29.3.2017

Peilitön järjestelmäkamera – tulevaisuuden standardi?

Kamerat ja kameratekniikka ovat käyneet läpi huikean kehityskulun viimeisten vuosien aikana. Kameroiden tekniikka on kehittynyt aina kennoista ja optiikasta lähtien, ja laadukkaiden kameroiden hintataso on laskenut sopivammaksi harrastajan ja aktiivikuvaajan kukkarolle.

Yksi viime vuosien ilmiö on ollut peilittömien järjestelmäkameroiden esiinmarssi. Mutta mikä tämä yhä useamman kuvaajan laukusta löytyvä kameratyyppi oikein on? Kysyimme asiaa Rajala Pro Shop Postitalon myymäläpäällikkö Jani Gerkmanilta.

Mikä on peilitön järjestelmäkamera?

Peilitön järjestelmäkamera on nimensä mukaisesti kamera, jossa ei ole perinteiselle järjestelmäkameralle tyypillistä peiliä kameran kennon ja objektiivin välillä. Peilittömässä kamerassa etsimenä käytetään useimmiten kameran digitaalista näyttöä. Myös perinteinen etsinaukko löytyy suurimmasta osasta peilittömiä kameroita, mutta sitä käytetään yhä harvemmin. 

Peilittömät järjestelmäkamerat ovat lyöneet itsensä läpi viime vuosina. Monet kameravalmistajat ovat tuoneet markkinoille omat peilittömät kameransa, ja tälle kameratyypille on selkeästi tilausta sekä harrastelija- että ammattilaiskuvaajien keskuudessa. 

Peilittömän kameran selkeimpänä etuna on sen kompakti koko. Kameran sisällä ei ole peiliä, joten myös kameran runko on tavallista pienempi. Pienemmästä koostaan huolimatta peilittömät kamerat eivät juurikaan häviä kuvanlaadussa perinteisille järjestelmäkameroille. 

”Jos on tarvetta saada kuvia todella isossa formaatissa, voi joissain tilanteissa perinteinen järkkäri olla parempi vaihtoehto. Toisaalta myös peilittömien järjestelmäkameroiden joukossa on useammalta valmistajalta tarjolla ns. täyden kennon kameroita”, selventää Gerkman.

Kuten perinteisissä järjestelmäkameroissa, myös peilittömien järjestelmäkameroiden kanssa on mahdollista käyttää erilaisia objektiiveja. Lisäksi peilittömiin kameroihin on saatavilla myös adaptereita, joilla voit yhdistää haluamasi objektiivin peilittömään kameraan. 

Tutustu Rajalan peilittömien järjestelmäkameroiden valikoimaan.

Peilittömät järjestelmäkamerat »

Järjestelmäkamera peilillä vai ilman?

Miltä näyttää järjestelmäkameroiden tulevaisuus? Jos katsotaan kameroiden myyntiä ja esimerkiksi eri kameravalmistajien uusia tuotelanseerauksia, on selvää, että peilittömien kameroiden suosio on kovassa kasvussa. Tämä näkyy myös ammattivalokuvaajien kameralaukuissa.

”Yhä useampi ammattikuvaaja kantaa kameralaukussaan mukana peilitöntä järjestelmäkameraa. Itse uskon, että tulevaisuudessa peilittömien kameroiden osuus sekä harrastajien että ammattilaisten keskuudessa on entistä suurempi”, arvioi Gerkman.

Siihen, kumpi kameratyyppi kannattaa valita, ei ole yksiselitteistä vastausta. Peilittömän kameran kompakti koko ja käytön helppous kiehtovat. Toisaalta monille kuvaajille on tärkeää kameran jämäkkyys ja vakaus, joka monesti toteutuu paremmin perinteisessä, hieman kooltaan isommassa järjestelmäkamerassa.

Kuten kameran valinnassa yleisestikin, kannattaa miettiä omaa käyttötarkoitusta ja sitä, mitä erityisesti kameralta ja sen ominaisuuksilta toivoo. 

Peilitön kamera – ei pelkkä kakkoskamera

Aiemmin peilittömiä järjestelmäkameroita pidettiin ennemminkin kakkoskameroina, etenkin aktiivikuvaajien keskuudessa. Kamera oli helppo ottaa mukaan esimerkiksi lomareissulle tai kantaa mukana arkipäivän tilanteita tallennettaessa. Peilittömien kameroiden tekniikan kehittyessä on moni kuvaaja ottanut peilittömän kameran jopa ensisijaiseksi kuvausvälineekseen. 

”Peilitön kamera ei jää enää kakkoskameran rooliin, vaan tulee lyömään läpi entistä isommin tämän vuoden aikana”, arvioi Gerkman.

Tutustu Rajalan peilittömien järjestelmäkameroiden valikoimaan.

Peilittömät järjestelmäkamerat »