28.6.2020

Vinkit Nifty Fiftyn hyödyntämiseen

Kokonsa puolesta Canon EF 50mm f/1.8 STM -objektiivi on erittäin monipuolinen. Se kulkee vaivattomasti mukana kameralaukussa tai kameraan kiinnitettynä ja sopii niin potretti- kuin katukuvaukseenkin. Se löytyy jo monen kuvaajan kameralaukusta ja tarjoaa alotteleville harrastajille kivuttoman ensikosketuksen kiinteiden prime-objektiivien maailmaan. Miten tästä "nifty fifty"-objektiivista saa kaiken hyödyn irti?

Käytä täyttä aukkoa maltilla

F/1.8 toki houkuttelee, mutta täydellä aukolla terävyysalue muuttuu niin pieneksi, että tarkennus voi olla vaikea saada kohdalleen etenkin käsivaralta kuvatessa. Esimerkiksi potrettikuvauksessa pyritään tarkentamaan kohteen silmään, kuitenkin F/1.8 -aukolla kuvatessa tarkennus eksyy helposti hieman sivuun ja terävyysalueen ollessa pieni jää silmä lopulta alueen ulkopuolelle. 

Onkin parempi käyttää hieman pienempää aukkoa ja näin varmistaa, että tarkennus osuu haluamaasi kohtaan. F/2.8 -aukolla terväyysalue on jo suurempi, mutta saat silti potrettikuvaan upean utuisen taustan, josta kohteesi erottuu kauniisti.

 

Ryhmäkuvia kuvatessa kannattaa suosia vieläkin pienempää aukkoa. Myös f/2.8 -aukolla terävyysalue on pieni ja sillä kuvatessa voi helposti päätyä tilanteeseen, jossa ryhmäkuvassa yksi henkilö on terävä ja loput sumeita. Vaikka objektiivi onkin valovoimainen, älä silti arastele käyttää pienempää aukkoa, kun tilanne sitä vaatii.

 

scott-gummerson-2sJVvank_to-unsplash

 

Muista tarkennusetäisyys

Objektiivin pieni koko, keveys ja kaunis bokeh houkuttaa helposti menemään lähemmäksi kohdetta, mutta pysyttele kuitenkin riittävän etäällä. Canon EF 50mm f/1.8 -objektiivin tarkennusetäisyys on kuitenkin jopa 45cm. Lähikuvia varten kannattaa erikseen tutustua macro-objektiiveihin tai loittorenkaisiin.

 

Kokeile erilaisia kuvakulmia

Moni on tottunut zoom-objektiivien helppouteen, mutta kiinteällä objektiivilla kuvatessa toimivan kuvauskulman löytäminen voi vaatia hieman työtä. Liiku siis rohkeasti kohteesi ympärillä, ota etäisyyttä ja kokeile, miltä etäisyydeltä saat aikaan haluamasi vaikutelman. 

 

guillaume-briard-G-5qymA8ESQ-unsplash


Käytä nopeampaa suljinaikaa

Suuri aukko mahdollistaa myös nopeampien suljinaikojen hyödyntämisen. Esimerkiksi lapsia ja lemmikkejä kuvatessa ainakin 1/200 -suljinaika olisi suositeltava, nopeampikin aika on hyödyksi, mikäli kohteesi on kovin liikkuvainen.

 

ISO-arvon nostaminen ei usein houkuttele mahdollisen rakeisuuden vuoksi, mutta se voi silti olla parempi vaihtoehto, kuin täydellä f/1.8 -aukolla kuvaaminen. Nosta rohkeasti ISO-arvoa saadaksesi haluamasi suljinaika, mutta hyödynnä täyttä aukkoa maltillisesti. 

 

  50mm_hero


Hanki omasi ja tutustu kiinteiden prime-objektiivien maailmaan!

Verkkokauppaan »