24.4.2018

Näin teet upean kuvakirjan omista valokuvista

Miltä tuntui rantatuuli lomareissulla? Ketkä olivat paikalla viime kesän perhejuhlissa? Moniin menneisiin hetkiin voi olla vaikeaa palata, mutta kuvakirja on yksi hyvä tapa palauttaa mieleen hetkiä ja muistoja.

Haastattelimme Rajala Pro Shopin Mikko Erä-Eskoa ja kysyimme häneltä vinkkejä kuvakirjan tekoon.

Rajala kuvakirja ohje

Kuvakirja on parhaimmillaan tarina


Vaikka kuvakirja toimii samalla eräänlaisena kuva-albumina, on kuvakirja parhaimmillaan myös tarina. Siksi esimerkiksi kuvakirjaan tulevat kuvat, niiden järjestys ja kuvatekstit on hyvä ”punoa” yhtenäiseksi tarinaksi. Tällöin kuvakirjaa on helppo selata myös sellaisen, joka ei ole ollut kuvien ottohetkellä paikalla.

 

Vinkkejä kuvakirjan tekoon

Käytä aikaa kuvien valintaan

Kuvakirjaan tulevien kuvien valintaan kannattaa panostaa. Etenkin jos kuvia on paljon, on hyvä valita parhaat otokset etukäteen. "Esimerkiksi Rajalan A4-kuvakirjassa sivujen määrä on minimissään 40 (maksimimäärä 100 sivua), joten on hyvä valita riittävä määrä kuvia, tehdä niistä tietokoneelle oma kansionsa ja tuoda ne kerralla kuvakirjaohjelmaan", ohjeistaa Mikko Erä-Esko.

Mielipiteitä on monia, mutta monesti on hyvä käydä kuvia läpi tietokoneella ja valita kuvakirjaan tulevat kuvat. Varmista, että kuvat ovat aikajärjestyksessä, tämä helpottaa myös itse kuvakirjan koostamista.

Kuvia valitessa on hyvä varmistaa, että kuvien laatu on riittävä. Esimerkiksi Rajala Pro Shopin kuvakirjaohjelma ilmoittaa automaattisesti, jos valitun kuvan laatu ei ole tarvittavalla tasolla. Huonolaatuinen kuva tulostuu kuvakirjaan epätarkkana ja suttuisena.

Uskalla kokeilla erilaisia kuvia koostaessasi kuvakirjaa. Jos teet kuvakirjaa värikuvista, sopivin välein esiintuodut mustavalkokuvat luovat vaihtelua.

 

Varmista kuvien riittävä laatu

Kuten mainittua, kuvien laadun olessa liian heikko, ilmoittavat kuvatuotteiden suunnitteluohjelmat yleensä tästä automaattisesti. Yleisesti suositeltava minimiresoluutio kuvatuotteille on noin 1800 x 1200 pikseliä. 

Mikko Erä-Esko antaa hyvän käytännön vinkin kuvien laadun nopeaan tarkistukseen. "Jos kuvan resoluution tarkistaminen tiedostosta tuntuu hankalalta, avaa kuva tietokoneellasi koko näytön kokoiseksi. Tällöin pystyt tarkistamaan riittääkö kuvan tarkkuus vai onko kuvassa havaittavissa epätarkkuuksia", kertoo Erä-Esko.

"Nykyään printattu kuva on harvinaisuus. Kuvamme ovat digitaalisessa muodossa ja ne unohtuvat helposti tietokoneiden kovalevyille pölyttymään. Kuvakirja onkin  oiva tapa tallentaa kuvia muotoon, jossa niihin tulee myös helpommin palattua."

Mikko Erä-Esko, Rajala Pro Shop

 

Kuvakirjan kuvien asettelu

Lisää luonnetta kuvien asemoinnilla

 

Leikittele kuvien kooilla ja asettelulla. Älä yritä tunkea yhteen sivuun suurta määrää kuvia. Kokeile myös vaihdella eri sivujen kuvamääriä ja -muotoa. Näin kuvakirjan ulkoasusta tulee entistä kiinnostavampi. Rajaa kuvia tarvittaessa, näin saat kuvien ”rytmin” napakammaksi.

Kuvien rajauksen osalta ei Erä-Eskon mukaan kannata liikaa stressata ennen kuvan tuomista itse kuvakirjaohjelmaan. "Ohjelma näyttää realistisesti sen miltä kuvan rajaus tulee lopullisessakin kirjassa näyttämään", kommentoi Erä-Esko.

Tekstit ja tehosteet tekevät kuvakirjasta tarinan

Tekstien avulla pystyt luomaan kuvakirjaan tarinallisuutta. Voit lisätä kuvatekstiin esimerkiksi tarinan mitä kuvassa tapahtuu tai missä kuva on otettu. Tekstit ovat hyvä muistiapu itselle ja muiden selatessa kuvakirjaa, pysyvät he paremmin kärryillä missä mennään.

Erä-Esko nostaa esiin myös Rajalan kuvakirjaohjelmassa olevat erilaiset suotimet eli filtterit, joilla kuviin saadaan erilaista fiilistä ilman varsinaisen kuvatiedoston muokkaamista.

Käytä tehosteita (kuten taustavärejä, koristeluja ja symboleita) rohkeasti, mutta harkiten. Kuvien tulee kuitenkin olla pääroolissa kuvakirjaa tehtäessä.

 

Kuvakirjan koko

Kuvakirjoja on olemassa erikokoisia, myös asettelultaan sekä pysty- että vaakamallisia kirjoja. Vaikkakin kuvakirjan koko on enemmänkin makuasia, vaikuttavat sekä kuvakirjan että valokuvien koko (vaaka / pysty) suhteellisen paljon kuvien ja tekstien asetteluun.

Rajalan kuvakirjavalikoimassa on myös laadukas, 20-sivuinen Pro valokuvakirja (30x30 cm) omilla kansikuvilla, joka tulostetaan tavallista kuvakirjaa laadukkaammalle paperille. Pro valokuvakirjan osalta Erä-Esko nostaa esiin kirjan neliönmallisen muodon yhtenä etuna.

"Neliönmuotoinen kirja antaa upean mahdollisuuden lisätä yksi valokuva koko aukeamalle, joka lisää näyttävyyttä. Toisaalta tämä muoto vaatii myös kuvakirjan tekijältä hieman enemmän ymmärrystä kuvien koon muokkaamisesta", kertoo Erä-Esko.

Rajala 30x30 cm Pro valokuvakirja
30x30 cm Pro valokuvakirja aukeama.

 

Yhteenveto: 4 vinkkiä kuvakirjan laadintaan

  1. Käytä tarpeeksi aikaa kuvien valintaan. Esimerkiksi matkakuvissa voi olla hyvä pitää kuvat aika- tai tapahtumajärjestyksessä. Näin kuvakirjan selailu on helpompaa.
  2. Varmista, että kuvien laatu ja rajaukset ovat kunnossa.
  3. Kokeile rohkeasti kuvien erilaista asettelua.
  4. Lisää kuvakirjaan tekstejä ja tehosteita. Anna kuitenkin kuvien olla pääroolissa.

kaikki kuvakirjat