4.11.2019

Kun ymmärrät valoa, voit ymmärtää valotusta

Päivämäärä on valittu, paikka on valmis ja kohteet näyttävät kauniilta. Potretti- ja häävalokuvaaja Kate Hopewell-Smithin mukaan kuvien valotus on kuitenkin kaikki kaikessa.

 

 

Löydä inspiraatiota

 

Kate pitää taiteesta, mikä selittääkin mistä hän löytää inspiraationsa valokuviinsa. "Suosikkini oli aina öljyvärimaalaus ja työni oli melko kuvitettua, joten luonnollisesti suuntasin ihmisten kuvauksen pariin. Saattaa kuulostaa pahalta, mutta pidin siitä, kuinka valokuvaaminen on niin paljon nopeampaa ja hetkessä luotua. Saat tulokset näkyville nopeasti, mikä tekee työskentelystä erittäin palkitsevaa."

 

kate-hopewell-smith-sony-alpha-9-bride-stands-with-her-eyes-closed-enjoying-a-moment-of-peace-before-the-ceremony

Kuva: Kate Hopewell-Smith

 

Opettele käyttämään valoa ja valotusta

Avain Katen työskentelyyn on valo. "En usko, että sitä voi oppia kirjoista, vaan ennemmin kokemuksen kautta. Muistan ensimmäisen kerran, kun minulle näytettiin kuinka kuvata valoa ja se hetki muutti kaiken; sillä kun ymmärrät valoa, pystyt ymmärtämään valotusta ja ottamaan kamerasi hallintaan. Sen hallinta tekee sinusta entistä luottavaisemman ja alat kuvat valoa tietyllä tavalla - silloin alat kehittää omaa tyyliäsi."

 

"Kun ymmärrät valoa, pystyt ymmärtämään valotusta ja ottamaan kamerasi hallintaan."

 

 

kate-hopewell-smith-sony-alpha-9-bride-gazes-at-her-bouquet-before-wedding-ceremony

Kuva: Kate Hopewell-Smith

 

Löydä paras valo

Katen valon käyttö on aina hyvin samankaltaista hänen kuvatessa ihmisiä. Olipa kyseessä yksittäinen muotokuva, perhekuva, boudoir-kuva tai häät, kaikilla hänen kuvillaan on tietty tunnistettava tyyli. Pystyt näkemään, kuinka hän käyttää valoa sekä korostamaan kohdetta, että tuomaan esimerkiksi tilanteen tai sijainnin yksityiskohtia.

 

kate-hopewell-smith-sony-alpha-9-bride-and-groom-embrace-after-the-ceremony

Kuva: Kate Hopewell-Smith

 

Kate työskentelee aviomiehensä kanssa hääkuvia ottaessa ja kertoo, että heidän roolinsa on kertoa tarina, mutta heidän lähestymistapansa on hyvin erilainen kuin dokumentti-valokuvaajilla. "Uskomme, että luomme kuvia yhtä paljon, kuin otamme niitä. Muutan ja ohjaan kohteita ja yritän sijoittaa heidät kaikista kauneimpaan valoon  - me luomme nämä hetket, emmekä vain ikuista mitä ympärillämme tapahtuu."

 

Ole valmis

Kate rakastaa työskennellä ympäristön valaistuksen kanssa, mutta saadakseen parhaan kuvanlaadun, täytyy kameran herkkyys pitää mahdollisemman alhaisena ja siksi hän ajoittain käyttää lisävaloa. "Käytämme salamaa ja jatkuvaa valaistusta. Lisäksi meillä on runsaasti valaisinsovittimia ja muuntimia. Uskon hyvään valmistautumiseen, joten otan varalta paljon varusteita mukaan, vaikka toivonkin aina, että meidän ei tarvitse käyttää niitä kaikkia. Varsinkin häiden kuvaaminen luo jo tarpeeksi stressiä, joten ylimääräinen huoli varusteista olisi liikaa.

 

kate-hopewell-smith-sony-alpha-9-groom-adjusts-page-boy-tie-before-ceremony-as-father-looks-on

Kuva: Kate Hopewell-Smith

 

Toteuta näkemyksesi

Kate on hiljattain siirtynyt DSLR:stä Sony a9 kameraan ja se on jo alkanut muokata hänen työtapaansa. Erityisesti kyky nähdä miltä kuvat näyttävät ennen, kuin hän edes painaa laukaisijaa, on tehnyt valon kanssa työskentelystä vielä helpompaa. "Uskon, että olisi todella outoa siirtyä takaisin DSLR-kameraan, koska en pystyisi näkemään valotusta etukäteen, joka tuntuu nyt niin itsestään selvältä. Se olisi luultavasti todella tuskaista."

 

 

kate-hopewell-smith-sony-alpha-9-bride-and-groom-pose-formally-in-front-of-a-window-after-the-ceremony

Kuva: Kate Hopewell-Smith

 

Tutustu verkkokaupan tuotteisiin »