20.8.2018

Oona Kivelää MM-kisoissa kuvannut Oskari Ranta: Koen tankotanssin enemmän taiteenlajina kuin urheiluna

Sirkusesityksiä paljon kuvannut Oskari Ranta kävi Espanjan Tarragonassa kuvaamassa nelinkertaista tankotanssin maailmanmestaria Oona Kivelää heinäkuussa järjestetyissä tankotanssin MM-kisoissa. Haastattelimme Rantaa ja pyysimme häntä kertomaan millainen tämä näyttävä laji on kuvata.

 

Itseoppinut kuvaaja ja editoija

 

20180606_191150

Oskari Ranta on harrastanut valokuvausta noin kahdeksan vuotta ja välillä hän kuvaa myös 35mm filmille, sekä Polaroid-kameroilla. Hän on kuvannut paljon sirkusesityksiä ja tutustuttuaan Oona Kivelään hän sai tältä pyynnön tulla kuvaamaan tankotanssia. Nykyisin yhä tärkeämmässä roolissa ovat myös videokuvaus ja editointi. 

”Valokuvaukseen käytän nykyään ainoastaan Canonin EOS 6D Mark II:sta. Usein mukana ei ole muuta kuin kamera, koska kuvaamme esimerkiksi tankotanssitreenejä tai workshoppeja. Mitään studiovalaistuksia ei voi kantaa mukana.”

Videokuvaukseen Ranta käyttää pääsääntöisesti Canon EOS 6D Mark II -kameraa sekä Rode Videomic Pro -mikrofonia.

”Tämän lisäksi arsenaaliimme kuuluu Sony RX-100 Mark V, Panasonic Lumix LX15, sekä muutama Gopro Hero 5 Black -kamera.”

 

 

Still-kuvista aloittanut kuvaaja on viime vuosina panostanut etenkin videokuvaukseen ja editointiin. Hän on itseoppinut kuvaaja ja editoija, joka on hyödyntänyt online-kursseja, lukenut alan kirjallisuutta ja katsonut satoja tunteja tutoriaaleja sekä kuvauksesta että editoinnista.

Oonan_kuva_(1)

 

Tankotanssissa niin stillit kuin videokuvaus tuottavat näyttävää kuvastoa

 

Siirtymä sirkuksen kuvaamisesta tankotanssin tallentamiseen on tuntunut luontevalta, sillä lajeissa on samankaltaisuuksia.

”Tankotanssia on mielenkiintoista kuvata, sillä tangolla tapahtuvat liikkeet saa upeasti taltioitua still-kuviin. Kuvaaja voi myös liikkua itse tangon ja tankoilijan ympärillä etsien eri kuvakulmia – näin videoista tulee tyylikkäämpiä.”

Rannan mielestä lajin kuvaamista helpottaa huomattavasti se, että kuvattava pysyy suhteellisen pitkään samassa paikassa tangolla ja tankostudioilla ja kisapaikoilla valotusolosuhteet ovat useimmiten hyvät.

”Itse koen tankotanssin enemmän taiteenlajina. Eritoten tankotanssin artistic-sarja on taiteellista ja lähempänä sirkusesityksiä, kuin urheilua. Näissä kuvauksissa vaaditaan kuvaajalta enemmän hereillä oloa, koska valotusolosuhteet voivat muuttua nopeasti. Esiintyjä voi myös liikkua lavalla paljon enemmän kuin sport-sarjassa, johon lähinnä kuuluvat tietyt temput, jotka pitää suorittaa ja jossa valotus pysyy samana”, Ranta kertoo.

 

Oonan_kuva_(3)

 

Tankotanssin kuningatar Oona Kivelä palasi tauon jälkeen kisoihin

 

Espanjassa heinäkuussa järjestetyt tankotanssin MM-kisat olivat ensimmäiset Rannan kuvaamat arvokisat, vaikka Kivelää hän on toki kuvannut ennenkin. Kivelä on pitänyt vuoden kilpailutauon ja tuli nyt kisoihin tunnustelemaan nykyistä tasoa, sekä omaa kuntoaan. Hän sijoittui tällä kertaa Senior Women -sarjassa viidenneksi. Tähtäimessä ovat ensi vuoden MM-kisat, jotka järjestetään Suomessa.

”Kisat kestivät kolme päivää ja kisaajia oli noin 300, joten työtä kuvaajalle riitti. Itselleni tämä oli pisin kuvauskeikka tähän mennessä, mutta kisat olivat niin mielenkiintoiset ja kuvattavaa niin paljon, ettei näinkään iso urakka lopulta tuntunut mitenkään erityisen rankalta. Kuvaukset onnistuivat hyvin ja saimme paljon kiitosta”, Ranta kertoo.

 Oonan_kuva_(2)

 

Livestream suorana nettiin laittaa niin kuvaajan kuin kaluston koville

  

MM-kisoissa Ranta kuvasi myös Poleranking.com-sivustolle livestreamia sekä taltioi kisojen yhteydessä järjestettyä Gala-show’ta.

”Livestreamin tekeminen arvokisoista on tietenkin vastuullista, sillä kaikki menevät suorana nettiin. Tällaisessa tilanteessa suurin jännityksen aihe ehkä olikin kestääkö laitteisto monta päivää kestävää kuvaussessiota. En silti koe, että MM-kisat toisivat enemmän paineita kuvaajalle, kuin mitkään muutkaan kilpailut. Työt on aina tehtävä samalla ammattitaidolla”, Ranta pohtii.

Vaihtelu on Rannan mielestä avain kehittymiseen niin video- kuin valokuvauksessa, joten uudet haasteet ovat tervetulleita.

”Videokuvauksessa kohteeni voi olla lähes mikä tahansa. Vlog-videot, tapahtumien kuvaus, luonto tai kaupungit, livestream, haastattelut, omat treenivideot. Aivan laidasta laitaan. Vaihtelu on mielestäni tärkeää, sillä se tuo editointiin lisää haasteita ja pitää yllä intoa opetella uutta.”

 

Rajala Pro Shop verkkokaupasta löydät kameroita ja niiden lisävarusteita jokaiseen käyttötarkoitukseen.

Tutustu verkkokaupan tuotteisiin »