3.3.2014

Monta näkökulmaa yhteen kuvaan - Ohjeita kollaasin tekoon

Kollaasi on tekniikka, jossa erilaisia materiaaleja yhdistetään samaan teokseen. Nimi tulee ranskan verbistä coller (liimata) ja tekniikka on syntynyt 1900-luvun alun kubistien parissa, valistaa Wikipedia.

Valokuvataidekin osaa katsoa aihetta samanaikaisesti monesta näkökulmasta. Lajin pioneereja ovat Man Ray ja John Heartfield, jotka loivat fotomontaasi-käsitteen. Heidän kollaasinsa muodostuivat yleensä päällekkäisistä valotuksista ja pimiössä syntyneistä kuvamanipulaatioista.

Rinnakkain ovat kuviaan asetelleet ansiokkaasti mm. englantilainen kuvataiteilija David Hockney ja meillä Suomessa Kari Riipinen. Molemmat synnyttivät suuria teoksia liimamalla yhteen satoja Polaroid-kuvia.

Nopean tien kollaasiin kaikille tarjoaa Googlen ilmainen Picasa-kuvankäsittelyohjelma. Sen kollaasi-toiminnolla voi koostaa omista kuvista monen tyylisiä yhdistelmiä. Ne voivat tiivistää yhteen kuvaan niin perhejuhlat kuin matkakertomuksen....tai oman näkökulman monta tasoa.

Kuvakertomus tapahtumista Peipsi-järven kevätjäillä
Kuvakertomus tapahtumista Peipsi-järven kevätjäillä tiivistyi yhteen kuvaan Picasa-kuvankäsittelyohjelman Mosaiikki-vaihtoehdolla. Se asetteli valitut kuvat automattisesti yhteen.

 

Mosaiikki-kollaasi Peipsi-järveltä
Mosaiikki-kollaasin viehätys on siinä, että sanoma saa eri painotuksen pienilläkin muutoksilla. Picassa se onnistuu Sekoita kuvat-toiminnolla, joka tarjoaa kymmeniä eri järjestysvaihtoehtoja.

 

Kuvataiteilijat ovat perinteisesti käyttäneet kollaaseissaan painokuvia, pahvia, kankaita, hiekkaa, jouhia, puuta, esineitä...

Me voimme luoda ne omista kuvistamme.

Kuvakertomus Juhannusyön tapahtumista suolammen rannallaKuvakertomus Juhannusyön tapahtumista suolammen rannalla syntyi Picasan Kollaasi-toiminnon Kuvakeko-vaihtoehdolla. Satunnaisesti järjestyvän kuvajoukon taustaksi voi valita haluamansa värin tai kuvan, kuten tässä.

  

Valitset vain Picasan kuvakirjastosta haluamasi kuvat
Helppoa kuin... Valitset vain Picasan kuvakirjastosta (Muodostuu automaattisesti koneellasi olevista kuvista, kun otat ohjelman käyttöön) haluamasi kuvat ja painat niiden yläpuolella olevaa Luo kuvakollaasi -painiketta (violetti ympyrä).

 

Luo kollaasi
Luo kollaasi -painalluksen jälkeen aukeaa Asetukset-valikko, josta voit valita kuusi eri kollaasimuotoa ja niistä edelleen satoja omia vaihtoehtoja. Kun olet tyytyväinen luomukseesi, paina Asetusvalikon Luo kollaasi-painiketta, jolloin ohjelma toteuttaa halutun yhdistelmän. Kuvan tallennus tapahtuu Kuvakirjaston alapuolella olevalla Vie-komennolla, jonka alavalikosta voi valita laadun (Enintään = paras) ja kuvakoon. Suurimmillaan (alkuperäinen) kollaasi tallentuu 5120x3412 pikselin kokoisena, josta irtoaa hyvin yli puolimetrinenkin suurennos. Oheiset kuvat pienensin siitä Photoshopissa 1920x1020 pikselin kokoon ja tallensin ne jpeg-pakkaustasolla 9, jolloin tiedosto kutistui noin 600 Kt -kokoon. Sellaisena kuva mahtuu kaikkien sähköpostiin, mutta välittää tunnelmat riittävän tarkasti. Tässä kuvat eiintyvät noin tuhannen pikselin levyisenä.

 

Myös monista kamerapuhelimista löytyy kollaasin luontiohjelmaMyös monista kamerapuhelimista löytyy kollaasin luontiohjelma. Itse olen jäänyt Lumia 1020:n Nokia Creative Studio -sovelluksen koukkuun, jolla voi liittää yhteen 2–4 ottamaansa kuvaa. Bussi- ja junamatkat yms. joutohetket kuluvat nykyään rattoisasti "kollaasipasianssia" pelaten. Hauska kokeilla niin kuvien kuin niiden osien yhteensopivuutta. Vaihtoehtoja on loputtomasti.

 

Rajala Pro Shop verkkokaupasta löydät kameroita, tarvikkeita ja koulutuksia jokaiseen tilanteeseen.

Tutustu verkkokaupan tuotteisiin »