16.4.2020

Peilitön järjestelmäkamera – tulevaisuuden standardi?

Kamerat ja kameratekniikka ovat käyneet läpi huikean kehityskulun viimeisten vuosien aikana. Kameroiden tekniikka on kehittynyt aina kennoista ja optiikasta lähtien, ja laadukkaiden kameroiden hintataso on laskenut sopivammaksi harrastajan ja aktiivikuvaajan kukkarolle.


Sen myötä on nähty myös peilittömien järjestelmäkameroiden esiinmarssi. Mitä eroa  peilillisellä ja peilittömällä järjestelmäkameralla on? Entä kumpi kannattaa omaan käyttöön valita? Canonin Olli Turtiainen vastaa
videolla näihin kysymyksiin. Videon alapuolelta voit lukea lisää peilittömän ja peilillisen kameran eroista.

 

 

 

 

Mikä on peilitön järjestelmäkamera?

Peilitön järjestelmäkamera on nimensä mukaisesti kamera, jossa ei ole perinteiselle järjestelmäkameralle tyypillistä peiliä kameran kennon ja objektiivin välillä. Peilittömässä kamerassa etsimenä käytetään useimmiten kameran digitaalista näyttöä. Myös perinteinen etsinaukko löytyy suurimmasta osasta peilittömiä kameroita, mutta sitä käytetään yhä harvemmin. 

Peilittömät järjestelmäkamerat ovat lyöneet itsensä läpi viime vuosina. Monet kameravalmistajat ovat tuoneet markkinoille omat peilittömät kameransa, ja tälle kameratyypille on selkeästi tilausta sekä harrastelija- että ammattilaiskuvaajien keskuudessa. 

 

Pelitön ja peilillinen kamera

 

Peilittömän kameran selkeimpänä etuna on sen kompakti koko. Kameran sisällä ei ole peiliä, joten myös kameran runko on tavallista pienempi. Pienemmästä koostaan huolimatta peilittömät kamerat eivät juurikaan häviä kuvanlaadussa perinteisille järjestelmäkameroille. 

”Jos on tarvetta saada kuvia todella isossa formaatissa, voi joissain tilanteissa perinteinen järkkäri olla parempi vaihtoehto. Toisaalta myös peilittömien järjestelmäkameroiden joukossa on useammalta valmistajalta tarjolla ns. täyden kennon kameroita”, selvennetään Rajala Pro Shopista.

Kuten perinteisissä järjestelmäkameroissa, myös peilittömien järjestelmäkameroiden kanssa on mahdollista käyttää erilaisia objektiiveja. Lisäksi peilittömiin kameroihin on saatavilla myös adaptereita, joilla voit yhdistää haluamasi objektiivin peilittömään kameraan. 

Tutustu Rajalan peilittömien järjestelmäkameroiden valikoimaan.

Peilittömät järjestelmäkamerat »

Järjestelmäkamera peilillä vai ilman?

Miltä näyttää järjestelmäkameroiden tulevaisuus? Jos katsotaan kameroiden myyntiä ja esimerkiksi eri kameravalmistajien uusia tuotelanseerauksia, on selvää, että peilittömien kameroiden suosio on kovassa kasvussa. Tämä näkyy myös ammattivalokuvaajien kameralaukuissa.

”Yhä useampi ammattikuvaaja kantaa kameralaukussaan mukana peilitöntä järjestelmäkameraa. Uskomme, että tulevaisuudessa peilittömien kameroiden osuus sekä harrastajien että ammattilaisten keskuudessa on entistä suurempi”, Rajala Pro Shopista arvioidaan.

Siihen, kumpi kameratyyppi kannattaa valita, ei ole yksiselitteistä vastausta. Peilittömän kameran kompakti koko ja käytön helppous kiehtovat. Toisaalta monille kuvaajille on tärkeää kameran jämäkkyys ja vakaus, joka monesti toteutuu paremmin perinteisessä, hieman kooltaan isommassa järjestelmäkamerassa.

Kuten kameran valinnassa yleisestikin, kannattaa miettiä omaa käyttötarkoitusta ja sitä, mitä erityisesti kameralta ja sen ominaisuuksilta toivoo. 

Peilitön järjestelmäkamera


Peilitön kamera – ei enää pelkkä kakkoskamera

Aluksi peilittömiä järjestelmäkameroita pidettiin ennemminkin kakkoskameroina, etenkin aktiivikuvaajien keskuudessa. Kamera oli helppo ottaa mukaan esimerkiksi lomareissulle tai kantaa mukana arkipäivän tilanteita tallennettaessa. Peilittömien kameroiden tekniikan kehittyessä on moni kuvaaja ottanut peilittömän kameran nyt jo ensisijaiseksi kuvausvälineekseen. Peilittömät kamerat ovat jakaantuneet täyden kennon ja pienemmän kennon kameroihin – aivan kuten peililliset kamerat. 

”Peilitön kamera ei jää enää kakkoskameran rooliin, vaan sen on lyönyt itsensä läpi myös ammattilaisen ykköskamerana”, Rajala Pro Shopista todetaan.

Tutustu Rajalan peilittömien järjestelmäkameroiden valikoimaan.

Peilittömät järjestelmäkamerat »