15.6.2014

Pari vinkkiä kuvaamiseen merellä

Sommitellessa kannattaa huomioida, että horisontti jää keikkuvasta veneestä kuvattaessa helposti vinoon ja että kuvaa suoristettaessa se rajaantuu pienemmäksi. Jätä siis itsellesi riittävästi pelivaraa mahdollista kuvankäsittelyä varten. Horisontin voi korjata helposti jälkikäteen lähes millä hyvänsä kuvankäsittelyohjelmalla. Edellisessä postauksessa Roy neuvoo, miten tämä tapahtuu Lightroomissa.

 

Purjeet

 

Valosta ei yleensä ole pulaa, päin vastoin. Voit huoletta käyttää pientä aukkoa (eli suurta f-lukua), mikäli kaipaat kuviisi suurta syväterävyyttä. Tarkkaile kuitenkin valotusaikoja. Jos kuvaat purjeita tai muuta valkoista, kannattaa valita valotuksen korjauksesta pykälä tai pari plussaa - muuten valkoinen näyttää helposti harmaalta ja vähän tummalta. RAW-kuvia kuvaavat voivat korjata valkoisen valkoiseksi jälkeenkin päin. Valotuksen korjaus -säätö on JPG-muodossa kuvaaville ihan mahtava juttu. Canonissa se on nimeltään AV (ei kuitenkaan sama Av kuin pyörövalitsimessa, josta säädetään aukon kokoa eli aperture value -arvoa). Nikonissa ja Olympuksessa EV (exposure value) tarkoittaa samaa asetusta. Jos kuvaa jotain tummaa, valotuksen korjausta voi vastaavasti säätää miinuksen puolelle. Tämä on hyödyllistä, kun valotusaika on karata liian pitkäksi ja kuva on vaarassa tärähtää. Miinuskorjaus on muuten oiva vinkki myös RAW-muodossa kuvaaville. Valotuksen korjausta ei voi käyttää, jos kuvaa täysautomaattiasetuksella tai manuaaliasetuksella.

Kun kokeilet ensimmäisiä kertoja valotuksen korjausta, ota varmuuden vuoksi useampi kuva erilaisilla korjauksilla siihen saakka, että opit tuntemaan kamerasi ominaisuudet ja sen, kuinka paljon voit ylivalottaa ennen kuin kuva palaa puhki. Histogrammi toimii oivana apuvälineenä. Histogrammista löytyy oma postauksensa täältä.

Merellä monipuolinen zoomiobjektiivi saattaa usein olla kätevä ja kiinteän linssin ystävä taas voi huomata, ettei aina voikaan käyttää vakkarikeinoaan rajaamiseen eli siirtyä itse. Toisaalta tämä tarjoaa mahdollisuuden miettiä uusia kuvakulmia ja persoonallisia rajauksia. Merellä riittää kiinnostavaa kuvattavaa ja erilaisia muotoja. Tässä muutama tärppi: merimerkit, rantakalliot, laiturit, eläimet, kasvillisuus, erikoisen muotoiset kivet, köydet, halkopinot saunoilla, poijut, lepuuttajat.

 

Koira merillä - muista pelastusliivit

Muista pelastusliivit!

 

Rajala Pro Shop verkkokaupasta löydät kameroita, tarvikkeita ja koulutuksia jokaiseen tilanteeseen.

Tutustu verkkokaupan tuotteisiin »