4.12.2018

Miten valita sopiva kameralaukku?

Kameralaukku kannattaa valita kamerakoon ja linssivalikoiman perusteella sekä käyttötarkoituksen mukaan. Kameralaukkuja löytyy ammattilaislaukuista pieniin pokkarikokoihin ja täysin vesitiiviisiin mallistoihin.

Kameralaukun valintaan vaikuttavat ominaisuudet

Kameralaukun ulkonäkö

Kameralaukkua valittaessa ulkonäkö on yksi tärkeistä kriteereistä. Osa kuvaajista haluaa kameralaukun olevan tyyliltään sopiva. Kuitenkin suurelle osalle kuvaajista on tärkeää, että kameralaukku näyttäisi ulkoisesti enemmän tavalliselta repulta tai olkalaukulta. Näin varkaat eivät pääse niin helposti jyvälle laukun sisällöstä.

Sääsuojaus 

Ulkoilmassa kuvattaessa kuvaaja joutuu usein vaihtelevien sääolosuhteiden armoille. Siksi kameralaukun materiaalin säänkestävyys ja muun muassa erillinen sadesuojus ovat tärkeitä ominaisuuksia kameralaukkua valittaessa.

Muunneltavuus

Jokaisen kuvaajan kalusto on vähän erilainen ja kuvauskalustoa päivitetään ajan mittaan uuteen. Kameralaukun muunneltavuus on yksi ominaisuus, jota kuvaajat arvostavat. Kun kameralaukun sisäosan rakennetta ja jaottelua voi muuttaa helposti, on kameralaukku myös pitkäikäisempi investointi.

Toiminnallisuus

Kameralaukun toiminnallisuus ja käytettävyys ovat tärkeitä valintaan vaikuttavia kriteerejä. Kun kameralaukku on sellainen, että niin kamera kuin eri lisävarusteet ja tarvikkeet löytävät oikeat paikkansa helposti, on itse kuvaaminenkin huomattavasti mukavampaa.

Tämä artikkeli kokoaa tärkeimmät kysymykset ennen laukkuhankintaa ja esittelee kuusi kameralaukkujen kestosuosikkia sekä kolme kiinnostavaa uutuutta.Näin löydät itsellesi sopivan kameralaukun

Hyvän laukun löytää helpoiten juttelemalla Rajalan henkilökunnan kanssa ja kertomalla, millä kalustolla kuvaa sekä mihin tarkoitukseen laukun haluaa. Sen lisäksi kannattaa miettiä, mitä toiveita laukun suhteen on mielessä. Ainakin nämä asiat tulee ottaa huomioon:

1. Käytätkö kuvatessa jalustaa, salamalaitteita, millaista optiikkaa?
2. Haluatko mieluummin repun vai olkalaukun?
3. Mikä kamera on käytössäsi vai onko mukana ehkä kaksi kameraa?
4. Tuleeko samaan laukkuun mahtua pädi tai läppäri – entä minkä kokoinen on läppärisi?
5. Kuvaatko keikkaa studioilla vai liikutko luonnossa?
6. Onko laukun mahduttava käsimatkatavaroihin lentokoneessa?
7. Kuvaatko haastavissa sääolosuhteissa?
8. Haluatko laukun, joka ei näytä kameralaukulta?

 

Kestosuosikit

 

manfrotto-esselntial-holster-s_1

1. Manfrotto Essential Holster S -laukku

Manfrotton Essential Holster S sopii kaikille keskikoon järkkäreille perusoptiikan tai kiinteän polttovälin objektiivin kanssa. Se on kevyt laukku, jonka design on yksinkertainen ja hillitty. Laukku suojaa kameraa ja on helppokäyttöinen – se on helppo laittaa kameroineen isompaan laukkuun, jolloin se suojaa kameraa lialta ja pölyltä muiden tavaroiden joukossa.

Holsterin saa kiinnitettyä myös vyölle, jos esimerkiksi trekkaa tai laskettelee. Laukku sopii moneen menoon ja tyyliin ajattomuutensa vuoksi.

 

 

billingham-hadley-digital-canvas-black-kameralaukku

2. Billingham Hadley Digital -laukku

Billingham Hadley Digital sopii hyvin yleislaukuksi tai city-laukuksi tai pienelle järkkärille. Jokainen Billingham Hadley -laukku on laadukas ja kestävä, mikä tekee siitä ekologisen hankinnan. Laukku on klassinen, ylellinen ja tyyliltään ajaton. Laukkua saa mustana ja khakin sävyssä.

Billingham on 70-luvulta lähtien valmistanut näitä jo klassikoiksi muotoutuneita laukkuja. Yhä löytyy kuvaajia, joilla on käytössään 70-luvulla hankittu "billari" – ja he ovat ilmeisen ylpeitä laukuistaan. Billingham Digitalia ostetaan niin kameralaukuksi kuin pieneksi city-laukuksi, sen kanssa voi mennä niin kentälle kuvaamaan kuin vaikka yökerhoon.

 

 

tenba_dna_10_23. Tenba DNA 10 -laukku

Tenban kaikissa DNA -laukuissa on viiden vuoden takuu ja niiden mukana tulee sääsuoja. Laukun insertin saa irroitettua kokonaan laukusta, joten se on helppo pitää puhtaana – ja laukkua voi yhtä hyvin tarpeen tullen käyttää myös tavallisena laukkuna. Tenbat eivät näytä kameralaukuilta vaan kulkevat mukana missä vaan.

Tenboissa on myös easy access -pääsy laukkuun yläläpän läpi, jolloin itse läppää ei tarvitse joka kerrata avata. Pienet klipsit helpottavat laukun käyttöä myös vaikkapa käsineet kädessä. Laukun läpän tarrakiinnitys on hiljainen, jolloin sitä on miellyttävämpi käsitellä hiljaisissa tiloissa kuten kirkoissa tai luonnossa kuvatessa.

Tenba DNA 10 -laukkukokoon solahtavat helposti kaikki järkkärit, peruslinssi, toinen linssi sekä pädi.  Laukun sivutaskuun saa lisäksi juomapullon tai sateenvarjon. Lisäksi DNA- tuoteperheestä on saatavilla myös kolmea muuta kokoa.

 


tamrac-corona-26-backpack_14.Tamrac Corona 26 -reppu

Tamracin Corona on reppu johon menee ison kennokoon järkkäri sekä 3-5 linssiä kamerasta riippuen sekä salamalaitteet. Repulla on viiden vuoden takuu, siitä löytyy sadesuoja (irrallinen) ja laukun saa myös "sling modeen",  jolloin laukkua voi käyttää kätevästi sekä kuljetus- että kuvauslaukkuna.

Laukku rakenteeltaan kevyt, sen voi helposti ottaa lentokoneeseen, ja siihen saa mahtumaan myös 15-tuumaisen läppärin. Ulkonäöltään reppu on hyvin yksinkertainen ja neutraali. Myös jalustan saa kiinnitettyä mukaan tähän reppuun. Tamrac Corona sopii kaikille kuvaajille, jotka haluavat matkata ketterästi, mutta monipuolisen kaluston kanssa.

Coronaa löytyy myös yksi pienempi koko, Tamrac Corona 20.

 


benro-rges10bk-ranger-es10_2

 

5. Benro Ranger ES10 -laukku

Benro Ranger 10 on kätevä laukku pienemmille järkkäreille tai peilittömille mikrojärjestelmäkameroille. Laukkuun saa erikseen sadesuojan ja laukku kulkee mukana helposti tilanteessa kuin tilanteessa. Laukun saa myös kiinnitettyä vyötäisille. Laukku sopii kaikille kuvausta harrastaville, jotka tahtovat kestävän, kevyen ja toimivan ratkaisun.

 

 

 

 

tenba_byob_9_2

6. Tenba BYOB 9 camera insert

Tenba BYOB -insertit sopivat merkistä riippumatta kaikille kameroille. Ne ovat helppoja, sisältä muunneltavia, ja niitä löytyy kolmea eri kokoa. BYOB-inserttejä voi käyttää minkä tahansa laukun sisustana, jos haluaa muuntaa jo olemassaolevan laukkunsa kätevästi kameralaukuksi –  tällöin voi kulkea todella huomaamattomana kuvaamassa missä päin maailmaa tahansa

Tenba BYOB sopii kenelle tahansa, tosin koonsa puolesta niihin mahtuvat vain järkkärit perusoptiikoiden kanssa – luontokuvaukseen tarvittavat teleobjektiivit eivät enää näihin uppoa. BYOB 9:een mahtuu DSLR- tai mikrojärjestelmäkamera ja 2-3 objektiivia sekä lisävarusteita. Insert tuo kameralaukun suojaa ja se muotoutuu helposti minkä tahansa laukun tai repun muotoon.

 

Uutuudet:

 

shimoda-explore-40-blue-nights_1

 

1. Shimoda Explore -reppumallisto

Shimoda Explore on monipuolinen ja kiinnostava uusi reppumallisto, jossa on kaksi kokoa; 40L sekä 60L, kahdessa eri sävyssä.

Reppumalliston idea on perustuu sille, että reppuun ostetaan insert-laukku (kahta eri kokoa), sadesuoja sekä varustepussi  erikseen. Shimodat ovat erittäin kevyitä ja sääsuojattuja reppuja. 

 

billingham_one_black

2. Billingham Hadley One -laukku

Täysin erilainen laukku-uutuus on Billinghamin Hadley One kameralaukku, jonka uudenlainen design nahkaisine yksityiskohtineen huokuu ajattomuutta. Billingham Hadley One sopii DSLR- tai mikrojärjestelmäkameralle.

Laukussa on irrotettava pehmustettu kamerainsertti ja erillinen tasku, johon mahtuu esimerkiksi 13-tuumainen kannettava tietokone. Laukun sivuihin on lisätty pehmusteita suojaamaan kamerakalustoa. Tukevan rakenteen ansiosta laukku pitää hyvin muotonsa tyhjänäkin. Kestävä ja vettähylkivää FibreNyte -materiaalia ei tarvitse erikseen suojata suoja-aineilla.

 

 

tenba_5x53_pouch_1

3. Tenba -suojapussit

Suhteellisen uusi tuoteryhmä on myös Tenban objektiivin suojapussit, joita saa neljässä eri koossa. Näitä suojapusseja myydään myös kameroiden suojaksi, ei ainoastaan optiikoiden. Pusseihin sujahtaa helposti niin eri kokoiset optiikat, pienemmät mikrojärkkärit sekä kämmenkoon videokamerat.

 

 

 

 

Myymälään kannattaa ottaa kuvauskalusto mukaan laukkua ostaessa

 

Paras ohje on ottaa myymälään laukkuun tuleva kalusto mukaan, jolloin pääsee kokeilemaan käytännössä laukun sujuvuuden ja muunneltavuuden paikan päällä.

“Hyvä kameralaukku on useimmiten simppeli, mutta monikäyttöinen. Laukun valintaan kannattaa panostaa, ja kysyä apua meiltä Rajalan henkilökunnalta, jollei ole itse varma, millainen laukku palvelisi parhaiten”, Rajalan Raita Jalander rohkaisee.

Monilla saattaa myös olla aiemmista laukuista hyviä tai huonoja kokemuksia – ja siten uuden laukun hankinnassa etsitään joko selkeää muutosta tai hyväksi havaittuja, tuttuja ominaisuuksia.

Niin mallistot kuin kameratkin kuitenkin muuttuvat ja kehittyvät, joten Rajalan henkilökunnalta kysyminen kannattaa aina  – ennen lopullista ostopäätöstä.

 

Tutustu laukkuvalikoimaan »