26.9.2020

Peilitön järjestelmäkamera - vinkit kameran valintaan

Peilittömät järjestelmäkamerat ovat löytäneet tiensä yhä useamman harrastajan kuin ammattilaisenkin kameralaukkuun. Keräsimme yhteen asioita, joita peilittömän järjestelmäkameran hankintaa suunnittelevan on hyvä huomioida vertaillessaan eri vaihtoehtoja.

Sanotaan, että paras kamera on se, joka kulkee mukanasi. Peilittömien järjestelmäkameroiden suuri suosi selittyy etenkin sillä, että hyvä suorituskyky on saatu entistä kompaktimpaan kokoon. Moni peilitön kamera on sen lisäksi sähköisen sulkimensa ansiosta täysin äänetön kuvaustilanteissa, joissa hiljaisuus on valttia. Uudet peilittömät peittoavat usein nopeassa sarjakuvaksessa peililliset edeltäjänsä.Tärkein kysymys: Mitkä asiat ovat sinulle tärkeitä kamerassa?

Kuvauskalustoa valitessa on tärkeää miettiä omaa kuvaamista ja sitä mikä on itselle kamerassa tärkeää. Tässä muutamia pohdittavia asioita:

 • Millaisissa olosuhteissa tyypillisimmin kuvaat: ulkona vai sisällä, millaisissa valaistusolosuhteissa?
 • Kuinka tärkeä kriteeri kameran koko on sinulle?
 • Kuvaatko enimmäkseen still-kuvia vai kaipaatko myös hyviä videokuvausominaisuuksia?


Kennon koko

Kameran valinnassa kannattaa myös huomioida kennon koko – sillä on suora vaikutus siihen, missä koossa kuva tallentuu kameraan.

Peilittömät kamerat voidaan jakaa kennon koon mukaan kahteen pääryhmään: täyskennoisiin ja pienemmän kennon (eli kroppikennoisiin) kameroihin.

Täyskennoisen kameran etuja:

 • parempi kuvanlaatu
 • laadukkaat kuvat myös huonommissa valaistusolosuhteissa käytettäessä korkeampaa ISO-herkkyyttä.


  Kroppikennoisen kameran etuja:
 • kompaktimpi koko verrattuna täyskennoiseen kameraan
 • hintaluokaltaan täyskennoista edullisempi


  Kumpi sitten valita – täyskenno vai kroppikenno? Tähän kysymykseen ei ole yksiselitteistä vastausta. Monelle harrastajalle kroppikennoisen kameran kuvanlaatu ja ominaisuudet riittävät vallan mainiosti, mutta täyskennoisissa kameroissa on myös omat etunsa.


  Monipuolisuutta objektiiveilla


Peilitöntä järjestelmäkameraa hankkiessa on hyvä huomioida myös eri objektiivit. Usein kamerapaketissa on mukana perusobjektiivi eli ns. kittilinssi. Moni harrastaja pääsee kittilinssillä hyvin alkuun, mutta hyvin usein tarve erilaisille objektiiveille voi tulla nopeastikin vastaan. Kannattaakin siis jo kameraa hankkiessa miettiä ja vertailla minkälaisia eri kamerapaketteja on saatavilla erilaisilla objektiiveilla. Objektiivien valinnassa tärkeää on juurikin se, mitä kuvaat.

Erilaiset objektiivit tuovat siis peilittömään kameraan monikäyttöisyyttä. Yksi tärkeä huomioitava asia on objektiivien kiinnitys. Objektiivien kiinnityksessä ei ole olemassa yhtä kaikenkattavaa standardia, vaan eri kameravalmistajat käyttävät kameroissaan erilaisia kiinnityksiä. Muista siis selvittää kameran objektiivin kiinnitys ja mitä objektiiveja on saatavilla kyseisellä kiinnityksellä.
 
Joihinkin kameroihin on myös saatavilla lisävarusteina erilaisia sovittimia, joilla voit kiinnittää kameraasi myös muilla kiinnitysjärjestelmillä olevia objektiiveja. Muista kuitenkin varmistaa yhteensopivuus.Liikkuvaa kuvaa

Jos kuvaat liikkuvaa kuvaa, kannattaa kameroita vertaillessa tutustua tarkemmin niiden videokuvaus- ja tallennusominaisuuksiin. 4K-tasoinen videokuvaus on entistä yleisempää monissa peilittömissä kameroissa, joka luo entistä enemmän monipuolisuutta kameran käyttöön.

Monissa peilittömissä järjestelmäkameroissa on myös monia käteviä videokuvausasetuksia esimerkiksi erilaisille valotuksille tai intervallikuvaukselle.Vertaile vaihtoehtoja ja kysy asiantuntijalta


Olit sitten harrastelija tai ammattikuvaaja, peilittömien kameroiden valikoimasta löydät varmasti juuri sinulle sopivan vaihtoehdon. Vertaile eri vaihtoehtoja esimerkiksi Rajalan verkkokaupassa tai kysy meiltä vinkkejä peilittömän kameran valintaan.

Voit myös piipahtaa lähimmässä Rajala Pro Shop -myymälässä tutustumassa eri vaihtoehtoihin – asiantuntijamme ovat valmiina auttamaan sinua sopivan kuvauskaluston valinnassa.

Rajala suosittelee:

 

Canon EOS M6 Mark II

 

canon-eos-m6-mark-ii-18-150mm-evf-dc2-kit_1

 

Tutustu ja katso päivän hinta ››

 

Canon EOS R6

 

canon-eos-r6

Tutustu ja katso päivän hinta ››