23.10.2017

"This girl can" – koskettavia tarinoita Home Street Home -järjestön matkalta Keniasta

Kerroimme aiemmin blogissa yhteistyöstämme HomeStreetHome -nimisen järjestön kanssa,  joka toimii lasten hyvinvoinnin ja oikeuksien puolesta Keniassa. Rajala Pro Shop antaa HSH:lle lahjoituksena käytettyjä kameroita, joita käytetään mm. luovassa terapiassa.

Kysyimme HSH:n (Home Street Homen) yhdistyksen keulahahmona toimivalta Viola Wallenius kuulumisia viime Kenian reissulta.

Viola kertoo erilaisista kameroista ja opettaa niiden käyttöä.

Viola kertoo erilaisista kameroista ja opettaa niiden käyttöä. 

This Girl Can

Yksi HSH:n viimempiä projekteja on ollut This Girl Can. Sen tarkoituksena oli auttaa viittä hyväksikäytön uhriksi joutunutta tyttöä. Heillä oli vaikeuksia avautua ja puhua traumaattisista kokemuksistaan. Siksi järjestettiin kaksipäiväinen kurssi, jossa valokuvauksen ja kuvallisen ilmaisun avulla käsiteltiin tyttöjen kanssa menneisyyttä ja luotiin uutta uskoa tulevaan. Mitä nämä tytöt sitten olivat kokeneet?

Fatuma

Fatuma oli 10- vuotias, kun hänen narkomaaniäitinsä myi hänet vanhalle miehelle. Seuraavan kolmen vuoden ajan mies hyväksikäytti tyttöä kunnes Fatuma kolmetoistavuotiaana tuli raskaaksi. Ja näin tapaus tuli julki. Ihmisoikeusjärjestö otti tapauksen käsiteltäväksi ja mies päätyi teoistaan vankilaan. 

Samoihin aikoihin tieto tapauksesta tuli myös Home Street Home -yhdistyksen korviin.
Yhdistyksen toimesta Fatumalle  ja vastasyntyneelle Halimalle järjestettiin sijaisperhe ja HSH alkoi tukemaan nuorta äitiä ja tytärtä säännöllisesti.

“Meillä kesti yli kuusi kuukautta ennen kuin Fatuma sanoi meille sanaakaan oma aloitteisesti. Matka tähän päivään on ollut hyvin pitkä ja kivikkoinen, mutta pari kuukautta sitten Fatuma viimein pystyi aloittamaan koulun. Hän opiskelee nyt Training schoolissa ompelijaksi ja Fatuman sijaisäiti huolehtii päivät Halimasta”, kertoo Viola Wallenius.

Fatuma oli vain 13 vuotias tullessaan hyväksikäytön seurauksesta raskaaksi. Fatuma ja tytär Halima osallistuivat kaksipäiväiseen kurssiin. Fatuma oli vain 13 vuotias tullessaan hyväksikäytön seurauksesta raskaaksi. Fatuma ja tytär Halima osallistuivat kaksipäiväiseen kurssiin. 

Mwanamisi

Mwanamisi oli 14-vuotias kun hänet raiskattiin koulumatkalla. Mies oli tarjonnut tytölle 50 kenian shillinkiä (euroissa noin 50 senttiä) vastineeksi seksistä. Tytön kieltäytyessä mies raiskasi hänet koulutien varrella ja tämän raiskauksen seurauksena Mwanamisille syntyi kaksostytöt. Miestä ei valitettavasti ikinä saatu vastuuseen teostaan.

“Tapasimme tytön, kun vauvat olivat vain kahdenviikon ikäisiä. Tuolloin Mwanamisi oli niin heikossa kunnossa, ettei kyennyt imettämään kaksosia riittävästi. Molemmat vauvat olivat todella aliravittuja ja huonokuntoisia”, muistelee Viola.

Tyttöä ja vauvoja aloitettiin tukemaan kuukausittaisilla tukipaketeilla, jotka sisälsivät ruokaa, vaatteita ja perustarvikkeita. Tasaisin väliajoin he kävivät myös terveystarkastuksissa.  “Tammikuussa 2017 Mwanamisi pystyi palaamaan taas kouluun”, iloitsee Viola

Frida

Fridan ollessa 14-vuotias hänen isänsä joutui onnettomuuteen, jonka seurauksena hänestä tuli työkyvytön.

Onnettomuuden jälkeen Fridan sedästä tuli perheen pää ja hän uudessa roolissaan ilmoittikin pian, että on löytänyt Fridalle aviomiehen. Tyttö vastusteli ja pelkäsi tulevaa. Hän ei halunnut vielä naimisiin, vaan tahtoi opiskella ja suorittaa peruskoulun loppuun. 

Frida päätti kirjoittaa kirjeen, jonka hän lähetti rekan mukana kaupunkiin. Kirje kiersi kahden kuukauden ajan toimistolta toiselle ennen kuin se lopulta tavoitti HSH:n toimiston Ukundassa.
Kirjeen saatuaan HSH päätti auttaa Fridaa ja hänet pelastettiin kylästä ja sijoitettiin sijaisperheeseen.

“Muutama kuukausi myöhemmin kävi kuitenkin ilmi, että luvattu aviomies oli jo ehtinyt käydä testaamassa tulevaa vaimoaan ja Frida oli raskaana. Frida siirrettiin raskausajaksi sisäoppilaitokseen, jossa hän jatkoi opiskeluaan. Salim-pojan syntymän jälkeen tyttö muutti takaisin sijaisperheeseen ja käy nyt päiväkoulussa lukiota”, toteaa Viola.

Viola ojentaa kurssin päätteeksi Fridalle kunniakirjan, valokuvan ja kameran. Viola ojentaa kurssin päätteeksi Fridalle kunniakirjan, valokuvan ja kameran. 

Ensimmäinen kurssipäivä

Koko kurssin aikana käytettiin swahili-kielen tulkkia, joka tulkkasi tyttöjen ja kurssin vetäjän, Viola Walleniuksen väliset keskustelut.

Esittäytymisen jälkeen pöydälle kasattiin pino lehdistä leikattuja kuvia. Tyttöjä pyydettiin valitsemaan pöydältä yksi mieluinen kuva, jonka jälkeen kuvista keskusteltiin yhdessä.”Tytöt olivat yllättyneitä siitä, kuinka paljon tietoa he ammensivat tarjolla olevasta kuvamateriaalista”, kertoo Viola.

Kuvan tulkitsemisharjoituksen jälkeen tytöille esiteltiin erilaisia kameroita ja opetettiin valokuvauksen alkeita. He pääsivät myös itse kokeilemaan valokuvausta kädestä pitäen ja oppivat aika nopeasti, mistä napista painaa. Tytöt kävivät kuvaamassa metsässä, paikallisessa kylässä ja jalkapallokentällä erilaisten teemojen mukaisesti.

“Koko ensimmäisen kurssipäivän ajan tytöt olivat aktiivisia ja kuuntelivat ohjeita todella tarkasti. He keskittyivät kuvien ottoon todella paljon ja hakivat erilaisia kuvauskulmia”, riemuitsee Viola.

Myös 17-vuotias pakkoavioliitolta pelastettu, kahden lapsen äiti, Mercy, oli mukana kurssilla. Myös 17-vuotias pakkoavioliitolta pelastettu, kahden lapsen äiti, Mercy, oli mukana kurssilla. 

Toinen kurssipäivä

Ennen toisen kurssipäivän alkua Viola kävi tyttöjen kuvat läpi ja valitsi niistä parhaimmat. Pienen jälkikäsittelyn jälkeen kuvat tulostettiin valokuvapaperille. Tyttöjen ottamia kuvia analysoitiin yhdessä ja jälleen kerran kuvat herättivät kiinnostavia tarinoita.

“Tytöt olivat todella ylpeitä pidellessään itse ottamiaan kuviaan. Ja sen huomasi myös heidän tavastaan kertoa kuvista. Heidän mukaansa valokuvaaminen oli ainutlaatuinen kokemus ja se oli sellaista, mitä he eivät ole koskaan ennen tehneet”, sanoo Viola.

Viimeisen kurssipäivän päätteeksi jokainen tyttö sai virallisen kunniakirjan, valokuvan itsestään, itse ottamansa kuvat, sekä kameran, jota käytti kuvaamiseen. Kameroiden saaminen tuli tytöille täytenä yllätyksenä ja he hihkuivat innoissaan saadessaan kuulla että saavat ne pitää. 

Kaikkia kannustettiin kuvaamaan ahkerasti ja luvattiin, että myöhemmin pidettäisiin toinen kurssi ja katsottaisiin yhdessä, minkälaisia valokuvia tytöt ovat kotioloissaan napanneet.

“Itselleni jäi todella hyvä fiilis näistä kurssipäivistä. Suunnitteluvaiheessa meitä vähän jännitti että heittäytyvätkö tytöt mukaan ohjelmaan. Näiden tyttöjen kohdalla ihan normaalikeskustelukin on ajoittain tuottanut vaikeuksia, joten ei ollut missään nimessä itsestäänselvää että he jakaisivat tulkintojaan ryhmässä’, kertooo Viola.

Kurssipäivä

Ensimmäinen This Girl Can -ryhmä sai kunniakirjat käteensä.Ensimmäinen This Girl Can -ryhmä sai kunniakirjat käteensä.

Tyttöjen kuvaamia valokuvia analysoitaessa syntyi paljon tarinoita.Tyttöjen kuvaamia valokuvia analysoitaessa syntyi paljon tarinoita.

 

Rajala Pro Shop verkkokaupasta löydät kameroita ja niiden lisävarusteita jokaiseen käyttötarkoitukseen.

Tutustu verkkokaupan tuotteisiin »