25.4.2017

Kopterikamerat tulivat jäädäkseen

Kopteri- eli dronekuvaus on viimeisten vuosien aikana noussut suureen suosioon. Tätä ilmiötä on ollut vaikeaa olla huomaamatta, jokainen meistä on varmasti nähnyt internetissä kopterikameralla kuvattuja videoita. 

Mutta miksi kopterikuvaus on noussut niin suureksi ilmiöksi ja mitä asioita kopterikuvauksesta kiinnostuneen on hyvä pitää mielessä?

Kysyimme näkemyksiä  ilmakuvaukseen erikoistuneen videotuotantoyhtiö Skyproduction Oy:n toimitusjohtaja Miika Rädyltä ja Rajala Pro Shop Postitalon myymäläpäälliköltä Jani Gerkmanilta.

Kopterikuvauksen suosio jatkaa kasvuaan

Kopterikuvauksen suosio näyttää kasvavan koko ajan. Alunperin tämä kuvaamisen muoto lähti räjähdysmäiseen kasvuun kun DJI julkaisi ensimmäisen kaupallisen kopterinsa eli DJI Phantom I:n vuonna 2013.  

Tämän jälkeen kopteritekniikka on kehittynyt todella huimaa vauhtia ja nykyään markkinoilla on lukuisia yrityksiä, jotka keskittyvät ainoastaan kuvauskoptereiden valmistukseen.  

Viime vuosina kopterikuvaus on lisännyt suosiotaan myös Suomessa ja harrastajien määrä kasvaa jatkuvasti. Ilmakuvauspalveluita tarjoavien yritysten ja yrittäjien määrä on myös viime vuosina ollut kasvussa, kertoo Skyproductionsin Miika Räty. 

Tekniikan kehittymisen myötä koptereiden lennättäminen ja ohjaaminen on entistä helpompaa ja turvallisempaa.

Dronella kuvattua ilmakuvaa kaupungista

Ei pelkkää ilmakuvaa

Olemme tottuneet näkemään droneilla kuvattua näyttävää ilmakuvaa, mutta koptereita hyödynnetään laajasti myös muunlaisissa projekteissa. ”Videokuvauksessa dronet korvaavat nykyään paljon videotuotannon perinteisiä tekniikoita ja nopeuttaa kuvauskohteiden valmisteluja. Lisäksi dronet mahdollistavat myös uusia kuvakulmia. Tämä mahdollistaa huomattavasti kustannustehokkaamman tuotannon haastavissa kohtauksissa kuten esimerkiksi liikkuvien kohteiden seuraaminen”, kertoo Räty.

Oikea kalusto eri käyttötarkoituksiin

Millainen sitten on hyvä kopterikamera? Aloittelevan kopterikuvaajan kannattaa aloittaa harjoittelu edullisemmalla laitteella.Näin on mahdollista oppia kopterikuvaukseen tarvittavat perustaidot ilman suuria investointeja. Esimerkiksi DJI:n Phantom 3 4k ja Phantom 3 Standard ovat hinta-laatusuhteeltaan hyviä laitteita, joilla pääsee droneharrastuksessa alkuun”, toteaa Rajala Pro Shop Postitalon myymäläpäällikkö Jani Gerkman. 

Sitten kun lennättämisen perustaidot ovat hallussa ja harrastus on jo vähän pidemmällä, kannattaa siirtyä teknisiltä ominaisuuksiltaan hieman vaativimpiin koptereihin.

Kopterikameraa hankittaessa on hyvä pitää mielessä nämä kolme asiaa:

1. Käyttötarkoitus

Hauskaa ajanvietettä vai aktiivista harrastamista? Kopterin käyttötarkoitus vaikuttaa paljon kopterikameran valintaan. Tutustu kopterimalleihin netissä ja mieti, millainen kopteri soveltuu parhaiten käyttötarkoituksiisi ja budjettiisi.

2. Yhteyksien laatu

Varmista, että kopterin ja ohjaimen välinen kantama ja yhteyden laatu ovat riittäviä. Esimerkiksi useissa DJI:n kopterimalleissa oleva DJI LightBridge mahdollistaa reaaliaikaisen videokuvan lähettämisen kopterista suoraan esimerkiksi älypuhelimeesi.

3. Kameran ominaisuudet

Saadaksesi hyvälaatuista kuvaa, pitää kopterin kamera olla tarpeeksi laadukas. Esimerkiksi DJI:n koptereissa on, hieman mallista riippuen, joko Full HD tai 4K-tasoista kuvaa tuottava integroitu kamera. Kannattaa myös varmistaa, että kopterin kamerassa on gimbaali eli kuvanvakaaja. Sen tehtävänä pitää kamera erillään kopterin rungosta ja poistaa videokuvasta kopterin liikkeen aiheuttama heiluminen ja tärinä.

Kopterikameroihin on saatavilla myös paljon erilaisia lisävarusteita. Mutta mitä varusteita droneharrastaja ensisijaisesti tarvitsee? Rajalan Jani Gerkman nostaa esiin neljä tärkeää tarviketta:

Kopterikameroihin on saatavilla myös paljon erilaisia lisävarusteita. Mutta mitä varusteita droneharrastaja ensisijaisesti tarvitsee? Rajalan Jani Gerkman nostaa esiin neljä tärkeää tarviketta:

Vara-akut

Koptereiden akut kuluvat aika nopeasti, joten muutamaa vara-akkua kannattaa pitää mukana. 

Muistikortti

Muistikortin pitää myös olla riittävän suuri (esim. Sandisk Micro SD 64 GB) , jotta saadaan mahdollisimman paljon videokuvaa tallennettua.

Kantoreppu

Jos kopteria pitää kuljettaa mukana, niin kantoreppu on todella kätevä varuste. Kopteria on helpompi kantaa ja kantoreppu suojaa kopteria.

Varapropellit

Yksi setti varapropelleja on aina hyvä olla mukana, varmuuden vuoksi.

Dronella kuvattua ilmakuvaa kaupungista

Kuvauskopterin huolto

Kuvauskoptereiden helppo hallittavuus ja ja sisäänrakennetut sensorit vähentävät kolaroimisen riskiä. Eli oikeanlaisissa olosuhteissa ja huolellisesti lennätettynä kuvauskoptereita on vaikeaa tiputtaa maahan.

Mutta aina voi tapahtua törmäyksiä tai kopterin osat vaativat muuten huoltoa. Suurimpaan osaan kuvauskoptereista on saatavilla kattava valikoima varaosia. Esimerkiksi DJI:n koptereihin on saatavilla kaikkea aina varapotkureista akkuihin ja lisäohjaimiin.

”Laitteen säännöllinen läpikäynti ja osien puhdistus pidentää laitteen käyttöikää. Kannattaa myös huolehtia, että laitteessa on koko ajan uusin firmware-päivitys, sillä päivitykset tuovat myös laitteiden toimivuuteen lisää vakautta.  Laitteiden kalibrointi on syytä suorittaa ohjeiden mukaisesti. Suurin osa tukipyynnöistä, joita saamme johtuvat valmistajan käyttöönotto-ohjeistuksien laiminlyönneistä ”, kertoo Gerkman.

Kopterikuvaukseen liittyvät rajoitukset ja määräykset

Dronella lentämistä varten ei vaadita erillisiä lupia. Kuitenkin muutamia tärkeitä sääntöjä on olemassa:

Maksimilentokorkeus on 150 metriä

Kopteria pitää lennättää aina näköyhteydessä

Lennättäminen ihmisjoukon päällä on kiellettyä

Ei saa häiritä muiden ihmisten yksityisyyttä

Lennättäminen asutuskeskuksien päällä on sallittua vain jos lennokin paino on alle 3 kg ja olet tutustunut alueeseen. 

 

Suomessa on useita kieltoalueita, kuten esimerkiksi lentoasema-alueita, öljynjalostamoita ja valtionhallinnolle tärkeitä alueita. On tärkeää huomioida, että kopterivalmistajien laitteisiin asettamat aluerajoitukset eivät aina vastaa kansallisia kieltomääräyksiä. Siksi jokaisen kopterikuvaajan on hyvä tutustua Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin ylläpitämään www.droneinfo.fi -sivustoon.

Tutustu huikeisiin maisemiin ja dronekuvaukseen alla olevalla Skyproduction Oy:n tuottamalla videolla. Skyproductionin projekteja voit seurata myös Instagramissa.

 

Kopterikuvauksen tulevaisuus näyttää valoisalta

Kopterikuvaus on tullut jäädäkseen. Suomi on ottanut kopteriboomin todella hienosti vastaan. 

”Voimme olla ylpeitä siitä, ettei kopterikuvausta pyritä kieltämään vaan pyrimme luomaan yhdessä harrastajien ja ammattilaisten kanssa toimivan lainsäädännön ja ilmailukulttuurin, Tästä voimme kiittää Trafia”, sanoo Miika Räty.

Tekniikka kehittyy ennätysvauhtia ja mitä tulee kuvauskoptereiden lento-ominaisuuksiin seuraavien vuosien aikana, on odotettavissa monia teknisiä parannuksia. 

Esimerkiksi akkutekniikan kehittymisen myötä lento-ajat tulevat pidentymään. Tällä hetkellä lento-ajat ovat vajaan parinkymmenen minuutin paikkeilla, joka tekee kuvaamisesta hieman haasteellisempaa Myös kameratekniikka kehittyy koko ajan, tulevaisuudessa markkinoille tulee kopterimalleja, jotka mahdollistavat entistä pidemmät lentoajat, summaa Räty.


DJI Phantom 4 Pro. Suorituskykyinen kopteri hieman edistyneemmälle harrastajalle.

Aktiivisen kopterikuvaajan luottokaveri: DJI Phantom 4 Pro