Perusvinkit salaman käyttöön

Jaa somessa

Näin syksyn ja talven kynnyksellä valon määrä vähenee. Se luo haasteita valokuvaukseen. Kameran salama tuo kuvaustilanteisiin kaivattua lisävaloa. Seuraavassa muutama perusniksi salaman käytöstä.

On kaksi perustilannetta, joissa salaman käyttö on perusteltua.

1. Kun valoa ei ole tarpeeksi: Jos aukko ja ISO-herkkyys on säädetty tappiin asti ja kuva siltikin tärähtää, on aika ottaa salamavalo käyttöön. 

2. Kun valoa on liikaa: Esimerkiksi ulkona kirkkaana päivänä auringon paistaessa kuvauskohteen selän takaa tulee kuvasta helposti ”musta”. Vastavaloon kuvattaessa täytevalona voidaan käyttää salamaa, jolloin kohde valaistuu edestäpäin.

4 vinkkiä kameran salaman käyttöön

1. Vältä suoran sisäisen salaman käyttöä

Useimmissa digikameroissa on kiinteästi kameraan rakennettu salama. Kiinteän salaman yksi miinuspuoli on se, että sen voi suunnata vain eteenpäin. Suoraan kohteeseen osuva salamavalo valaisee epätasaisesti ja voi kylmentää värimaailman. Monissa kameroissa salama on objektiivin välittömässä läheisyydessä, mikä lisää kuvien punasilmäisyyttä.  

Kuvauskokemuksen karttuessa voit säätää kameran asetuksia manuaalisesti, jolloin sinulla on paremmat mahdollisuudet hyödyntää luonnollista valoa eikä salaman valosta tule liian hallitseva.

 

2. Kokeile erillistä salamalaitetta

Useissa järjestelmäkameroissa on salamakenkä tai täsmäysliitäntä ulkoisen salaman kytkemistä varten. Ulkoinen salama voi olla kameran päälle tuleva salamalaite, jonka voi suunnata kääntyvän pään avulla haluamaansa suuntaan. Tällaiset salamat avaavat uusia kuvausmahdollisuuksia sekä sisällä että ulkona. 

Tärkeä seikka ulkoisessa salamassa on mahdollisuus ohjata valon suuntaa ja pinta-alaa. Kun valo ei tulekaan kameran suunnasta, muotoilee se kohdetta paremmin, on luonnollisemman tuntuinen eivätkä varjot tule suoraan kohteen taakse. Mitä suuremmalta pinta-alalta valo tulee, sitä pehmeämmiksi varjojen reunat muodostuvat. 

Ulkoisen salaman suuntausta voidaan ohjata monella tavalla. 

 

Käsisalama

Käsisalaman voi suunnata haluamaansa suuntaan joko kädellä tai kääntyvän välähdyspään avulla. Se kytketään kameran johdon välityksellä täsmäysliitäntään ja voidaan sen vuoksi viedä kauemmaksi kamerasta. Tämä antaa mahdollisuuden valaista kuvauskohdetta erilaisista kulmista.

 

Orjasalama

Kaikissa kameroissa ei ole salamaliitäntää, jolloin ainoa vaihtoehto ulkoiseksi salamaksi on käyttää orjasalamaa. Orjasalaman pystyy suuntamaan helpommin haluamaansa kohteeseen, koska sitä ei tarvitse kiinnittää fyysisesti kameraan. Orjasalamat ovat melko edullisia, ja ne toimivat minkä tahansa kameran kanssa. Orjan käyttö vaatii kuitenkin kameran valotuksen säätämisen käsin. 

Orjatekniikalla on myös mahdollista valaista kohdetta monesta kulmasta käyttämällä useampaa salamalaitetta. Kun yksi välähtää, laukeavat muutkin. 

 

3. Tarkista kameran asetukset

Säädä salaman voimakkuus sopivaksi

Erillinen salamalaite on yleensä joustavampi ja monipuolisempi, mutta kameran omallakin salamalla pärjää pitkälle. On hyvä tarkistaa, onko kameran oman kiinteän salaman teho säädetty sopivaksi. Voit valita myös täydet käsiasetukset, jolloin sinulla on paremmat mahdollisuudet hyödyntää luonnollista valoa eikä salaman valosta tule liian hallitseva. Kameran muut säädöt kun vaikuttavat lähinnä niiden alueiden valottamiseen, joihin salaman valo ei yllä.  

 

Säädä kameran valkotasapaino oikein

Automaattinen valkotasapaino toimii valotusohjelman mukaan ja tekee kuvan värimaailmasta kylmän. Säätämällä kameran valkotasapainon erikseen kuvaustilannetta varten saadaan luonnollisempi lopputulos.

 

4. Pehmennä valoa heijastamalla

Suoran salaman käytön ongelmat voidaan joskus ratkaista myös heijastuksella. Tällä tarkoitetaan, että valoa ei suunnata suoraan kohteeseen, vaan se levitetään tasaisemmaksi heijastamalla valo vaikka vaalean katon tai seinän kautta. Tällöin varjot pehmenevät, koska valoa tulee suuremmalta alalta eikä vain suoraan kameran suunnasta. Näin kuvan valo on luonnollisempi ja vältetään ikävä punasilmäisyys. 

 Salamavaloa voi hajottaa laajemmalle alueelle käyttämällä sen edessä peiliä, läpikuultavaa levyä tai vaikka valkoista pahvia. Puhutaan ns. täytevalosta, jolla kuvan varjokohtiin heijastetaan lisävaloa. Tällä tavalla voidaan pienentää kuvan kirkkaimpien ja tummimpien kohtien välistä kontrastia. Ammattimaisia heijastimia voi löytää myös kameraliikkeistä.

 

Tutustu Rajalan salamalaitevalikoimaan

Tutustu »

JULKAISTU: 2.9.2017 9:00:00
KATEGORIA: koulutukset ja kirjallisuus

JAA ARTIKKELI SOMESSA


Tilaa vinkit ja ideat!