31.3.2018

Lumessa kuperkeikkaa heittävä Lumi valloitti pandakuvausmatkalaisten sydämet

Rajalan ensimmäinen pandakuvausmatka Helsingistä Ähtäriin tehtiin maaliskuisen kevätauringon saattelemana. Matkalla oli mukana joukko valokuvauksesta kiinnostuneita ja jo pitkän linjan valokuvausharrastajia sekä Rajalan henkilökuntaa antamassa tukea ja opastusta kuvaukseen. Matka sekä Ähtäri kohteena hurmasivat osallistujat ja ylittivät odotukset elämyksellisyydellään.

Ja mikä parasta: nämä elämykset tallentuivat lukuisista eri kuva - ja näkökulmista upeiksi otoksiksi. Kuperkeikkaa heittävä panda? Joogaava karhu? Lumileopardin tuijotus? Eläimet eivät ujostelleet, vaan touhusivat omiaan ja tarjosivat näin kuvaajille ikimuistoisen matkan

Kaksi päivää aikaa testata Rajalan kuvauskalustoa

Lauantaiaamuna Helsingistä lähtenyt bussi saavutti Ähtärin kimaltelevat hankimaisemat puolenpäivän maissa, ja reissulaisilla oli kokonainen päivä edessään. Ennen matkaa oli kysytty jokaisen kuvaajan oma kalusto ja toiveet, mitä kuvauskalustoa haluaisi lainata matkalla testiin Rajalalta.

Kuvaajat saivat opastusta niin lainatun kaluston, kuin omienkin laitteiden käyttöön valokuvauksen opettajilta Tuomas Girseniltä ja Jonni Vihtkarilta. Pitkät teleobjektiivit olivat matkan suosituin testikohde, ja Rajalan kuvausryhmän jäsenet olikin helppo erottaa tästä tunnusmerkistä koko viikonlopun.

Yksityinen kierros eläintarhassa tarjosi harvinaisia hetkiä

Ensimmäinen yhteinen ohjelma oli iltapäivän yksityinen kierros eläintarhassa asiantuntevan Tiina-oppaan seurassa. Kierros aloitettiin poikkeuksellisesti normaalin kulkusuunnan vastakkaisessa järjestyksessä, jotta kuvausmatkalaiset pääsivät katsomaan eläimiä niiden ruokinnan aikaan.

Pahimmat rapsutusvimmat saatiin purettua kotieläinpuolella, jossa muun muassa suukkoja tarjoavat vasikat, rohkeat lampaat, pehmoiset kissat ja lempeä suomenhevonen ponikaverinsa kanssa ottivat vieraat vastaan uteliaina. Villieläinpuolelle jatkaessa pidättäydyttiin kuvaamisessa.

Ensimmäinen riemukas hetki oli, kun ahma nimeltä Matti laukkasi esiin pienen houkuttelun jälkeen. Ruoka alkoi kiinnostaa, ja tuttu hoitaja tarhassa ei hidastanut Matin ominaista, keinuvaa liikehdintää. Tämä hyvin hienovaraisen oloinen pikku peto antoikin kuvaajille mahdollisuuden tallentaa sen kiipeilyt edestä ja takaa. Jo tässä vaiheessa kuvaajat loistivat, nauru oli herkässä ja eteenpäin mennessä innostus oli käsinkosketeltavaa.

Ahma Ähtärin Eläinpuisto - Rajala pandakuvausmatka

Kun majesteettiset lumileopardit askelsivat elegantisti, viipyilemättä esiin syömään, saattoi aistia hengähdyksen matkalaisten joukossa. Ulkotarhaan näki esteittä, ja isot kissat olivat todella lähellä. Ympärillä vain Ähtärin luonnonrauha, ja etuoikeus seurata leopardien eleitä ja saada jopa osakseen jäänsininen tuijotus, kun naarasleopardi Sheila otti kuvaajien suuntaan katsekontaktia.

Isojen kissojen jälkeen matkalaiset pääsivät kohtaamaan rauhalliset hirvet niiden ruokailupaikalla, ja kun osattiin olla hiljaa ja salamavalotta, antoivat hirvet tarkastella illallistaan hyvin läheltä.

Joogaavat karhut hurmasivat

Yksi lauantain mieleenpainuvimmista asioista oli matkalaisten mukaan karhujen kohtaaminen. Tiina-oppaan mukana päästiin poikkeuksellisesti myös henkilökunnan tiloihin. Siellä kuusi juuri talviuniltaan herännyttä karhua istuivat odottelemassa hoitajaa. Tilassa ei saanut edes kuvata, mutta tässä tilanteessa karhujen kohtaaminen reilun metrin etäisyydeltä oli niin suuri elämys itsessään, ettei se edes harmittanut.

Karhut pyydystivät taitavasti pitkillä kynsillään niille tarjoiltuja omenanpaloja ja istuivat vieri vieressä sopuisasti. Välillä kumeat äännähdykset kertoivat, että vielä herkkuja mahtuisi talviunen jäljiltä vatsaan. Matkalaiset saivat tarkastella karhujen ilmeitä ja nappisilmiä läheltä, ja hetki tuntui todelliselta kohtaamiselta näiden kunnioitusta herättävien eläinten kanssa.

Ulkotarhassa ruokinta jatkui, ja nuorimmat karhut emonsa seurassa yllättivät matkailaiset taipumalla karhujooga-asentoihin herkkujen toivossa. Kun toinen matki toisen karhun jooga-asanaa, läppäsi alkuperäisen asanan keksinyt kaveriaan tassulla pois tasapainosta. Tämän jälkeen ojennettu kaveri otti nöyrästi uuden asennon. Kameran laukaisimet lauloivat koko joogasession. Kierroksen jälkeen reissulaiset ihmettelivät, kuinka elämyksiä ja materiaalia oli kertynyt jo yli odotusten, vaikka itse pandat nähtäisiin vasta seuraavana päivänä. Hyvän illallisen jälkeen suunnattiin tyytyväisinä lepäilemään ja odottamaan sunnuntain antia.

Karhu Ähtärin Eläinpuisto - Rajala pandakuvausmatka

Pandojen leikkisyys yllätti

Sunnuntaina astuttiin viimein sisään Pandataloon. Ensimmäisenä oli vastassa selällään loikoileva Pyry-panda, joka rennosti rouskutti bambuannostaan, välittämättä lainkaan ihastelevien ihmisten läsnäolosta. Viereisessä sisätarhassa bambun kimpussa oli naaraspanda Lumi, niin ikään täysin keskittyneenä ruokaansa. Pandat olivat juuri niin suloisia kun oli odotettu, ja alueella oli helppo kuvata, sillä kaltereita tai pleksiseinää ei juuri oltu käytetty.

Panda Ähtärin Eläinpuisto - Rajala pandakuvausmatka

Kun Lumi oli saanut syödäkseen tarpeeksi, todellinen show alkoi. Sunnuntaireippailu sai aivan uuden merkityksen, kun Lumi rynnisti ulkotarhaansa vikkelästi. Lumi kiipeili kumpareitten päällä, retuutti punaista palloaan mukanaan – ja hups – yhtäkkiä muuttui itsekin palloksi ja heitti kuperkeikan. Ja sitten toisen. Ja sitten kuusi peräjälkeen. Tunnelma ulkona oli ratkiriemukas.

Matkalaiset pysäyttivät kuvaamisensa vain välillä nauraakseen hetken. Vaikutti jopa siltä, kuin Lumi olisi vain innostunut entisestään yleisön läsnäolosta. Se juoksi lähemmäs katsomaan katsojiaan ja kiihdytti sitten vielä kovempaan, poukkoilevaan vauhtiin. Jollei sitä omin silmin olisi nähnyt, ei olisi voinut uskoa, että noin iso ja hieman kömpelön oloinen eläin onkin hämmästyttävän elastinen ja ketterä. Myös Pyry kävi juoksemassa ulkona kauniissa auringonpaisteessa - mutta tällä kertaa show´n varasti Lumi aktiivisuudellaan, leikkisyydellään ja riemukkuudellaan. Kuvaajat saivat tallennettua koko koreografian.

 

 

Ähtärin ihanteelliset kuvausolosuhteet saivat kiitosta

Ähtärin eläinpuisto sai matkalaisilta kovasti kiitosta elämyksen lisäksi kuvausolosuhteistaan. Ulkotarhaa oli paljon, ja yksityinen kierros antoi mahdollisuuden nähdä eläimet läheltä. Muovipleksiä ei juuri seinissä ollu, eikä kaltereita ollut edessä, vaan touhukkaita eläimiä pääsi kuvaamaan esteittä luonnon helmassa. Yleinen palaute oli, että matka ylitti odotukset niin kokemuksena kuin kuvien suhteen. Kotiin suunnattiin onnellinen hymy huulilla, muistikortit täynnä.

Lähde mukaan Rajalan pandakuvausmatkalle

Jokainen matka on uniikki kokemuksensa, jossa pääosassa ovat veikeät Ähtärin pandat. Tutustu pandakuvausmatkojen aikatauluihin ja ilmoittaudu mukaan unohtumattomalle reissulle!

panda-kuvausmatkat