16.1.2018

Kamera-alan trendit – peilitön vs. peilillinen järjestelmäkamera

Miten kameroiden tekniikka kehittyy lähitulevaisuudessa?

Minkälainen on tulevaisuuden kamera? Miten kameroiden tekniikka kehittyy lähitulevaisuudessa? Muuttuuko tapamme kuvata?

Kuumimmat kameratrendit juuri nyt

Tekniikan kehittyessä huimin harppauksin myös kuvaajia hellitään kameroiden uusilla ominaisuuksilla. Tekniikan lisäksi muuttuu myös tapamme kuvata. 

Uudentyyppiset kuvakulmat nousevat esiin, kuten drone-kuvauksen ja vedenalaisen kuvaamisen suosio on meille osoittanut.Toinen selkeä trendi on kuvauskaluston kompakti koko – enää ei kameran koko ole suoraan verrannollinen sen kuvanlaatuun tai suorituskykyyn, vaan monet uudemmat kompaktikamerat pesevät perinteiset järjestelmäkamerat kuvanlaadussa.

Sarja- ja videokuvaus ovat selvästi osa-alueita, jotka nousevat entistä tärkeimmiksi kameroissa. Videokuvauksen osalta 4K-tasoinen videolaatu alkaa olla jo ennemminkin peruslähtökohta kuin nice to have -ominaisuus. 

Kuvausharrastajat panostavat entistä enemmän laatuun. Selkeä trendi on se, että valokuvaksen harrastajat aina aloittelijasta pro-kuvaajiin haluavat panostaa hyvään ja laadukkaaseen kalustoon. Tämän näkyy kameramyynnin lisäksi myös objektiivien ja lisävarusteiden myynnissä.

Miten kamerat ja kameratekniikka kehittyvät seuraavan 5 vuoden aikana?

Kameroiden tekniikka ja myös käyttötavat muuttuvat. Laskentatehon ja kennotekniikan kehittyessä voidaan kameroihin lisätä koko ajan uusia ominaisuuksia. Lisäksi kameran rooli valokuvauksen työkulussa kasvaa koko ajan. Kameralla ei enää ainoastaan oteta kuvia, vaan yhä yleisempiä ovat ”on-the-go” tehtävät toimenpiteet, kuten kuvien muokkaus ja kuvien jakaminen mobiililaitteisiin.

Peilitön vs. peilillinen järjestelmäkamera

Viime vuosina peilittömät järjestelmäkamerat ovat nousseet vahvasti esiin, ja suurin osa kameravalmistajista on panostanut tähän trendiin tuomalla markkinoille lukuisia peilittömiä kameroita. Peilittömien järjestelmäkameroiden myyntimäärät ovat Pohjoismaissa lähes samalla tasolla peilillisten kameroiden myyntimäärien kanssa.

Mutta miten käy, valtaavatko peilittömät kamerat markkinat perinteisiltä järjestelmäkameroilta? Pitkällä aikavälillä näin tulee varmasti käymään. Peilijärjestelmän etuna on ollut tarkennus. Peilittömien kameroiden kehittymisen myötä tämä ”etu” on kuitenkin historiaa, joten peilittömien kameroiden suosio kasvaa koko ajan. Perinteisiä, peilillisiä järjestelmäkameroita on kuitenkin markkinoilla vielä pitkään, onhan niiden käyttäjäkunta hyvin laaja.

Yleisimmät harhaluulot peilittömistä kameroista

Hidas tarkennus

Peilittömiä kameroita on kritisoitu hitaasta tarkennusnopeudesta. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa, sillä peilittömistä kameroista löytyy paljon erilaisiin tarpeisiin toteutettuja tarkennustekniikoita.

Pieni koko = huono laatu

Joskus kuulee sanottavan, että pienellä kameralla ei voi saada hyvänlaatuisia kuvia. Jos vertaa muuhun teknologiaan, esimerkiksi mobiililaitteisiin, on kehityssuunta ollut koko ajan ”parempaa suorituskykyä pienemmässä koossa”. Tämä pätee myös kameroihin.

Toinen tärkeä asia on se, että kompakti kamera on helppo ottaa mukaan – paras kamera on se, joka kulkee aina mukana. Kameran koko on myös aiemmin ollut uskottavuuskysymys – mitä suurempi, sitä ammattimaisempi. Tämä ajattelutapa on kuitenkin murentunut teknologian kehittymisen myötä.

Elektroninen etsin on hankala käyttää

Peilittömillä kameroilla kuvatessa käytetään useimmiten elektronista etsintä eli kuvattavaa kohdetta katsotaan kameran näytöltä. Tämä on makuasia, mutta myös sähköiset etsimet ovat kehittyneet huimasti viimeisimmän 5 vuoden aikana. Elektroninen etsin on nopea ja sen kuvatarkkuus on korkea.

Videokuvaus – onko perinteinen videokamera tullut tiensä päähän?

Tutkimusten mukaan yli 70 % maailman verkkoliikenteestä on videosisältöjä. Pelkästään YouTubeen ladataan noin 20 tuntia videomateriaalia joka minuutti. Videokuvaamisesta on tullut entistä suositumpi kuvaamisen muoto, ja tämä kehitys on näkynyt myös kompakti- ja järjestelmäkameroiden video-ominaisuuksien kehityksenä. Esimerkiksi peilittomät järjestelmäkamerat soveltuvat rakenteeltaan videokuvaukseen todella hyvin.

 Mutta kun järjestelmäkameroiden video-ominaisuudet kehittyvät, riittääkö perinteisille videokameroille enää kysyntää? 

On selvästi nähtävissä, että harrastaja- ja aktiivikuvaajat käyttävät videokuvaamiseen entistä enemmän järjestelmäkameroita. Harrastajatason videokameroille ei välttämättä ole tulevaisuudessa niin paljon kysyntää, vaan järjestelmäkameralla kuvataan sekä still- että videokuvaa. Ammattilaiskuvaajille videokamera on edelleen tärkeä työkalu.

Jos harkitsee kameran hankintaa, mitä on syytä ottaa tällä hetkellä huomioon?

Tekniikan kehittymisen ja uusien kameramallien ristitulessa voi kameran ostoa harkitsevalla mennä sormi suuhun. Mitä kameran ostajan on syytä ottaa huomioon?

Vaikka tekniikka kehittyy koko ajan, on kamerakaluston valinnan osalta edelleen tärkeintä miettiä, mitä aiot kuvata. Jos olet kiinnostunut esimerkiksi luontokuvauksesta, tulee kamerassa olla nopea automaattitarkennus, hyvät sarjakuvaustoiminnot, hyvä yhdisteltävyys eri objektiivien kanssa ja säänkestävä runko. Satunnaiseen kuvaamiseen peilittömät järjestelmäkamerat ovat oiva väline kompaktin koon ja monipuolisten ominaisuuksien muodossa. Jos kuvaat enimmäkseen videota, on hyvä varmistaa, että kameran videokuvausominaisuudet ovat riittävällä tasolla (4K, kuvanvakaajat jne.).

Kuvauskaluston koolla ja painolla on myös tärkeä merkitys kameran valinnassa. Jos esimerkiksi kamera on isokokoinen, voi se helposti jäädä ottamatta mukaan, jos painavaa kameraa ei jaksa kantaa mukana.

Vaihda kamerasi uuteen »

 

 

Haastattelimme tätä juttua varten eri kameravalmistajien edustajia liittyen kamera-alan trendeihin ja järjestelmäkameroiden kehitykseen.