23.4.2020

Miten luoda parempia Youtube-videoita? Haastattelussa tubettaja Teppo Haapoja

Teppo Haapoja on suomalais-kanadalainen video- ja valokuvaaja, jonka taidolla tehdyt videot ovat kasvattaneet hänen YouTube-kanavansa 60 000 seuraajaan. Kanavan suosion ymmärtää helposti; siellä ei pelkästään ole upeasti kuvattua ja leikattua materiaalia, vaan videot myös opastavat laajasti kuvaamisen ja luovan bisneksen saloihin. Haastattelimme Teppoa kysyen, mitkä ovat hänen vinkkinsä tubettamisesta haaveileville kuvaajille, joita oma kanava kiinnostaa.

TeppoHaapoja9

Miten neuvoisit jotakuta, joka on vasta aloittamassa omaa tubettamistaan?

Neuvoni on yksinkertaisesti: ALOITA! Monet haaveilevat oman kanavan aloittamisesta, mutta eivät koskaan tee sitä – he luovat itselleen niin paljon painetta olla täydellinen, että pelko estää aloittamisen. Luultavasti ensimmäinen tekemäsi video tulee olemaan huonoin tekemäsi video, joten on parempi vain yksinkertaisesti tarttua toimeen. Sitten se on pois päiväjärjestyksestä. Aloita tuottamalla videoita säännöllisesti ja kuukausien kuluessa huomaat tulleesi paremmaksi YouTube-sisällön luojaksi ihan vain siitä syystä, että olet tuottanut sisältöä.

Mikä on neuvosi hänelle, joka haluaisi viedä kanavansa toiselle tasolle?

Avain on tarinankerronnan oppiminen. Vaikka tuottaisit kuinka korkealaatuista videosisältöä, ilman tarinaa se ei tempaa yleisöä mukaansa. Jos miettii esimerkkinä vaikkapa Casey Neistatia – hän ei ehkä ole teknisesti paras videontekijä, mutta hän on loistava tarinankertoja. Siksi ihmiset yksinkertaisesti rakastavat hänen sisältöjään.

Mikä oli sinulle se käännekohta, kun huomasit kanavasi kasvavan ja nousevan seuraavalle tasolle?

Syksy 2019 tuntui minusta suurimmalta käännekohdalta YouTube-sisällön luojana. Ennen sitä tavoitteeni oli vain ollut luoda yksi video viikossa, mutta usein tuntui, että pakotin itseni videon tekoon vain tuon tavoitteen sanelemana – en oikeasti ottanut videoille sitä aikaa, minkä aidosti upeat videot vaativat. Kamppailin löytääkseni aikaa luoda hyvää sisältöä, sillä olin yhtä aikaa töissä, opiskelin ja ylläpidin kanavaani. Viime syksynä viimein pystyin keskittymään vain kanavaani ja sain tehtyä vähintään kaksi videota viikossa – joiden sisältö oli myös paljon laadukkaampaa kuin aiemmin.

Mitkä ovat sinun vinkkisi ja tärkeimmät neuvot parempilaatuisten videoiden tekoon?

Opettele valon ja kuvakomposition hyödyntäminen. Ihmiset keskittyvät liian usein vain kalustoon ja siihen, millainen kamera heidän pitäisi ostaa – sen sijaan kannattaisi mieluummin panostaa valon ja komposition opetteluun. Totuus on, että jollet osaa videokuvauksen perustaitoja, ei ole merkitystä, millainen kamera on käytössä – videot eivät vain tule onnistumaan!

TeppoHaapoja5

Millaisella kalustolla kuvaat itse nykyisin?

Minun pääkalustoni on nyt Canon EOS R -kamera ja Canon RF 15-35mm F2.8 - linssi. Jos tarvitsen vielä valovoimaisemman ja syväterävyydeltä lyhyemmän linssin, käytän Sigma 35mm 1.4 -linssiä ja Canon RF 85mm 1.2  -linssiä. Ilmakuvaukseen käytän DJI Mavic Airia, pidän todella siitä, kuinka pieni ja kompakti kopterikamera se on. Mikkinä käytän Rode Video Mic Prota ja Joby Gorilla Podia vloggaamiseen. Studioni valaistukseen käytän Aputure 120 D:tä ja Light domea, sekä mainioita Aputure RGB-valoja. 

 

Onko sinulla joitain niksejä, joita käytät kuvatessasi ja editoidessasi videoitasi?

Kuvaamisen suhteen en ole paras antamaan mitään ihmeellisiä niksejä. Usein tietyt niksit ovat vain kausittaisia trendejä, jotka menevät pian pois muodista. Rohkaisen yksinkertaisesti opettelemaan kuvaamisen mahdollisimman hyvin, toisin sanoen hyödyntämään vallitsevaa valoa sekä kuvakompositiota tarinankerronnassa.

Editoinnissa tärkeimpiä ovat usein ne viimeiset askeleet, jotka lopulta tekevät seiskan videosta täyden kympin videon. Näitä ovat esimerkiksi äänisuunnittelu ja värinmäärittely, jotka usein jäävät tekemättä – vaikka juuri ne saavat videon todella eloon!

TeppoHaapoja2.5

Mistä saat ideasi videoihisi?

Kirjoitan koko ajan ylös ideoitani puhelimeni tiedostoon. Aina kun saan idean – oli se hyvä tai huono – kirjoitan sen ylös, jotta minulla on idealista, josta voin poimia aiheen seuraavaan videooni. Tällaisia ideoita voivat olla erilaiset arvostelut ja vertailut, tutoriaalit, luovan bisneksen vinkit, vloggausideat tai vain rohkaisuvideot. 

 

Kuinka paljon käytät keskimääräisesti aikaa editointiin – verrattuna kuvaamisaikaan?

Se riippuu paljon siitä, millaista videota työstän ja siitä kuinka paljon kuvamateriaalia videoon tarvitaan. Suurimman osan videoista kuvaan kuitenkin noin 2–4 tunnissa. Editointiin menee 4–8 tuntia.

 

Mikä on mielestäsi menestyvän vloggarin tärkein ominaisuus? Millaisista videoista saat itse inspiraatiota?

Mielestäni vloggarille on tärkeintä olla oma itsensä ja löytää oma äänensä. Ei ole mitään kamalampaa kuin se, että näkee jonkun yrittävän olla seuraava Peter Mckinnon – sillä on päivänselvää, ettei hän tietenkään ole Peter Mckinnon. Kaikista rohkaisevinta ja vapauttavinta on oivaltaa, että et voi olla Peter Mckinnon –  ja samalla oivaltaa, ettei kukaan muu voi myöskään olla Teppo Haapoja. Olen ainoa Teppo Haapoja tällä planeetalla, joten yhtä hyvin voin vain olla oma itseni. 

TeppoHaapoja12

Mikä on sinusta parasta YouTube-videoiden teossa? Mistä nautit eniten?

Parasta YouTube-videoiden teossa on toisten ihmisten auttaminen. Rakastan sitä, että voin videoiden kautta opettaa tuoreita valokuvaajia ja videontekijöitä – eikä pelkästään siinä, miten tulla paremmiksi kuvaajiksi, vaan myös siinä miten ohjata luovaa bisnestään paremmin. En yhtään pidä  “kärsivän taiteilijan” syndroomasta, joka monilla luovilla tekijöillä on. Haluan avata heidän silmänsä sille, että voit myös tienata tekemällä sitä mitä rakastat, kunhan opit bisnespuolen paremmin. Joten lempijuttuni taitaa olla yhtä lailla kuvaajien ja luovien tekijöiden yhteisöön panostaminen – kanavani rinnalla. 

Katso tästä Teppo Haapojan ja Rajalan upea yhteistyövlogi Norjasta.

 

tutustu verkkokaupan tuotteisiin