20.10.2017

Miten kuvata nopeasti liikkuvaa kohdetta? Nikon D500 testissä

Kerroimme aiemmin blogissa tunnelmia suojelun SM-kisoista Kotkasta. Tässä jutussa tutustumme hieman tarkemmin lajiin valokuvauksen ja etenkin tekniikan näkökulmasta.

Minuuttipeliä kentällä

Huolimatta monivuotisesta kokemuksesta koirakilpailujen kuvaamisesta, rankka kuvaustahti yllätti kuvaajat Sanna Vornasen ja Mika Pulkkisen. Kilpailujen tiukasta aikataulusta johtuen kuvaajat rehkivät kolme pitkää päivää lähes ilman taukoja. 

He kuitenkin todistivat ammattimaisella toiminnallaan ja tiimityöskentelyllään, että tällainen kilpaurheilutapahtuma on mahdollista toteuttaa niin, että kuvaaminen, kuvien editointi ja lataus tapahtuman Facebook-sivulle onnistuu lähes reaaliajassa. Kolmen päivän aikana kuvattiin huikeat 20 000 kuvaa.

Nikon D500 testikäytössä

Kisaviikonlopun aikana Sannalla ja Mikalla oli käytössä muun muassa Nikon D500 -järjestelmäkamera.  ”Ennakkotunnelmat Nikon D500 -kamerasta olivat hyvät, olin etukäteen kuullut pelkästään hyvää erityisesti sen nopeasta ja tarkasta tarkennuksesta, sarjakuvanopeudesta sekä kameran puskurimuistista”, kertoo Mika. Nämä ominaisuudet ovat myös perusedellytyksiä nopeatempoisen koirakilpailun onnistuneelle taltioinnille.

Kuvausnopeus

Käytännössä D500:n kuvausnopeus ei ilman akkukahvaa riittänyt taltioimaan aivan kaikkea, mitä kentällä tapahtui. ”Suuremman sarjakuvausnopeuden lisäksi akkukahva osoittautui hyödylliseksi myös paremman otteen saamiseksi kamerasta”, kertoo Mika.

Nikon D500 -kameran DX-kokoinen kenno auttaa urheilun- ja luontokuvauksen parissa, sillä kennossa on riittävästi pikseleitä sekä sen avulla pääsee pykälän verran lähemmäs tilanteita. ”Kuvaustilanteessa käytin D500:n 1.3 x crop modea, jolloin jäljelle jäi vielä riittävästi tiedostoa.”, selventää Mika.

Tällaisessa liikkuvassa koiraurheilussa zoomi on oikeastaan pakollinen, jotta voidaan kuvata sekä kentällä tapahtuvia lähitilanteita että tapahtumia etäisyyden päästä. Vaihtoehtoisesti jos haluaa välttää zoomin käyttöä voi kuvata kahdella rungolla.

Tarkennus

Kuvauksissa käytettiin jatkuvaa seurantatarkennusta AF-C (af-on peukalolla, eli laukaisupainikkeella otetaan vain kuva). Runko oli puolestaan säädetty group af yhdeksälle pisteellä keskitarkennuspisteen ympärille.

”Tarkennus toimi täsmällisesti pääosan ajasta, mutta varhain aamulla alkaneissa suorituksissa oli vaikeuksia saada riittävän hyvät kuvat otettua mustista koirista. Runko tarkensi todella usein hieman eteen, ja tätä ei tapahtunut muina aikoina eikä muun värisillä koirilla. Samoin kentän taustalla ollut metalliaita nappasi joitakin kertoja liikkeestä tarkennuksen itseensä, sen sijaan, että se olisi pysynyt kohteessa. Tämä ei kuitenkaan ollut iso ongelma.”, kertoo Mika. 

Sannan ja Mikan omien kuvauskokemusten mukaan runko on ominaisuuksiltaan hyvä liikkuvien kohteiden kuvaamiseen. Erityisesti nopea tarkennus toimi sarjakuvauksessa hyvin.

Kisakuvia ja kuvaajien kokemuksia

Kuva 1

Tässä kuvassa aamun ensimmäisiä noutosuorituksia, kun kentällä oli vielä aamukastetta. Lajin vauhti huomioiden suljinaikojen pitää olla yli 1/1250, jotta liike pysähtyy. Aamusta tämä tarkoitti ISO arvon nostoa 2500 (aukko 2.8-3.5). 

Suojelun SM-kilpailu Kotka - Nikon D500

Kuva 2

Mustien koirien kuvaaminen aamulla oli Nikon D 500 -kameralla ja 70-200 2.8 -objektiivilla haastellisimmat kohteet. Tässäkin tapauksessa se epätarkka kuva ( 2-3 kuvaa tuossa sarjan välissä ) tosiaan jäi sinne väliin, eli runko paikkasi todella nopeasti tarkennuksen taas kohdalleen. Sellaisia liikkeitä, missä tarkennus olisi karannut kokonaan toisaalle, ilman että ei olisi palannut takaisin, ei ollut yhtään.

Suojelun SM-kilpailu Kotka, musta koira - Nikon D500

Kuva 3

Tämä kuva on urheilukentän juoksuradan kohdalta, ja maalimies koiran kanssa on melkolailla keskellä kenttää. Taustalla näkyvä metalliaita vei tarkennuksen välillä itseensä.

Suojelun SM-kilpailu Kotka, keskellä kentää - Nikon D500

Kuva 4

Tässä lajinomainen kuva, missä tuo korkea sarjakuvanopeus on valttia. Koiran hyppy maalimiehen hihaan on sen verran nopea, matalalla sarjakuvatahdilla koira on joko vielä lähtökuopissa, tai sitten jo hihassa kiinni. Juuri tämänlaisia kuvia olisi syntynyt muutamia enemmän, jos käytössä olisi ollut D500:n oma akkukahva.

Suojelun SM-kilpailu Kotka, sarjakuvanopeus - Nikon D500

 

Tutustu tarkemmin Nikon D500 -järjestelmäkameraan ja sen lisävarusteihin Rajala verkkokaupassa.

Tutustu tuotteeseen »