17.6.2015

POSE - Mallin asento ja ohjaaminen henkilökuvauksessa

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mallin ohjaaminen ja valokuvaukselliset asennot ovat asioita, jotka jäävät aivan liian usein huomiotta henkilökuvausta käsittelevissä kirjoissa ja blogeissa. Henkilökuvauksessa muuttujia on paljon ja välillä vaikuttaa siltä, että mallin ohjaaminen ja oikeanlaisen asennon löytäminen tuottavat päänvaivaa usealle harrastaja- ja jopa ammattikuvaajalla. Osalta nämä asiat jopa unohtuvat täysin.

"Mallin asento on yksi valokuvailmaisun tekijä, joka selkeyttää kuvan viestiä. Huolimattomasti aseteltu tai huomiotta jätetty kehonosa voi puolestaan viedä kuvan katsojan huomion kohtaan, joka ei ole niin tärkeä. Tällöin kuvan viesti ei välity niin tehokkaasti. Kun kuvaaja hallitsee viestinnällisesti erilaisia ja aika kestäviä asentovaihtoehtoja, hän voi toteuttaa visuaalisesti ja kerronnallisesti vaihtelevia kuvia, jotka myös säilyttävät arvonsa seuraavienkin sukupolvien ajan."
- Tiina Puputti

Valokuvaaja-valokuvakouluttaja Tiina Puputti kirjoitti vastikään toisen valokuvausaiheisen kirjansa, joka kantaa nimeä POSE - Mallin asento ja ohjaaminen henkilökuvauksessa. Kirjassa käydään läpi 15 erilaista henkilökuvausta selkeiden kaavioiden, kuvien ja making of -tekstien kautta. Mukana on mm. vauvakuvaus, perhekuvaus, hääkuvaus ja valmistujaiskuvaus.

POSE - Mallin asento ja ohjaaminen henkilökuvauksessa ohjeita valmistujaiskuvaukseen

Kirjassa on asiaa varsin tuhdisti, mutta selkeän rakenteen ja sisällysluettelon ansiosta aiheiden pariin on todella helppo päästä sisään ja palata myöhemmin hakemaan vinkkejä ja inspiraatiota tietynlaisen kuvauksen osuessa kohdalle. Jokaisen esimerkin kohdalla Tiina avaa selkeästi ne seikat, joilla kuvan viestiin on mahdollista vaikuttaa mallin asentojen ja ilmeiden kautta. Myös ympäristön ja valaisun merkitys käydään perusteellisesti läpi, opastaen kohta kohdalta.

Esiin nousee valtava määrä pieniä asioita, joilla on iso merkitys lopulliseen kuvaan, ja joita ei välttämättä tulisi edes ajatelleeksi. Oppaasta hyötyvät takuulla sekä harrastaja-, että ammattikuvaajat. Myös mallina toimivien kannattaa ehdottomasti syventyä tähän kirjaan.

POSE - Mallin asento ja ohjaaminen henkilökuvauksessa -kirjassa vinkkejä muotokuvaukseen

Heti ensimmäiset vinkit luettuani iskikin halu päästä kuvaamaan ja kokeilemaan opittuja asioita käytännössä. Monien aikaisemmin kuvaamieni henkilökuvien osalta tulee fiilis, jota kuvaa parhaiten erään kameramerkin parin vuoden takainen mainoslause - "You may want to reshoot everything you've ever shot."

Tiina Puputin uutuuskirjan, POSE - Mallin asento ja ohjaaminen henkilökuvauksessa, voit tilata Rajalan verkkokaupasta.

Tilaa kirja »