppia kopterikuvaukseen tarvittavat perustaidot ilman suuria investointeja.   

 

“Esimerkiksi Dji Phantom 3 standard tai Dji Phantom 3 SE ovat hyviä koptereita aloittaa harrastus ja kokeilla miltä homma tuntuu. Se ei ole niin iso riski, jos innostus lopahtaa”, yritykselleen NorthernActionille koptereilla kuvaava, Rajala Pro Shopin Joonas Puhakka neuvoo.

 

Kuten muiden kameroiden hankinnassa, kannattaa ennen hankintaa kartoittaa omat kuvaamistavoitteensa. Kopterikameraa hankittaessa on hyvä pitää mielessä nämä kolme asiaa:

 

  1. Käyttötarkoitus

Hauskaa ajanvietettä vai aktiivista harrastamista? Kopterin käyttötarkoitus vaikuttaa paljon kopterikameran valintaan. Tutustu kopterimalleihin netissä ja mieti millainen kopteri soveltuu parhaiten käyttötarkoituksiisi ja budjettiisi.

 

  1. Yhteyksien laatu

Varmista, että kopterin ja ohjaimen välinen kantama ja yhteyden laatu ovat riittäviä. Esimerkiksi useissa DJI:n kopterimalleissa oleva DJI LightBridge mahdollistaa reaaliaikaisen videokuvan lähettämisen kopterista suoraan esimerkiksi älypuhelimeesi.

 

  1. Kameran ominaisuudet

Saadaksesi hyvälaatuista kuvaa pitää kopterin kameran olla tarpeeksi laadukas. Esimerkiksi DJI:n koptereissa on hieman mallista riippuen, joko Full HD tai 4K-tasoista kuvaa tuottava integroitu kamera. Nykyisiin kopterikameroihin kuuluu gimbaali, joka vakaa kuvan. Mutta jos katselet käytettyä kopterikameraa tai vanhempaa mallia, sitä ei välttämättä automaattisesti kamerasta löydy.

 

Vinkit oman laitteen valintaan

Rajala Pro Shopin Jonni Vihtkari kehottaa ensimmäisen kopterin valinnassa miettimään millaiseen kopteriin ja kuvanlaatuun haluaa panostaa:

 

“500-1000€  - hintahaarukassa olevat mallit ovat hyvin samanlaisia kuvanlaadultaan valokuvauksessa, mutta videokuvauksessa voi olla eroja. Tässä hintaluokassa on myöskin entistä enemmän pienikokoisia, jopa taskuun mahtuvia malleja. Jos haluaa helposti kuljetettavan kopterin kannattaa katsoa esimerkiksi  Dji Mavic Pro - tai Dji Mavic Air - koptereita. Molemmissa voi myös käyttää erilaisia filttereitä, kun halutaan panostaa paremman näköiseen videoon.”

 Dji Mavic Air

 

Jos haluaa panostaa valokuvan  ja videokuvan laatuun, Vihtkari vinkkaa esimerkiksi Dji Phantom 4 pro - tai Dji Phantom 4 Advanced -mallit.

 

“Näissä on pienempiin koptereihin verrattuna noin neljä kertaa isompi kuvakenno, jonka laatu näkyy erityisesti kuvatessa heikommassa valossa. Kamerassa on myös enemmän säätömahdollisuuksia, joilla voidaan vaikuttaa kuvan lopputulokseen.

Nämä mallit sopivat myös aloittelevalle lentäjälle lentämisen helppouden vuoksi, mutta vaativat pienen kantolaukun tai repun kuljettamiseen.”

 

Vihtkari itse käyttää tällä hetkellä Dji Phantom 4 pro -kopteriaan vapaa-ajan still- ja videokuvauksen lisäksi asunto -ja hääkuvauksissa. Kyseisen kopterin valintaan vaikuttivat hyvä kuvanlaatu, parempi LightBridge -videolinkin kantama kopterista tabletille, pidempi ohjauskantama sekä laitteen luotettavuus.

 

Vihtkarin mukaan laadukasta videokuvaa painottavan on tärkeää valita kopteri, jossa voidaan käyttää erilaisia filttereitä kuten harmaasuotimia, jolla voidaan pidentää valotusaikaa kirkkaalla säällä.

 

Vaativaan ammattilaiskäyttöön löytyy koptereita useilla säätömahdollisuuksilla

 

Työkäyttöön videokuvauksessa Puhakka on valinnut Dji Inspire 2 - kopterin.

 

“Valitsin tämän kameran sen luotettavuuden, ProRes- sekä CinemaDng- tallennuksen, vaihdettavien linssien sekä kahden operaattorin mahdollisuuden vuoksi.  Toinen operaattori ohjaa kopteria ja toinen kameraa. ProRes- ja CinemaDng -tallennus luo isompaa bitratea, mikä mahdollistaa videon laajan jälkikäsittelyn, kuten värimäärittelyn ”, hän kertoo.

 Dji Inspire 2

 

Dji Inspire -mallit ovatkin kokeneempien käyttäjien suosimia, sillä niitä pystyy kustomoimaan omiin tarpeisiin. Objektiivien vaihdon lisäksi kopteriin voidaan vaihtaa myös suuremmalla kennolla varustettu kamera.

 

Kopterikamera on hankinta, joka avaa usein aivan uuden maailman kokeneellekin kuvaajalle.

 

“Usein on jokin tietty visio mielessä, kun lähettää kopterin ilmaan. Lopulta katsoessa asioita lintuperspektiivistä, tulee löydettyä muita hienoja kuvakulmia, joita ei ole tullut edes ajatelleeksi maasta katsottuna. Se on yksi palkitsevimmista asioista ilmakuvauksessa”, Vihtkari kuvailee.

 

Lisävarusteet kopterikameralle

Kopterikameroihin on saatavilla myös paljon erilaisia lisävarusteita. Mutta mitä varusteita droneharrastaja ensisijaisesti tarvitsee? Rajalan asiantuntijat nostavat esiin neljä tärkeintä varustetta:

 

Vara-akut

Koptereiden akut kuluvat aika nopeasti, joten muutamaa vara-akkua kannattaa pitää mukana.

Muistikortti

Muistikortin pitää myös olla riittävän suuri (esim. Sandisk Micro SD 64 GB) , jotta saadaan mahdollisimman paljon videokuvaa tallennettua.

 

Kantoreppu

Jos kopteria pitää kuljettaa mukana, niin kantoreppu on todella kätevä varuste. Kopteria on helpompi kantaa ja kantoreppu suojaa kopteria.

 

Varapropellit

Yksi setti varapropelleja on aina hyvä olla mukana, varmuuden vuoksi.

Dji Mavic Air 

Kuvauskopterin huolto

Kuvauskoptereiden helppo hallittavuus ja ja sisäänrakennetut sensorit vähentävät kolaroimisen riskiä. Oikeanlaisissa olosuhteissa ja huolellisesti lennätettynä kuvauskoptereita on vaikeaa tiputtaa maahan.

 

Mutta aina voi tapahtua törmäyksiä tai kopterin osat vaativat muuten huoltoa. Suurimpaan osaan kuvauskoptereista on saatavilla kattava valikoima varaosia. Esimerkiksi DJI:n koptereihin on saatavilla kaikkea aina varapotkureista akkuihin ja lisäohjaimiin.

 

Laitteen säännöllinen läpikäynti ja osien puhdistus pidentää laitteen käyttöikää, ja firmware-päivitys tulisi olla ajan tasalla, sillä se tuo laitteiden toimivuuteen lisää vakautta.  Laitteiden kalibrointi on syytä suorittaa ohjeiden mukaisesti. Rajalalla on huomattu, että suurin osa tukipyynnöistä johtuu valmistajan käyttöönotto-ohjeen laiminlyömisestä.

 

Kopterikuvaukseen liittyvät rajoitukset ja määräykset

 

Dronella lentämistä varten ei vaadita erillisiä lupia. Kuitenkin muutamia tärkeitä sääntöjä on olemassa:

 

  • Maksimilentokorkeus on 150 metriä
  • Kopteria pitää lennättää aina näköyhteydessä
  • Lennättäminen ihmisjoukon päällä on kiellettyä
  • Ei saa häiritä muiden ihmisten yksityisyyttä
  • Lennättäminen asutuskeskuksien päällä on sallittua vain jos lennokin paino on alle 3 kg ja olet tutustunut alueeseen.

Suomessa on useita kieltoalueita, kuten esimerkiksi lentoasema-alueita, öljynjalostamoita ja valtionhallinnolle tärkeitä alueita. On tärkeää huomioida, että kopterivalmistajien laitteisiin asettamat aluerajoitukset eivät aina vastaa kansallisia kieltomääräyksiä. Siksi jokaisen kopterikuvaajan on hyvä tutustua Liikenne- ja viestintävirasto Traficom ylläpitämään www.droneinfo.fi -sivustoon.

 

Dji Mavic Air 

 


tutustu verkkokaupan tuotteisiin