27.9.2019

Parhaat Canon-objektiivit maisemakuvaukseen

Mitkä ovat parhaita objektiiveja maisemakuvaukseen? Mitkä ovat olennaisia ominausuuksia, joihin kannattaa kiinnittää huomiota maisemaobjektiivia valitessa? Entä mitkä objektiivit ovat riittävän kestäviä, että voit huoletta kuljettaa niitä mukanasi muuttuvissa olosuhteissa?

 

Canon Ambassador ja maisemakuvauksen veteraani David Noton kertoo parhaat vinkkinsä maisemaobjektiivien valintaan ja Canonin tuotespesialisti Mika Burnhill kertoo objektiivien teknisistä ominaisuuksista ja siitä, miksi juuri nämä objektiivit ovat erityisen hyviä maisemakuvausta ajatellen.

 

canon-pro-best-landscape-lenses-1-1140

Kuva: © David Noton - Canon EOS 5DS R + Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM

 

”Useimmiten kuvaan maisemakuvani Canonin EOS 5DS R-järjestelmäkameralla,” Davis kertoo, ”ja kun kuvaat korkean resoluution kuvia, tarvitset käyttöösi korkealaatuisia objektiiveja.” Kaikki Davidin valinnat ovat Canonin L-sarjan objektiiveja. Ne ovat nopeita ja niissä yhdistyvät erittäin korkealaatuiset materiaalit ja välttämättömät ominaisuudet, mukaan lukien vääristymiä vähentävän linssipinnoitteet, sääsuojaukset sekä huippuluokan kuvanvakaimet.

 

”Rakenteen laatu on tärkeä tekijä valinnassani,” David vahvistaa. ”Tehdasvalmistajien objektiivit ovat houkuttelevia hintansa puolesta, mutta jos kuvaat haastavissa paikoissa, haluat olla varma, että kalustosi on riittävän kestävä selvitäkseen kaikista olosuhteista.”

 

”Käytän kiinteäpolttovälisiä objektiiveja säännöllisesti kun kuvaan potretteja, mutta maisemakuvauksessa suosin zoom-objektiivien joustavuutta,” hän sanoo. ”Zoom-objektiivien laatu on parantunut huomattavasti ja uusimman sukupolven L-sarjan zoom-objektiivit ovat aivan yhtä hyviä, kuin kiinteän polttovälin objektiivitkin. Jos matkustan maailman kaukaisimpaan kolkkaan, haluan kalustoni olevan monipuolinen. Pidän siitä, että voin hienosäätää asetteluani zoomia käyttämällä. Lisäksi, jos kuvaat pääsääntöisesti kiinteillä objektiiveilla, vietät aivan liikaa aikaa kyyristyneenä kameralaukkusi ääreen vaihtamaan objektiiveja sen sijaan, että keskittyisit valoon, joka voi kadota silmän räpäyksessä.”

 

Tässä on listattuna Canonin parhaat objektiivit maisemakuvaukseen, alkaen laajemman kuvakulman polttoväleistä aina teleobjektiiveihin, joilla saat ikuistettua pienemmätkin yksityiskohdat pidemmänkin välimatkan päästä

 

 

16

Kuva: © David Noton - Canon EOS 5DS R + Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM

 

Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM

Paras kaiken kattava maisemaobjektiivi

”Lähden tuskin koskaan kuvaamaan ilman tätä objektiivia,” toteaa David Noton. ” Käytän tätä varmasti eniten maisemakuvissani, koska se on niin monipuolinen. Kattava polttoväli mahdollistaa laajemmat maisemakuvat, sekä yksityiskohtaisemmat zkuvat yksittäisestä kohteesta. Objektiivi on suhteellisen kompakti mukana kannettavaksi ja sen optinen suorituskyky on loistava."

 

"Jos saisin ottaa kuvausmatkalle mukaan vain yhden objektiivin, se olisi tämä.”

 

Mike Burnhill lisää: ”Tämä on fantastinen kaiken kattava ja suorituskykyinen objektiivi, jonka maine puhuu puolestaan. Sitä pidetään parhaana tämän luokan objektiivina. Nopea f/2.8 aukko mahdollistaa kuvaamisen hämärässä, mutta myös kohteen kauniin irrottamisen taustastaan. L-sarjan objektiivina sääsuojaus on erinomainen - voit olla varma, että ulkona työskennellessäsi ja sään muuttuessa tämä objektiivi toimii varmasti ja luotettavasti joka tilanteessa.”

 

 

Canon EF 70-200mm f/2.8L IS III USM

Paras Canon-objektiivi ison skaalan maisemakuviin

”Olen nyt kuvannut maisemia aiempaa enemmän pidempien polttovälien objektiiveilla.” David kertoo. ”Pidän mittakaavan vaikutelmasta, jota pidemmät objektiivit tuovat kuvaan. Jos haluat vuorien näyttävän suurilta, voit luoda tämän vaikutelman käyttämällä tele-objektiivia, puut näyttävät pikkuruisilta massiivisen vuoren rinnalla. Pidän tiukemmista graafisista sommitteluista, joita voi tele-objektiivilla saada aikaan. 70-200mm objektiivi on erinomainen myös yksityiskohtien poimimiseen maisemasta. Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM-objektiivin suuri f/2.8 aukko mahdollistaa kapean syväterävyysalueen, jota olen käyttänyt useasti. Käytän sitä myös, kun luon useammasta kuvasta koostuvia komposiittikuvia.”

 

 

17

Kuva: © David Noton - Canon EOS 5D Mark IV + Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM

 

 

Tuotespesialisti Mike toteaa Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM-objektiivin olevan toki erinomainen maisemakuvaukseen, mutta huomauttaa uuden III-version olevan paranneltu versio edeltäjästään. Hän lisää: ”Useimmat maisemakuvaajat käyttävät kuvatessaan jalustaa, mutta uuden III-version 3.5 stopin kuvanvakaaja mahdollistaa terävät kuvat myös käsivaralta. Kuten kaikissa L-sarjan objektiiveissa automaattitarkennus toimii rengastyyppisen USM-moottorin avulla todella nopeasti. Voit halutessasi välittömästi korjata tarkennusta käsin. Vettä hylkivä pinnoite pitää linssipinnat puhtaina, eikä kuvan laatua heikentäviä jälkiä pääse syntymään.”

 

 

 

Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM

Paras Canonin supertele

”Käytän maisemakuvissani usein Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM-objektiivia ja hyödynnän sen tarjoamia polttovälejä monipuolisesti. Extra-ulottuvuus aina 400mm asti on osoittautunut hyödylliseksi,” David kertoo. ”Objektiivi on kyllä maksanut itsensä takaisin moneen kertaan. Tämä on mahtava objektiivi, joka tekee todella teräviä kuvia ja on polttoväliinsä nähden hyvinkin liikuteltavissa. Kuten Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM-objektiivissa, myös tässä kuvanvakain toimii todella hyvin. Siitä on hyötyä jopa silloin, kun kova tuuli aiheuttaa vaikeuksia kameran ollessa jalustalla,” David summaa.

 

”Monet mieltävät tämän objektiivin urheilun tai villieläimien kuvaamiseen, mutta se toimii loistavasti myös maisemakuvissa,” Mike jatkaa. ”Kyse on siitä, että maisemakuvia katsotaan eri tavalla, eristämällä yksityiskohtia isommasta kokonaisuudesta. Mukava ominaisuus on myös Zoom Touch Adjustment-rengas, jonka avulla voit säätää zoomin kireyttä kuvaamasi kohteen mukaan. Sillä voit myös estää vahingossa tapahtuvat polttovälin muutokset objektiivia kallistaessa,” Mike kertoo.

 

 

18

Kuva: © David Noton - Canon EOS 5D Mark IV + Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM

 

 

Canon EF 16-35mm f/2.8L III USM

Canonin paras laajakulmainen maisemaobjektiivi

”Canon EF 16-35mm f/2.8L III USM-objektiivin polttoväli on todella käytännöllinen maisemakuvauksiin, erityisesti kun haluat kiinnittää huomiota etualalla oleviin yksityiskohtiin,” David toteaa. ”Olen käyttänyt tätä objektiivia myös yötaivaan kuvaamiseen ja f/2.8 aukko on todella olennainen, kun haluan pitää valotusajan lyhyenä nostamatta ISO-arvoa. Objektiivi on loistava laajakulmaisten tähtitaivaskuvien ottamiseen, kun haluat saada Linnunradan kunnolla näkyviin kuvassa."

 

"Tälläisissä tilanteissa sinun tulee voida luottaa siihen, että objektiivi pystyy piirtämään tarkasti reunasta reunaan.”

 

Mike lisää, että uusi Canon EF 16-35mm f/2.8 L III USM tuottaa reunasta reunaan terävämpiä kuvia, kuin edeltäjänsä. ”Se on todella terävä kaikilla polttoväleillä ja erityisen vaikuttava 16mm:ssä täydellä aukolla kuvattaessa. Myös, 16mm polttoväli mahdollistaa laajemmat kuvakulmat, kuin mitä valokuvissa on yleensä totuttu näkemään. Se toimii erityisen hyvin näkymissä joissa on paljon yksityiskohtia, kuten kaupunkikuvissa ja laajempi kuvakulma vastaa sitä, mitä omin silmin näemme.”

 

 

19

Kuva: © David Noton - Canon EOS 5DS R + Canon EF 16-35mm f/2.8L III USM

 

 

Canon TS-E 17mm f/4L ja TS-E 24mm f/3.5L II tilt-shift-objektiivit

Canonin tilt-shift-erikoisuudet

”Erikoiset Tilt-shift objektiivit mielletään usein arkkitehtuurikuvaukseen, mutta mielestäni ne toimivat hyvin myös maisemakuvauksessa,” David kertoo. ”Erityisen hyvin nämä objektiivit toimivat toisiinsa yhtyvien pystysuorien linjojen korjaamisessa. Jos esimerkiksi kuvaan laajakulmaista objektiivia käyttäen maiseman, jossa on vahva pystysuora linja, esimerkiksi puu, se tulee näyttävän nojaavan kuvan reunohin. Tämä on korjattavissa Tilt-Shift-objektiivilla. ”

 

”Käytän myös Canon TS-E 24mm f/3.5 L II-objektiiviani panorama kuvien luomiseen, voin siirtää objektiivia vasemmalle, keskelle ja oikealle, jotta saan jälkikäsittelyssä luotua laajemman panosamakuvan ja kuvat on helppo kohdistaa,” David vinkkaa.

 

20

Kuva: © David Noton - Canon EOS 5DS R +

Canon TS-E 17mm f/4L

Kuva: © David Noton - Canon EOS 5DS R +

Canon TS-E 24mm f/3.5L II

 

” Sekä Canon TS-E 17mm f/4L-, että Canon TS-E 24mm f/3.5L II –tilt-shift-objektiivit on suunniteltu tuottamaan hämmästyttävän hyvää kuvanlaatua. Linssielementit on valmistettu erittäin korkealaatuisesta lasista, joten niiden läpi valokulkee helpommin. Myös linssipinnoitteilla on saatu vääristymien määrä todella vähäiseksi,” Mike lisää.

 

Kirjoitus on alunperin julkaistu englanniksi Canonin Ambassador-blogissa. Tututstu alkuperäiseen kirjoitukseen ››

 

tutustu verkkokaupan tuotteisiin

 

canonin_viiva