12.12.2018

Pikameroiden suosio on tuonut paperikuvat takaisin

Oletko nähnyt somessa tai kaverillasi pikakameralla otettuja neliönmallisia paperikuvia, jotka muistuttavat muodoltaan menneiden vuosikymmenien, 70- 80- ja 90-luvun retrokuvia? Se ei ole ihme, sillä 2010-luvun uudelleen henkiin herätetyt pikakamerat ovat tuoneet paperikuvat jälleen kovaan suosioon. Syy on yksinkertainen: käteen samantien saatavan paperikuvan fiilistä on vaikea voittaa.

Polaroid-kuvat ovat sen lisäksi hyvin suosittu sisustuselementti – niistä on helppo rakentaa kollaaseja tai laittaa yksittäinen kuva esille haluamalleen paikalle. Kuvaan jäävät valkoiset reunat kehystävät itsessään kuvan jo kauniisti, eikä kehyksiä välttämättä tarvita.

Mikä olisi parempaa kuin lähteä ikimuistoisista juhlista mukanaan jääkaapin oveen laitettava konkreettinen muisto hauskasta illasta? Tai reissatessa antaa uuden ystävän käteen kuvamuisto yhteisistä hetkistänne? Pikakamera tarjoaa samassa laitteessa kameran ja kuvaprintterin, ja ilahduttaa helppokäyttöisyydellään. Siksi se on myös loistava joululahjaidea, jolle varmasti löytyy käyttöä.

 

 

Rakkaalla lapsella monta nimeä: polaroid-kamera, instant -kamera, pikakamera...

Pikakamerat tunnetaan englanniksi nimellä instant camera. Pikakamera tarkoittaa kameraa, joka tulostaa otetun kuvan ulos heti kuvanottohetken jälkeen omalla sisäänrakennetulla printterillään. Koska Polaroid oli aikoinaan tunnetuin pikakameramerkki, pikakamerasta käytetään yhä tänäkin päivänä usein puheessa yleisnimenä sanaa polaroid-kamera. Kyse on kuitenkin samasta asiasta kuin pikakamera – joka voi olla merkiltään muukin kuin Polaroid.

Rajalan valikoimassa on tällä hetkellä myynnissä pikakameroita kolmelta eri valmistajalta; Fujilta, Leicalta sekä Polaroidilta.

 

 

Hyvä lahjaidea ja sisustuselementti

Koska 2000-luku on pitkälti menty digitaalisten kuvien parissa, ja instagram sekä valtava kuvien julkaisutahti on arkipäivää, nousee fyysinen paperikuva uudenlaiseen arvoon. Kun hienoimmatkin digikuvat jäävät usein koneelle, kovalevyille ja pilviin eivätkä päädy näkyville esimerkiksi asuntoon, on pikakameroiden paperikuvat tervetulleita. 


1. Polaroid Originals OneStep 2 VF

OneStep 2 VF on uudistettu versio aiemmasta OneStep2 -pikakamerasta, uudessa mallissa on päivitetty etsin, jolla kohteen kohdistaminen on helpompaa

Kamerassa voi käyttää klassisen 600 -filmin lisäksi uutta i-Type -filmiä. Ajastimen avulla saat myös itsesi kuviin mukaan. Muuten täysin analogisessa kamerassa on kuitenkin sisäänrakennettu akku, jonka lataaminen onnistuu USB:n avulla.

 

 

2. Fuji Instax Mini 9

Makeissa eri väreissä saatavalla Fuji Instax mini 9:llä otat hienoja polaroid-kuvia. Kun painat laukaisinta, kamera tulostaa kuvan polaroidille ja saat sen heti käteesi. Kameraan on helppo ladata filmiä ja sitä on helppo käyttää.

Laitat vain kameran päälle, pyörität aukon valitsinta kunnes oikeaa valotusta osoittova ledivalo syttyy ja paina laukaisinta. Salamavalo välähtää joka kerta.

 

 

 

leica_sofort

3. Leica Sofort

Leica tarjoaa enemmän kuvausmahdollisuuksia. Leican Sofortissa on muista pikafilmikameroista poiketen enemmän manuaalisia säätömahdollisuuksia, voit säätää muun muassa valotusta, tarkennusta ja salamaa. Lisäksi Sofortissa on useita valmiita kuvausasetuksia eri tilanteisiin; Macro, Bulb, Automatic, Ajastin, Party-mode, Action, Tuplavalotus ja Selfie.

Leica Sofort -pikafilmikameraan käy Leican omien Sofort -papereiden lisäksi myös Fujifilm Instax Mini -paperi. Ladattava akku, yhdellä latauksella saat noin 100 kuvaa. Väreinä oranssi, valkoinen ja minttu.

 

Etsitkö sopivaa lahjaa läheisellesi? 

Tutustu pikakameravalikoimaan »