2.6.2017

Lapsivalokuvaus – vinkit parempiin otoksiin

Lapset ovat erittäin eläviä ja koko ajan liikkeessä. Miten lapset saadaan käyttäytymään luontevasti kameran edessä? Miten salamaa käytetään niin, ettei lapsi säikähdä? 

Kysyimme Rajalan Jonni Vihtkarilta vinkkejä lapsivalokuvaukseen.

7 vinkkiä lasten valokuvaukseen


1. Tutustuta lapsi kuvaustilanteeseen

Lapset eivät välttämättä osaa poseerata, ja he voivat tuntea olonsa epämukavaksi, kun näkevät jonkun räpsivän kuvia. Lapsen luottamus ei synny aina hetkessä.

”Itse juttelen lapsen kanssa ennen kuvaamisen aloittamista ja tutustutan lasta kuvaustilanteeseen. Tämä osaltaan lisää luottamusta lapsen ja kuvaajan välillä. Lapselle voi myös näyttää otettuja kuvia ja antaa hänen ihastella tai kokeilla kameraa”, kertoo Jonni Vihtkari. 

Tutustuta lapsi kuvaustilanteeseen - Lapsikuvaus

2. Vie lapsen huomio kamerasta

Jotta saadaan luontevia tilannekuvia, lapsen huomio on kiinnitettävä johonkin muuhun kuin kameraan. Lasta voi leikittää ja hänelle voi antaa leluja. 

Anna lapsen puuhastella omia juttuja. Näin lapsi tavallaan unohtaa kameran olemassaolon ja kuviin saadaan taltioitua paremmin lapselle ominaisia ilmeitä ja eleitä. 

Kotona kuvattaessa on hyvä jo etukäteen miettiä valmiiksi kuvauspaikkoja, joissa lapsi tavallisesti viihtyy, ja hyödyntää näitä kuvaustilanteessa. 

Jos haluaa lapsen huomiota kameran suuntaan, kameran takana voi hyödyntää huomiopisteenä lapsen vanhempaa tai vaikka pehmolelua.

3. Laskeudu lapsen tasolle

Pienen leikki-ikäisen lapsen kuvaaminen läheltä voi olla toisinaan haastavaa, sillä lapsi saattaa vaivaantua kuvaamisesta. Ota kuvia monesta eri kuvakulmasta, mutta kumarru samalle tasolle lapsen kanssa tai istu lattialla. Näin kuvaustilanteessa lapsi kokee olonsa luontevaksi ja turvalliseksi. 

Makuuasennossa kuvaamista kannattaa myös kokeilla, jolloin kuvaan saadaan erilaista ilmettä ja syvyyttä. Yleensä lapsikuvauksessa olisi hyvä välttää kuvaamista seisaaltaan, mutta jos hakee hieman erilaista kuvakulmaa, silloin kuvaaminen jyrkästi alaviistoon lapsen yläpuolelta voi toimia. 

Laskeudu lapsen tasolle - Lapsikuvaus

4. Vältä suoraa, suosi epäsuoraa salamaa

Pienet lapset yleensä säikähtävät salamavaloa. Kovat valot eivät välttämättä muutenkaan parhaiten ikuista lasten herkkiä piirteitä. Suoraa kameran päällä olevaa salamavaloa kannattaa välttää. Jos tällaista suoraa salamaa on kuitenkin käytettävä, valokuvaa ei kannata ottaa pari metriä lähempää. 

Onnistuneimmat kuvat saadaan usein käyttämällä epäsuoraa valaistusta. Järjestelmäkameroissa, jotka on varustettu suunnattavalla salamalla, epäsuoralla valaistuksella pehmennetään kuvauskohteeseen lankeavaa valoa. Yhtenä tällaisena keinona sisätiloissa on heijastaa salamavalo epäsuorasti vaalean pinnan, esimerkiksi katon tai vaalean seinän, kautta. Näin salaman valo ei ole liian kova ja lopputuloksesta tulee miellyttävä.

Studiossa käytettävien heijastimien tai erillisen salamalaitteen avulla voi antaa täytevaloa, jos näyttää, että kuvauskohde jää liian varjoisaksi. 

5. Hyödynnä luonnonvaloa

Valo on yksi tärkeimmistä asioista valokuvassa, ja sillä saadaan kuvaan tunnelmaa. Jos mahdollista, ota kameran salama pois päältä. Sinulle on varmasti tuttua tilanne, jossa kuva olisi muuten onnistunut, mutta salama on välähtänyt suoraan päin kasvoja ja punaiset silmät ovat pilanneet kuvan. 

Käytä hyödyksi vaikka ikkunasta tulvivaa luonnonvaloa. Luonnonvalossa kuvattaessa kameran iso-herkkyys kannattaa säätää tarpeeksi korkeaksi, jotta suljinaika on riittävän nopea.

Ulkona auringonvalossa kannattaa aina valokuvata hieman vastavaloon, jotta aurinko ei paistaisi suoraan kuvattavan silmiin. Näin vältetään siristävät silmät ja tuimat ilmeet. Takaa tulevalla valolla saadaan myös korostettua kohteen ääriviivoja. Aurinkoisella ilmalla kannattaa hyödyntää myös varjoja, koska tällöin valo on tasaisen pehmeää toisin kuin suora auringonpaiste.

”Sisätiloissa kuvatessani käytän usein valovoimaista 50 mm:n objektiivia, jolla on hyvä ottaa kokovartalokuvia tai lähempää kuvattaessa puolivartalokuvia. Valovoiman ansiosta taustaa saadaan hyvin pehmennettyä ja pidettyä suljinaika tarpeeksi nopeana. Joskus esimerkiksi APS-C kokoisella kennolla varustetulla kameralla 30mm tai 35mm valovoimainen objektiivi voi olla parempi vaihtoehto, kun tilaa on rajallisemmin”, kertoo Vihtkari.

Hyödynnä luonnonvaloa - Lapsikuvaus

6. Ota liikkuvan kohteen tekniikka haltuun

Liikkuvan lapsen kuvauksessa kannattaa käyttää nopeaa suljinaikaa. Suljinajalla voidaan aika hyvin välttää kuvan heilahtamista, mutta kuvankäsittelyohjelmista esimerkiksi Lightroomilla voi tarvittaessa paikallisesti siveltimellä terävöittää kohdetta.

Kun lapsi on liikkeessä, tarkennustapana kannattaa käyttää jatkuvaa tarkennusta. Kertatarkennus on toimiva silloin, kun kohde on paikallaan eikä liiku. Zoom-objektiivi tuo joustavuutta, kun kohde liikkuu. Teleobjektiivi on myös hyvä vaihtoehto, kun halutaan ottaa kuvia pidemmältä etäisyydeltä. Kuvista tulee spontaanimpia, eikä lapsi edes kiinnitä huomiota kuvaajaan.

7. Ota paljon kuvia

Lapset ovat usein ilmeikkäitä ja liikkuvaisia, ja mitä enemmän kuvia napsii, sitä todennäköisemmin saat tallennettua juuri sen oikean hetken. Toiminnallisissa lapsikuvissa nopea sarjakuvaus on hyvä kuvauskikka. Sarjakuvaus on toimiva erityisesti, jos lapsi on vilkas eikä pysy hetkeäkään paikoillaan. 

LISÄVINKKI:

Muista myös videokuvaus. Nykyisin lähes kaikilla digitaalisilla pokkareille ja järjestelmäkameroilla voi kuvata myös videokuvaa. 

 

Tutustu verkkokaupan tuotteisiin »