26.6.2017

Lemmikkikuvaus – Maria Vanosen ja Yoda-koiran tarina sekä vinkit

Maria Vanosen ja hänen Yoda-koiransa menestystarina Instagramissa sai alkunsa siitä, kun nuori opiskelijatyttö päätti hankkia jackrusselinterrierin pennun nelisen vuotta sitten.

Aluksi Maria latasi silloin tällöin ihan omaksi huvikseen kuvia rakkaasta koirastaan Instagramiin. Positiivisen palautteen ansiosta hän innostui kuvaamaan enemmän ja kokeilemaan kamerallaan erilaisia juttuja. Nyt tällä nuorella naisella on Instagramissa jo lähes 40 000 seuraajaa.

Maria, miten Instagram-tekeminen lähti oikein liikkeelle?


En ollut aiemmin kuvannut aktiivisesti, liikuin vain Yodan kanssa ja siitä se idea sitten lähti. Instagramissa aloin vain jakaa random-kuvia Yodasta ja vähitellen innostuin enemmän. 

Kuvaaminen on minulle tapa viettää vapaa-aikaa ja rentoutua. Aluksi kuvasin puhelimen kameralla, mutta sitten innostuin kuvaamisesta ja hankin kunnon kameran. Voi sanoa, että Yodan takia aloitin kuvaamisen. Tällä hetkellä toimin myös Panasonicin Lumix -ambassadorina. Kuvaamisesta on siis tullut ajan myötä rakas harrastus ja osittain myös työ.”

Mistä saat ideat kuviin?

Minulla on vilkas mielikuvitus ja ideat muodostuvat usein hetkessä tunnelman, tilanteen ja ihmisten mukaan. Joskus näen joitain kuvia, jotka inspiroivat minua kokeilemaan samantyyppistä kuvaa. 

Ennen kuvaustilannetta minulla on yleensä tiedossa paikka ja ajatus siitä, minkälaisen kuvan haluaisin, mutta sitten paikan päällä sovellan ja menen tilanteen mukaan.

Kennelissä, josta Yoda tulee, hänelle annettiin kasvattajanimeksi Muusa. Sinänsä hauska yhtälö, sillä Yoda toimii minun muusana kuvaamisessa.”

Miten saat kiinnitettyä Yodan huomion?

En halua liikaa kiinnittää Yodan huomiota keinotekoisesti. Yoda havainnoi ja seuraa tarkasti, mitä ympärillä tapahtuu. Tämän tulee myös välittyä kuviin. Joskus Yodan huomion saamiseksi pitää käyttää kaikenlaisia keinoja. Muun muassa kissavideoitakin on käytetty joskus kuvaamisen apuna.”

Mitkä ovat mielestäsi suurimmat haasteet ottaessasi lemmikkikuvia?

Jatkuva haaste Yodan kuvaamisessa on kuvan ajoittaminen eli se, miten löytää juuri se oikea hetki ottaa kuva. Valaistus ja Yodan mielialat on otettava aina myös huomioon kuvaamisessa. 

Haasteellisinta on napata onnistunut otos koiran juostessa eli se, miten saada juuri oikeanlainen kuva liikkeessä. Esimerkiksi jos kuvaan Yodaa juoksemassa minua kohti, täytyy frameja ottaa paljon, jotta niistä löytyy juuri se, missä ilme ja fiilis ovat oikeat.”

TOP 3: Mitkä ovat omasta mielestäsi 3 parasta kuvaasi?

Yoda-koira saunassa - Lemmikkikuvaus Maria Vanonen

Yoda on kova saunomaan, on aina ekana ja vikana saunassa. Viime kesän eka saunomiskerta rantasaunassa. Ah fiilis."

 

Yoda-koira studiolla - Lemmikkikuvaus Maria VanonenOlimme käymässä ystäväni Axelin studiolla. Axel ei ollut niin eläinläheinen, mutta Yodan kanssa heillä klikkasi heti. Löysin upean mustavalkoisen portaikon, jossa halusin ottaa kuvan. Yodalla on tässä kuvassa sellainen ilme, että ”Jes! Mä voitin Axelin luottamuksen”

 

Yoda-koira Pyhällä jääkiipeilemässä - Lemmikkikuvaus Maria Vanonen

"Menimme mieheni kanssa viime jouluna Pyhällä jääkiipeilemään, ollaan hurahdettu kiipeilyyn totaalisesti. Yoda oli luonnollisesti mukana, ja sille tuli kylmä, niin annoin oman takkini sille. Tästä saatiin hauska kuva. Tämä kuva osaltaan edustaa sitä, että Yoda on kaikissa meidän menoissa ja tekemisessä mukana."

Marian ja Yodan 5 vinkkiä lemmikkikuvaukseen

  1. Tee kaikki ilon kautta: koira aistii herkästi tunnetilat eli on tärkeää ottaa mahdollisimman rennosti.
  2. Muista aina palkitseminen. Näin pidät lemmikin motivoituneena.
  3. Mieti aina, mitä kuvalla haluat kertoa.  
  4. Kiinnitä erityistä huomiota, että kuvassa lemmikkisi silmät näkyvät kuvissa terävinä. Esimerkiksi koirilla on erittäin ilmeikkäät silmät, ja niiden tulisi olla etenkin lähikuvissa aina keskeisessä roolissa.
  5. Kokeile eri tasoja ja kuvakulmia. Usein olemme tottuneet kuvaamaan lemmikkejä yläviistosta. Jos haluat lemmikistäsi luonnollisen kuvan, mene lemmikin kanssa samalla tasolle. 

Seuraa Marian ja Yodan elämää Instagramissa: @mariavanonen

 

Rajala Pro Shop verkkokaupasta löydät kameroita ja niiden lisävarusteita jokaiseen käyttötarkoitukseen.

Tutustu verkkokaupan tuotteisiin »