1.3.2018

Lähde Rajalan kanssa kuvaamaan Ähtärin isopandoja

Rajala Pro Shop järjestää odotetun matkan Ähtärin eläintarhaan, jossa halukkaat pääsevät kuvaamaan jättiläispandoja Lumia ja Pyryä 17.–18. maaliskuuta. Rajala on Ähtärin Pandatalon virallinen yhteistyökumppani, ja kuvausmatkoja tehdään myöhemmin lisää.

Matkaan sisältyy kuljetus, majoitus, eläintarhan sisäänpääsy, mahdollisuus opastettuun kierrokseen sekä valokuvauksen opetus. Valokuvauskerhoille ja -yhdistyksille sekä yrityksille voidaan suunnitella omia räätälöityjä matkoja kunkin tarpeiden mukaan. Myynnissä on myös matkoja ilman kuljetusta.

Matkaohjelma

Ensimmäiselle pandamatkalle lähdetään lauantaiaamuna 17.3.2018 Helsingin Postitalolta bussilla kello 9.00. Tarvittaessa bussi pysähtyy myös Keimolassa, Hyvinkäällä ja Hämeenlinnassa. Ryhmään mahtuu 30 valokuvauksen harrastajaa. Saapumisiltana osallistujilla on mahdollisuus kierrellä eläinpuistossa, mutta varsinainen kuvauspäivä Pandatalossa on sunnuntai.

Majoitus on Hotelli Mesikämmenessä Ähtärin eläinpuiston välittömässä läheisyydessä. Hotelliyöpyminen sisältää aamiaisen ja aamukylpylän. Sunnuntaiaamuna tarjolla on aamiainen kello 7.30–10.30, ja aamukylpylään pääsee rentoutumaan kello 8.00–10.00. Tämän jälkeen päivä vietetään kuvaten ja kierrellen niin eläinpuistossa kuin Pandatalossa. Kotimatkalle lähdetään sunnuntaina kello 16.00. Paluumatkalla Rajalan kouluttajat antavat vinkkejä ja opastusta kuvien jälkikäsittelyyn.

Pandakuvausmatka Ähtäriin - Hua Bao (Pyry) © Ähtäri ZooHua Bao (Pyry) © Ähtäri Zoo

Matka tarjoaa oppia valokuvauksesta ja pandoista

Matkalle lähtevät mukaan valokuvauksen opettajat Tuomas Girsen ja Jonni Vihtkari, jotka opastavat kuvaamiseen ja kameran asetuksiin liittyvissä asioissa niin bussimatkalla kuin paikan päällä. Bussimatkan aikana käydään läpi digijärkkäri kuvauskurssin oppimäärä. Osallistujilla on myös mahdollisuus lainata ja kokeilla Rajalan kuvauskalustoa.

”Toivon, että matkalle tulijat oppivat valokuvauksen lisäksi matkan kohteesta eli pandoista, niiden elinoloista luonnossa ja käyttäytymisestä. Monesti eläinten luontokuvauksessa on tärkeää tuntea eläinten elinalueita ja käyttäytymistä, jotta niitä päästään kuvaamaan hyvältä kuvausetäisyydeltä”, Vihtkari kertoo.

Vihtkari itse odottaa reissulta niin vuorovaikutusta muiden kuvaajien kanssa kuin pandojen näkemistä. Hän oli itse kameroineen lentokentällä pandoja vastassa niiden saapuessa Suomeen, mutta silloin pandoja nähtiin vain vilaukselta.

Myös Girsen odottaa jo matkaa:

“Toivon, että näemme aktiivisia ja leikkisiä nallukoita sekä saamme mahtavia kuvia ja onnistumisen hetkiä. Tavoitteeni kouluttajana on, että jokainen reissuun lähtijä oppisi jotain uutta taitotasosta riippumatta ja saisi omasta kalustostaan kaiken ilon irti. Monen vuoden tauon jälkeen on mukava nähdä myös miten Ähtärin puisto on muuten kasvanut ja kehittynyt.”

Lumessa telmiminen on Lumin ja Pyryn lempileikki

Pandojen hoitaja Anna Palmroth kertoo, että reilun kuukauden Ähtärissä asuneet pandat ovat kotiutuneet erittäin hyvin, jopa paremmin kuin hän uskalsi toivoa.

”Bambu maistuu ja pandat viihtyvät ulkotarhoissaan. Etenkin lumessa leikkiminen on kova juttu tällä hetkellä.”

Talvinen ympäristö onkin pandoille luontainen leikkikenttä, sillä myös Kiinan vuoristossa lunta riittää. Tämä voikin enteillä kuvaajille hyviä mahdollisuuksia tavoittaa kuviinsa pandojen persoonallisuutta ja leikkisää käyttäytymistä.

 ”Molemmat ovat oikein ihania kavereita. Lumi on todella hellyttävä ja leikkisä, Pyry on tällä hetkellä murkkuiässä ja oikein aktiivinen poika”, Palmroth kuvailee.

 

Pandakuvausmatka Ähtäriin - Jin Baobao (Pyry) © Ähtäri ZooJin Baobao (Pyry) © Ähtäri Zoo 

Pandat nauttivat aamupalansa mielellään rapsutusten kera

Pandat ovat eläiminä enemmänkin erakkoja, eivät laumaeläimiä, minkä vuoksi ne ovat eri tarhoissa. Lumilla ja Pyryllä on kuitenkin näkö- ja kuuloyhteys toisiinsa, ja silloin tällöin ne kommunikoivat keskenään katsein ja äännähdyksin. Sen sijaan hoitajalle tuntuu olevan enemmänkin asiaa.

”Päivittäin ne ottavat kontaktia useaan otteeseen, varsinkin aamuisin ne tulevat reippaasti vastaan ja aamupalaa syödessä pitää kovasti rapsutella”, Palmroth kertoo.

Pandojen päivärytmi on pidetty Ähtärissä samana kuin Kiinassa. Aamulla kahdeksan aikaan on aamupalan ja aamurapsutusten aika. Samalla hoitaja siivoaa tarhat. Päivän mittaan suuriruokaisilla pandoilla on useita ruokintoja ja muutamia koulutushetkiä hoitajan kanssa.

“Pandoilla on päivällä jatkuvasti bambua tarjolla. Aamupäivällä noin kello 10–11 pandat usein syövät sisätarhoissa ja kello 11–17 välillä ulkoilevat, syövät ja nukkuvat mielensä mukaan”, Palmroth vinkkaa pandojen päiväohjelmasta kuvauksia silmällä pitäen.

Seuraa pandojen touhuja Rajalan pandagalleriasta

Jos et voi osallistua kuvausmatkalle, pääset silti ihastelemaan pandojen edesottamuksia. Rajala avaa verkkosivustolleen ensimmäisen reissun jälkeen pandagallerian, jonne niin matkalla olleet kuin muuten pandoja kuvanneet eläintarhan kävijät voivat ladata omia kuviaan Pyrystä ja Lumista. Kannattaa siis seurata gallerian kasvamista, jos mielii nähdä, mitä pandat ovat Ähtärissä puuhastelleet. Galleriaan voi ladata niin kuvia kuin videoita.

Ilmoittaudu mukaan pandakuvausmatkalle

 PANDAKUVAUSMATKAT »