14.4.2015

Making of NHL Without A Map - Osa 1

NHL Without a Map, eli #NHLWAM

NHL Without a Map, eli #NHLWAM on hulvaton matkadokumenttisarja, jossa kaksi suomalaista jääkiekkofanaatikkoa seikkailee Pohjois-Amerikassa NHL-jääkiekkoilijoita haastaen ja haastatellen.

NHLWAMia on tuotettu kolme tuotantokautta. Ensimmäinen kausi, lähes nollabudjetin pilotti, tehtiin keväällä 2013. Sarja kuvattiin kokonaan kännyköillä ja käytännössä täysin ilman käsikirjoitusta. Season 2 - Lost again ilmestyi IS-TV:n kautta keväällä 2014 keräten valtavan suosion. Season 3 julkaistaan jälleen IS-TV:ssä 12-osaisena sarjana alkaen 14.4.2015.


Jokaisen jakson ilmestyessä julkaistaan myös tähän blogiin making of-kirjoitus.

 

Episodi 1 - Kovaa peliä Bostonissa

NHLWAM on saavuttanut suosionsa rikkomalla rajoja ja perinteisiä toimintamalleja. Ykköskausi kuvattiin kännyköillä selfietyyliin ilman mitään järkevää suunnitelmaa. Toisella kaudella mukana oli kuvaaja ja kaksi kappaletta ihan oikeita videokameroita. Kolmatta kautta suunnitellessa oli aluksi täysin selvää, että on palkattava ammattilainen kuvaaja/leikkaajaksi, ja haastattelimmekin useita henkilöitä.

Kuitenkin, mitä lähemmäs matkaan lähtö tuli, sitä selkeämmäksi mielessäni kasvoi ajatus, ettemme tarvitse mukaan kuvaajaa, ja että itse asiassa pystyn hoitamaan editoinninkin itse. Asiasta käytiin toki monia keskusteluja ja kaikki mahdolliset uhkakuvat yritettiin käydä läpi.

Totuus on nimittäin se, etten minä eikä sarjamme toinen sankari, Juhani Putkonen, kumpikaan olla mitään ninjoja kameroiden kanssa. Siis kyllä meillä molemmilla (omasta mielestä) on silmää sille mikä on hyvännäköistä kuvaa jne, mutta tekninen puoli on vähintäänkin hakusessa molemmilla.

Siitä huolimatta uskoin ja sain Putkosenkin lopulta uskomaan, että ottamalla enemmän kameroita ja jalustoja mukaan ja palaamalla tietyllä tavalla ensimmäisen tuotantokauden henkeen, voimme selvitä kuvauksista kunnialla. Lisäksi valintaa helpotti taloudelliset faktat. Kahden ihmisen kuuden viikon matka ympäri USA:ta maksaa nopealla matematiikalla vähemmän kuin kolmen.

pojat kentalla

Matkaan lähtö oli tammikuun 28. päivä. Kuvaukset alkoivat Suomessa jo pari päivää aikaisemmin. Kuvasimme yhteistyökumppaneidemme kanssa muutamia lyhyitä pätkiä sekä tiiserin, jossa sarjamme päähenkilöt lähtevät matkaan. Erityiskiitos kuuluu Markku Koskelle, joka toimi pyyteettömästi apuna koko Suomessa suoritettujen kuvausten ajan.

Kuvauksissa sattui, näin jälkeenpäin voi sanoa, hauska (silloin se ei tuntunut niin hauskalta) ja ironinen juttu. Tiiserissä on käsikirjoitettu Putkosen auton hyytyminen, mutta kun olimme matkalla kuvauksiin minun autoni hyytyi tien poskeen ihan oikeasti. Tiiserissä näkyvät mittariston valojen välkkymiset jne. olen siis kuvannut aidossa tilanteessa itse kännykällä. Jotta tästä ei tulisi sanomista, niin tarkennetaan nyt, että auto on itse asiassa avovaimoni, mutta joka tapauksessa aidosta tilanteesta kuvatut mittarit ja tietysti kännykällä.

Onneksi meidän ei sentään tarvinnut palata ihan niin täysin juurille, että olisimme kuvanneet kännyköillä tuon enempää tässä projektissa. Matkaan lähdettiin kolmen Sony action camin sekä Sony HDR-CX900E:n ja Sony HDR-PJ810E:n kanssa.

Ensimmäinen kohteemme oli Boston. Kumpikaan meistä ei ollut aiemmin käynyt Bostonissa, joten uutuuden viehätystä oli ilmassa. Viime kauden päätteeksi NHL:n parhaaksi maalivahdiksi valittu Tuukka Rask houstasi meitä kiitettävällä tavalla. Tuukan haastattelua kuvatessa päätin (ehkä koska kyseessä oli kauden ensimmäinen tärkeä kohtaus, enkä halunnut sen epäonnistuvan) ottaa koko kuvauskalustomme käyttöön ja asettelin kameroita joka nurkkaan. No siinä ei ollut vielä mm. action camien kuvan laajuudet ihan hallussa, joten yhden kameran kuvasta täytti suurimman osan tuolin selkänoja ja yhdestä taisi unohtua painaa rec päälle. Yksi action cam törkättiin Tuukalle kouraan ja ohjeistettiin kuvaamaan aina sitä kumpi meistä puhuu. Tuloksen näette episodista. Mielestäni aivan hyvä.

Tuukka pingis

Bostonissa viettämämme viisi päivää oli sattumia täynnä. Ensin törmäsimme kävellessämme kaupungilla joukkoon suomalaisia nuoria herrasmiehiä, jotka olivat myös lätkän perässä ison meren takana. Sitten selvisi, että oven takana kolkutteleva sunnuntai on Super Bowl -sunnuntai. Sitten vielä selvisi, että Bostonin joukkue pelaa kyseisessä tapahtumassa ja lopulta selvisi, että Bostonin joukkue voitti sensaatiomaisella tavalla kyseisen spektaakkelin. Tästä tapahtumaketjusta löytyy jaksomme lopussa pieni kooste.

Niin ja lunta siellä satoi paljon lähes koko ajan. Amerikan mantereella lumisade tarkoittaa sitä, että kaikkia kehotetaan pysymään kotona. Meidän kohdalla se tarkoitti sitä, että siirtyminen seuraavaan kohteeseen viivästyi päivällä, koska lentokenttä oli suljettu.

Juippi ja Chara

Loppukaneettina voisi sanoa, että matkamme starttasi räväkästi ja tuotteliaasti. Kalusto tuli testattua ja oli edelleen tallessa, kun lopulta pääsimme jatkamaan matkaa.

Jatketaan tästä seuraavan jakson yhteydessä.

 

Rakkaudesta lajiin,

Juho Manninen

Tuottaja - NHL Without a Map

 

SEURAA NHL WITHOUT A MAPIA:

Facebook: NHL - without a map

Instagram: @nhlwam

Twitter: @manninen7 & @putcola

nhlwam.com

 

Rajala Pro Shop verkkokaupasta löydät kameroita, tarvikkeita ja koulutuksia jokaiseen tilanteeseen.

Tutustu verkkokaupan tuotteisiin »